Járni is alig tudott Juncker a NATO-csúcson (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.13. 09:46
Többen is támogatták a NAT-csúcson a bizonytalan járású Junckert
Fotó: Daily Mail /Youtube
Többen támogatták az Európai Bizottság elnökét a brüsszeli csúcstalálkozón, akinek egy lépcső megmászása is komoly kihívást jelentett. Jean Claude Juncker korábban isiászra panaszkodott.
Támogatás és kíséret nélkül valószínűleg összerogyott volna Jean Claude Juncker csütörtökön, a NATO-tagok brüsszeli találkozóján. AZ EB 63 éves vezetője magától arra a pódiumra sem tudott fellépni, ahol a tagállamok vezetőit fotózták, később pedig Emmanuel Macron vette szárnyai alá a láthatóan bizonytalan járású vezetőt.
Mint a Daily Mail felvételéről kiderül, a fotózás után aztán szabályos díszkíséret próbálta biztosítani, hogy Juncker ne essen össze a rövid közös sétán. Az luxemburgi politikust már korábban is filmezték le hasonló helyzetben, ő pedig isiászával magyarázta bizonytalan járását. Az affér után az EB elnöke tolószékbe ült a BBC beszámolója szerint, így vett részt a találkozó utáni gálavacsorán.
Junckert hosszan kísérte és támogatta Mark Rutte holland kormányfő: az újságírók az esemény után őt is megkérdezték az EB-elnök összecsuklásáról, de Rutte nem nem tud róla, hogy az EB-elnöknek komoly egészségügyi problémái lennének – neki csak hátfájásra panaszkodott a luxemburgi vezető.
Szerző
Frissítve: 2018.07.13. 10:16

Kereskedelmi paktummal zsarolja Trump Nagy-Britanniát

Publikálás dátuma
2018.07.13. 07:42
Donald Trump és Theresa May csütörtöki találkozója, az amerikai elnök baloldalán felesége, Melania Trump áll
Fotó: Geoff Pugh / AFP /Pool
Erősebb brit-amerikai kereskedelmi kapcsolatokat szeretne Theresa May a Brexit után, az amerikai elnök azonban nyilvánosan figyelmeztette: Nagy-Britannia vagy az Unióval üzletel, vagy az Egyesült Államokkal.
London a brit EU-tagság megszűnése után szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Egyesült Államokkal – jelentette ki Theresa May. A brit miniszterelnök csütörtök este a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori otthonában látta vendégül díszvacsorán a hivatalos nagy-britanniai látogatáson tartózkodó amerikai elnököt és feleségét - írja az MTI.  
A rendezvényen 150 brit és amerikai üzletember is részt vett. May beszédében emlékeztetett, a két ország kölcsönösen egymás legnagyobb külföldi befektetője, a kétoldalú befektetői tőkeállomány értéke meghaladja az ezermilliárd dollárt. Felidézte, hogy a brit üzleti szektor hússzor annyi befektetést eszközölt az amerikai gazdaságban, mint Kína, és többet, mint Németország és Franciaország együtt.
May szerint jelenleg egymillió amerikai dolgozik az Egyesült Államokban megtelepedett brit érdekeltségű vállalatoknál – Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból pedig „példátlan lehetőséget” teremt a még szélesebb gazdasági együttműködésre; e lehetőségek között van a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás is.

Nincs kétutas megoldás, üzente Trump

Trump másnap határozottan és nyilvánosan kifejezte véleményét az ajánlatról: a The Sun című, erőteljesen EU-ellenes irányvonalú jobboldali brit tömeglapnak nyilatkozva kijelentette, ha Nagy-Britannia olyan jellegű megállapodásra jut az EU-val, amilyen a brit kormány legújabb javaslatcsomagjában szerepel, akkor az Egyesült Államok inkább az Európai Unióval tárgyal, és ebben az esetben valószínűleg nem lesz brit-amerikai kereskedelmi egyezmény.
Az amerikai elnök arra a javaslatcsomagra utalt, amelyeket Theresa May és kabinetjének tagjai a brit kormányfők vidéki rezidenciáján, Chequersben tartott múlt pénteki kihelyezett kormányülésen fogadtak el az unióval fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályoz ásáról. Utóbbi miatt lemondott a May-kormány két, Brexit-párti minisztere, Boris Johnson külügyminiszter, és David Davis Brexit-folyamatokért felelős tárcavezető is, mivel túl szorosnak tartották az unióval kötött megállapodást 
Trump szerint ez a javaslatcsomag bizonyosan hatással lenne az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemre, "sajnos negatív értelemben". Az amerikai elnök hozzátette: megmondta Theresa Maynek, hogy "hogyan kellene ezt csinálni", de a brit kormányfő nem értett vele egyet, nem hallgatott rá, más utat választott. Donald Trump úgy látja, „ami most folyik, az nagyon szerencsétlen”. Véleménye szerint ugyanis túl hosszú a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat, és az olyan megállapodások, amelyekhez túl hosszú idő kell, "soha nem jók". 

Bírálta London polgármesterét is

Az amerikai elnök élesen bírálta Sadiq Khant, London polgármesterét, akit szerinte a bevándorlás miatt felelősség terhel a tavalyi londoni terrorcselekményekért. Trump "nagyon szomorúnak" nevezte, hogy Európa is "bevándorlók millióit" engedi be, mivel szerinte ez kikezdi Európa szövedékét. Sadiq Khan hivatala Trump kijelentéseire reagálva közölte, hogy a nagy-britanniai bevándorlás szabályozása nem a londoni polgármester, hanem a brit kormány hatásköre. 

Köldökzsinór a Brexit után

 Az Európai Bizottság számára kidolgozott brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a "súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után is. A brit kormány indítványa szerint London és az EU fokozatosan kialakítana egy olyan vámszabályozási rendszert is, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.

Szerző

Egy hete van koalíciós tárgyalásokra a szlovén választások győztesének

Publikálás dátuma
2018.07.12. 20:21

Fotó: Jure Makovec / AFP
Nem állnak szóba a baloldaliak a menekült-ellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párttal. Még mindkét politikai oldalnak van lehetősége megfelelő koalíciós partnerekkel kormányt alakítani.
Egy hetet kapott Borut Pahor államfőtől a június 3-ai szlovéniai választásokon relatív többséget szerzett Janez Jansa volt miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, hogy tárgyalásokat folytasson egy lehetséges koalícióról, és eldöntse, elfogadja-e a kormányalakítási megbízást - írja az MTI.
A Jansával folytatott együttműködést erőteljes menekültellenes és kirekesztő politikája miatt eddig elutasították a többségben lévő baloldali pártok. Pahor a Jansával tartott találkozó után felszólította a pártokat, hogy inkább mégis közeledjenek a jobboldal felé.
"Ha a párbeszéd kultúrája uralkodik, (...) képesek leszünk toleráns megoldásokat találni a jelenlegi és a jövőbeni kihívásokra, ha nem, akkor az intolerancia és a kirekesztettség fog érvényesülni"

- mondta Pahor.

Az államfő szerint amennyiben Jansának sikerül kormányt alakítania, az biztosíték volna a szélsőségek kerülésére, és erős, stabil kormánya lehetne Szlovéniának.
Jansa, aki eddig nem folytatott formális koalíciós tárgyalásokat más pártokkal, bejelentette: minden parlamenti pártnak küld meghívót. Mint mondta, csak abban az esetben fogadja el a kormányfői jelölést, ha leendő partnereivel - akikkel hasonló nézeteket vallanak - erős parlamenti többséget tud biztosítani.

A választások

A parlamenti választásokon az SDS 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) és Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10-10 mandátummal a harmadik helyen végzett.
Az említett pártok mellett még átlépi a 4 százalékos parlamenti bejutási küszöböt a Baloldal (Levica) 9 mandátummal, az Új Szlovénia (NSi) 7 mandátummal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5-5 mandátummal, valamint a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4 mandátummal.
A nemzeti kisebbségeknek két garantált helyük van a parlamentben. Horváth Ferenc magyar és Felice Zizan olasz képviselő azt mondta el korábban, egyikük sem kíván a "mérleg nyelve" lenni, és azt a miniszterelnök-jelöltet támogatják majd, aki többséget tud szerezni a parlamentben.

Egyelőre mind az eddigi ellenzéki jobboldali SDS, mind a második helyen végzett balközép LMS vezetésével lehetséges kormányalakítás, de mindkettőnek további koalíciós partnerekre van szüksége.

A kormányalakításhoz legalább 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben. Amennyiben az első körben a parlament nem választja meg az államfő által javasolt miniszterelnök-jelöltet, a második körben már a frakciók is javasolhatnak az elnök mellett. Ha ez sem jár sikerrel, a harmadik körben a képviselők, azaz pártjaik is jelölhetnek, de ekkor már nem kell a megválasztáshoz abszolút többség, vagyis 46 szavazat: elég a jelenlevők többségének támogatása.
Szerző