Előfizetés

Átalakul a Kereskedőház, és rögtön Mészáros közelébe kerül

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2018.07.13. 18:34

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Megszűnik a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. - derült ki a cégközlönyből. A korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó zártkörű részvénytársaságot összevonják a Magyar Kereskedelem-fejlesztési Promóciós Zrt.-vel és közösen új néven működnek tovább. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Nonprofit Zrt.-t Ligetfalvi Gábor fogja vezetni, aki egyben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank leányvállalatának, az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek is vezető tisztségviselője lett. A Kereskedőház 2012-es alapítása óta egy évben sem volt nyereséges, viszont a húsznál több irodából álló hálózat és a központi szervezet fenntartása milliárdokat emésztett fel.  A Magyar Nemzeti Kereskedőház jövőjéről egyébként Demeter Márta (LMP) országgyűlési képviselő tett fel írásbeli kérdést a  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, aki helyett Magyar Levente államtitkár válaszolt tegnap: „A jövőben az eddiginél kisebb, területileg és ágazatilag fókuszált ügynökség látja majd el az exportfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat. Az új struktúra célja – a hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztése mellett – a magas hozzáadott értéket előállító és megfelelő kapacitással rendelkező vállalkozások célzott külpiacra jutásának segítése.” A kereskedőház zavaros múltjának feledtetésére létrehozott exportfejlesztő társaság vezetője, Ligetfalvi Gábor 2010 óta több állami cégben is feltűnt: dolgozott többek között a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-nél, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalatánál, az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-nél és a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-nél is.    

Tulajdonoscsere az MKB Banknál

Egy tegnapi hír szerint Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója "egy előre eltervezett folyamat részeként" megvált a tulajdonában lévő Promid Invest Zrt. Bankonzult Finance Zrt.-ben meglévő 32,7 százalékos tulajdonrészétől - amely az MKB Bank Zrt.-ben közvetetten 10,76 százalékos tulajdonrészt jelentett. Ezzel Matolcsy György jegybankelnök felfedezettje, Balog Ádám távozott az MKB Bank tulajdonosai közül, s érkezett a vevő BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. tulajdonosa, Szemerey Tamás, aki mint köztudott, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, s akinek már van bankja, az NHB Növekedési Hitelbank. A vételár üzleti titok, s a tranzakciót a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

Csalók küldenek hamis számlabekérőket a Telenor nevében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.13. 15:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem csupán a szolgáltató ügyfelei érintettek.
Hamis számlabekérő leveleket küldenek ismeretlenek a Telenor Magyarország nevében, a cég ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címet – közölte a Telenor az MTI-vel. A leveleket a csalók magyarországi e-mail címekre küldték, nem kizárólag a Telenor ügyfelei érintettek. A Telenor mindenkit arra kér, hogy amíg nem győződnek meg egy számlabekérő e-mail hitelességéről, ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, valamint ne nyissák meg a csatolt fájlokat. A cég azt javasolja, hogy akiben valamilyen kétely merül fel, forduljon szolgáltatója ügyfélszolgálatához, és ne adja meg belépési adatait – telefonszámot, felhasználónevet, jelszót – senkinek. Mint írták, a Telenortól kizárólag az eszamla@telenor.hu és a +36 20 202 0043-as számról érkezik számlalevél, tartozásról szóló e-mail vagy SMS.

A volt MNB-alelnök Matolcsy unokatestvérének adja el banki részesedését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.13. 14:04
Matolcsy György jegybank elnök, és Balog Ádám a jegybank korábbi alelnöke egy korábbi, közös sajtótájékoztatón
Fotó: Népszava
Balog Ádámtól Szemerey Tamás cégéhez vándorol az MKB-bank 10,76 százalékos tulajdonrésze.
Eladta az MKB Bankban meglévő tulajdonrészét Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója. A vezérigazgató a tulajdonában lévő Promid Invest Zrt. a Bankonzult Finance Zrt-ben meglévő 32,7 százalékos tulajdonrészét - amely az MKB Zrt-ben közvetetten 10,76 százalékos tulajdonrészt jelentett - értékesítette a Szemerey Tamás tulajdonában álló Bankonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. részére – írj az MTI, Balog Ádám bejelentésére hivatkozva.
A vételár üzleti titok, az viszont köztudott, hogy Szemerey Tamás Matolcsy György unokatestvére, Balog Ádám pedig 2013 márciusa és 2015 júliusa között a jegybank alelnöke volt, amit azóta is Matolcsy György vezet elnökként.

Jól felépített folyamat volt

Balog közleményében azt is hozzátette, hogy az MKB Bank Zrt-ben történt korábbi tulajdonszerzése, mind a tulajdonrész mostani értékesítése egy tervezett folyamat két összefüggő eleme volt. Az MKB honlapján közzétett adatok szerint: 45 százalékos tulajdoni hányaddal legnagyobb részvényes a Metis Magántőkealap, 32,9 százalékkal a Blue Robin Investments S.C.A. és  15 százalékkal az MKB Bank Munkavállalói Részvénytulajdonosi Program Szervezet követi, 4 százalékkal a RKOFIN Befektetési és Vagyonkezelő Kft., és 3,1 százalékkal a Pantherinae Pénzügyi Zrt. részesedik. 
A Bankonzult Kft. az MTI-vel azt közölte, hogy a Bankonzult Finance Zrt. az MKB Bankban történő aktív szerepvállalásának növelése érdekében megállapodott a Pantherinae Pénzügyi Zrt. 3,1 százalékos tulajdont képvislő  MKB-részvényeinek megvásárlásáról. A Pantherinae Pénzügyi Zrt. tavaly év végén a Pannónia Nyugdíjpénztár korábbi részvénycsomagjának eladása során szerzett kisebbségi részesedést az MKB Bankban.  Az ügyletek vételára itt is üzleti titok, a zárásra a hatósági engedélyek birtokában kerül sor.