Brit földön portyázik Trump

Publikálás dátuma
2018.07.12 18:58

Fotó: AFP/
Miután az amerikai elnök jelentősen megkavarta a brüsszeli NATO-csúcs programját, nagy-britanniai látogatással folytatta európai programját. A londoni miniszterelnöki hivatal által előzetesen ismertetett részletes menetrend szerint az Donald Trump összes hivatalos programja a fővároson kívül zajlik, így nem kell szembesülnie tüntető tömegekkel (sem).
Trumpot és feleségét Theresa May brit miniszterelnök a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonában fogadta díszvacsorán. Donald és Melania Trump az éjszakát a Winfield House-ban, az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján töltötte, de a brit kormánnyal tartandó mai hivatalos tárgyalás helyszíne Chequers, a miniszterelnök vidéki rezidenciája. Utána az elnöki pár a királyi család Londonon kívüli legnagyobb rezidenciájára, a windsori kastélyba megy, hogy II. Erzsébet királynővel találkozzanak. Az este már Skóciában találja őket, immár magánjellegű programokkal ott töltik a hétvégét. Az is lehet, hogy  Trump felkészül a hétfői programra: Helsinkiben tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel.
Az amerikai elnök az eredeti tervek szerint ez év elején látogatott volna Nagy-Britanniába, de tavaly november végén botrány tört ki, miután az interneten megosztotta Jayda Fransennek, egy ultranacionalista brit párt elnökhelyettesének olyan, kétes hitelességű videóit, amelyeken muzulmánok állítólagos erőszakos cselekményei láthatók. Fransent hazájában már korábban bűnösnek találták „súlyos vallási zaklatásban". Theresa May rosszallásának adott hangot a videómegosztás miatt, mire Trump azzal vágott vissza, hogy a brit kormányfő inkább a terrorveszéllyel foglalkozzon.
A látogatás mostani időpontja mégsem ideális annak demonstrálására, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – mint egykori gyarmat és gyarmattartója – hagyományosan különleges, meghitt viszonyt ápol egymással, és Londont a legszilárdabb európai szövetségesnek tartják Washingtonban. Ezt a minősítést ugyan Trump szemszögéből nézve akár még erősítheti is az a tény, hogy Nagy-Britannia távozni készül az Európai Unióból, ám épp emiatt, a Brexit körülményei és feltételei körül robbant ki a minap hatalmas vita a brit kormányon belül. A vitában – és ez aligha lehet Trump ínyére – azok kerekedtek felül, akik a kilépés mellett is fenn akarják tartani az EU-brit szabadkereskedelmet. Az ellenzők táborából a külügyi és a Brexit-ügyi tárca vezetője lemondott, és bár új miniszterek kinevezésével egyelőre sikerült elkerülni a kormányválságot, Theresa May pozíciója alaposan megrendült.
Szerző
2018.07.12 18:58
Frissítve: 2018.07.13 09:42

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02