Schmidt Mária mindent visz: megkapja a Páva utcai múzeumot is?

Publikálás dátuma
2018.07.13. 16:12

Fotó: Népszava
Karsai László szerint újabb feladatot szán a kormány a Terror Háza Múzeum főigazgatójának: a Sorsok Házával összevonnák a Páva utcai holokauszt-emlékközpontot, és mindkettőt Schmidt vezetheti.
A Józsefvárosi pályaudvar épületében létrehozott, de évek óta üresen álló Sorsok Házát összevonják a már 2004 óta működő Páva utcai holokauszt-emlékközponttal, az egybeolvasztott intézménynek pedig Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója lesz a vezetője – nyilatkozta lapunknak saját, megbízható információira hivatkozva Karsai László történész. Karsai hozzátette: tudomása szerint végleges és hivatalos döntés még nincs. Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten Izraelbe utazik, ellátogat a vészkorszak áldozatainak emléket állító, világhírű Jad Vasem (Yad Vashem) Intézetbe is. A magyar kormány részéről most „szondáztatják” az izraeli történészeket, mit szólnának ahhoz, ha Schmidt Mária vezetésére bíznák az összevont központot – mondta Karsai.
Borítékolható, hogy az ötlet nem arat nagy tetszést: a Jad Vasem szakértői, Schmidt Mária történelemfelfogása ellen tiltakozva, korábban kiszálltak a Sorsok Háza-projektből. Ha kellően erős lesz az ellenállás, akkor még az sem kizárt, hogy Orbán meggondolja magát. „Nem látok a miniszterelnök fejébe” – jegyezte meg Karsai. Pár éve, amikor Lázár János miniszter vezette a Miniszterelnökséget, már terjedtek olyan hírek, hogy a Sorsok Házát szervezetileg összevonják a Páva utcai emlékközponttal. A terv aztán lekerült a napirendről. Kormányzati berkekből akkor arra hivatkoztak, hogy „két nagyon értékes, de eltérő jellegű intézményről van szó. Nem feltétlenül szükséges, hogy a kettő egybeolvadjon, és mindkettőnek ugyanaz legyen a vezetője”.
Schmidt Mária
Fotó: Népszava
Kerestük Schmidt Mária, de egyelőre nem reagált. Szita Szabolcs történészt, a Páva utcai központ mostani vezetőjét sem sikerült elérnünk. Egyik munkatársával azonban tudtunk beszélni, aki azt mondta: nem hallott a két intézmény összevonásáról. A héten kérdéseket tettünk fel a Miniszterelnökségnek a Sorsok Háza jövőjéről. A tömör válasz:
„A Sorsok Házával kapcsolatban kormánydöntés még nem született.”

A Sorsok Háza évek óta megnyitásra vár. Ennek legfőbb akadálya, hogy a szakmai vezető Schmidt Mária eddig nem tudott konszenzust kialakítani a tartalmi, tudományos kérdésekről.
Szerző

Napos, igazi nyári időt tartogat a hétvége

Publikálás dátuma
2018.07.13. 15:32
Fotó: Shutterstock
Csak néhol alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Harminc fok körüli maximumok lesznek.
Napos, meleg időre számíthatunk hétvégén, csak néhol alakulhat ki zápor, esetleg zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Északi-középhegység térségében, Szabolcsban és a nyugati területeken lehet zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, többfelé megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá is fokozódhat. Az ország délnyugati harmadában lesz a leggyengébb a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Vasárnap is napos idő várható gomolyfelhőkkel, főként északkeleten és délnyugaton alakulhat ki néhol zápor, zivatar. Az északnyugati szél helyenként megerősödhet, zivatar idején viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.  
Szerző

Összegyűjtötte a Figyelő hamis állításait az MTA

Publikálás dátuma
2018.07.13. 14:39
Illusztráció
Fotó: Népszava
Helyreigazítás közlését kéri a laptól a Magyar Tudományos Akadémia.
A Figyelő „Megengedhetetlen az Akadémiáról vitázni?” címmel publikált összeállításban több félrevezető állítás is olvasható – közölte honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A lap főszerkesztőjétől helyreigazítás közlését kérték. Mint írják,
  • az összeállítás első mondatában szereplő állítással szemben az MTA tavaly nem 46 milliárd forintból gazdálkodott, hanem 77 milliárdból, és az állami támogatás összege volt 46 milliárd forint.
  • az akadémiai kutatóintézet-hálózatban 2017-ben nem 5540, hanem összesen 6037 tudományos, oktatási és tudományos ismeretterjesztő publikáció jelent meg. Az impaktfaktoros folyóiratban megjelent cikkek száma évek óta emelkedik.
  • az MTA vezetőinek fizetését és juttatásait ismertető rész hiányos. „Az ott szereplő összegek pontosak, azt ugyanakkor sajnálatos módon elfelejtette az összeállítás szerzője megemlíteni, hogy ezeket az 1994. évi XL. tv. 13.§.(4) szerint állapították meg. Egyéb juttatásuk pedig a költségvetési törvényben megadott cafeteria keret. Az akadémikusi tiszteletdíjakat és az özvegyi ellátást sem maguknak szavazták meg az érdekeltek, hanem a 4/1995. (I. 20.) Kormányrendelet alapján kapják azokat.”
  • az MTA üdülőiben a szolgáltatások árai nem alacsonyabbak a piaci áraknál, hanem megfelelnek a hivatalos besorolásnak megfelelő szolgáltatási színvonalhoz tartozó mindenkori átlagos piaci árnak. A külső vendégeknek felárat számítanak fel.
  • a cikkben „sok száz milliárdos” akadémiai ingatlanvagyonról írnak, de a valóság az, hogy az MTA ingatlanvagyonának könyv szerinti értéke 100 milliárd forint. Ennek az ingatlanvagyonnak a legnagyobb része azonban a kutatóközpontoknak és kutatóintézeteknek helyet adó épületekből áll.
  • a cikk a városligeti Domus ’Collegium Hungaricum’ esetében azt a hamis látszatot kelti, mintha a Domus piaci alapon működő szálloda lenne, holott nem az. Határon túli magyar kutatókat fogad, akik elnyerték a Domus ösztöndíjat, külsősök nem vehetik igénybe a szolgáltatásait.
  • a cikk szerint „az akadémia esetében is mindig kérdéses, hogy kik és milyen szempontok szerint kerülhetnek be.” Ezek a szempontok viszont pontosan megismerhetők azok számára, akik elolvassák a nyilvános akadémiai szabályozásokat.
  • és hemzseg a valótlan állításoktól az MTA kutatóhálózatában dolgozó kutatókkal szembeni elvárásokat, pontosabban azok hiányát taglaló rész.
Szerző
Témák
MTA Figyelő
Frissítve: 2018.07.13. 14:42