Brit földön portyázik Trump

Publikálás dátuma
2018.07.12 18:58

Fotó: AFP/
Miután az amerikai elnök jelentősen megkavarta a brüsszeli NATO-csúcs programját, nagy-britanniai látogatással folytatta európai programját. A londoni miniszterelnöki hivatal által előzetesen ismertetett részletes menetrend szerint az Donald Trump összes hivatalos programja a fővároson kívül zajlik, így nem kell szembesülnie tüntető tömegekkel (sem).
Trumpot és feleségét Theresa May brit miniszterelnök a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonában fogadta díszvacsorán. Donald és Melania Trump az éjszakát a Winfield House-ban, az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján töltötte, de a brit kormánnyal tartandó mai hivatalos tárgyalás helyszíne Chequers, a miniszterelnök vidéki rezidenciája. Utána az elnöki pár a királyi család Londonon kívüli legnagyobb rezidenciájára, a windsori kastélyba megy, hogy II. Erzsébet királynővel találkozzanak. Az este már Skóciában találja őket, immár magánjellegű programokkal ott töltik a hétvégét. Az is lehet, hogy  Trump felkészül a hétfői programra: Helsinkiben tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel.
Az amerikai elnök az eredeti tervek szerint ez év elején látogatott volna Nagy-Britanniába, de tavaly november végén botrány tört ki, miután az interneten megosztotta Jayda Fransennek, egy ultranacionalista brit párt elnökhelyettesének olyan, kétes hitelességű videóit, amelyeken muzulmánok állítólagos erőszakos cselekményei láthatók. Fransent hazájában már korábban bűnösnek találták „súlyos vallási zaklatásban". Theresa May rosszallásának adott hangot a videómegosztás miatt, mire Trump azzal vágott vissza, hogy a brit kormányfő inkább a terrorveszéllyel foglalkozzon.
A látogatás mostani időpontja mégsem ideális annak demonstrálására, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – mint egykori gyarmat és gyarmattartója – hagyományosan különleges, meghitt viszonyt ápol egymással, és Londont a legszilárdabb európai szövetségesnek tartják Washingtonban. Ezt a minősítést ugyan Trump szemszögéből nézve akár még erősítheti is az a tény, hogy Nagy-Britannia távozni készül az Európai Unióból, ám épp emiatt, a Brexit körülményei és feltételei körül robbant ki a minap hatalmas vita a brit kormányon belül. A vitában – és ez aligha lehet Trump ínyére – azok kerekedtek felül, akik a kilépés mellett is fenn akarják tartani az EU-brit szabadkereskedelmet. Az ellenzők táborából a külügyi és a Brexit-ügyi tárca vezetője lemondott, és bár új miniszterek kinevezésével egyelőre sikerült elkerülni a kormányválságot, Theresa May pozíciója alaposan megrendült.
Szerző
2018.07.12 18:58
Frissítve: 2018.07.13 09:42

Tovább vergődik az Aquarius menekülthajó

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:52

Fotó: /
Mareilles-ben sem köthet ki a Földközi -tengeren utolsó, civilek által működtetett menekülteket segítő hajó, az Aquarius. A francia pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy azért nem adnak kikötési engedélyt a hajónak, mert koherens menekültpolitikát szeretnének. „Tiszteletben kell tartanunk az európai szabályokat. Szerintem Franciaország kellőképpen kiveszi a részét a menedékkérők befogadásában, tavaly százezeren érkeztek”, mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanakkor Franciaországnak ragaszkodnia kell elveihez, és menedékjoggal kell védelmeznie a veszélyben lévőket. A menekülthajó kikötését és a rajta lévő menekültek biztonságba helyezését eddig Olaszország, Görögország és Málta is megtagadta, a napokban pedig Panama,a melynek zászlaja alatt hajózott az Aquarius, visszavonta az engedélyt. A portugál kormány tegnap közölte: Franciaországgal és Spanyolországgal megállapodva befogad tízet az Aquariuson tartózkodó 58 bevándorló közül.
Szerző
2018.09.25 20:52

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36
Frissítve: 2018.09.25 21:56