Forgalomirányítóvá lényegült II. Erzsébet, miután Trump bénázott

Publikálás dátuma
2018.07.14. 08:47

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Úgy látszik, Donald Trumpnak a legegyszerűbb feladathoz (értsd: menj végig egy egyenes vonal mentén!) is forgalmi rendőrre lenne szüksége.
Ki kellett lépnie II. Erzsébetnek egy percre királynői szerepéből, és forgalomirányítóvá kellett átlényegülnie. A metamorfózis oka: Donald Trump. Az amerikai elnök ugyanis egyszerűen képtelen volt boldogulni azzal a feladattal, hogy méltó módon vonuljon el egy díszsorfal előtt.
Szerző
Frissítve: 2018.07.14. 08:49

Választási gyűlésen robbantottak Pakisztánban, 128-an meghaltak

Publikálás dátuma
2018.07.13. 21:40

Fotó: Mazhar Chandio / ANADOLU AGENCY
Az öngyilkos merényletet - csak pénteken a másodikat - az Iszlám Állam vállalta magára. További 150-nél több sérültről is tudni.
Az elmúlt három évben nem volt véresebb merénylet Pakisztánban: eddig 128 a halálos áldozatok száma, és 150-nél is magasabb a sérülteké. Az öngyilkos robbantást Beludzsisztán tartományban, Másztungban hajtották végre, egy választási gyűlésen és meneten, amin ezernél többen vettek részt - írja a Reuters.
Életét vesztette a tartományi gyűlési jelölt, Siraj Raisani is, akinek a kampányához tartozott a rendezvény.
Az Iránnal és Afganisztánnal határos Beludzsisztán tartományban a központi kormány elleni felkelőkön kívül a Talibán, az al-Káida és az Iszlám Állam is aktív - a vérengzést ez utóbbi vallotta magáénak. Nem indokolták tettüket.
Szintén pénteken egy másik merénylet 4 embert ölt meg, az észak-pakisztáni Bannu városában. A támadó szintén egy kampányrendezvényen robbantott. Kedden 20 áldozatot követelt egy öngyilkos merénylet Hajber-Pahtunhva tartományban - a győzelemre is esélyes tartományi jelölt, Haroon Bilour is életét vesztette.
Szerző

Korrupció: Ukrajna engedett a nemzetközi nyomásnak

Ukrajna legfőbb nemzetközi hitelezői, az IMF, az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására elfogadta a korrupcióellenes bíróságok létrehozásáról szóló törvényt, majd pénteken a kifogásolt tételt is törölte a jogszabályból.
Az utóbbi időben akadozott Ukrajna IMF általi hitelezése, mert a Nemzetközi Valutaalap többek között a korrupcióellenes bíróságok létrehozásához kötötte a hitelek folyósítását. Petro Porosenko államfő tavaly decemberben benyújtotta a törvényjavaslatot, kérve annak sürgős tárgyalását. A törvényhozás június 7-én fogadta el több mint kétharmados többséggel. 
Június 13-án a Transparency International nemzetközi jogvédő szervezet ukrán tagozata közleményben jelezte, hogy a törvénybe bekerült egy olyan kitétel, amely szerint a jelenleg már bírósági tárgyalási szakaszban lévő korrupciós ügyek esetében a másod-, illetve magasabb fokú perek lebonyolítása még nem az új – várhatóan féléven belül felálló – országos hatáskörű korrupcióellenes bíróság, hanem a most működő általános, területileg illetékes fellebbviteli bíróságok hatáskörébe tartoznak. Ez kiskaput jelentene számos folyamatban lévő nagykorrupciós ügyben a vádlottak számára, mert a most illetékes fellebbviteli bíróságok nem tekinthetők politikai-gazdasági befolyástól mentesnek. Ezt a  hibát korrigálta az ukrán törvényhozás, miután a hétfői EU-ukrán csúcstalálkozót lezáró nyilatkozatban az unió leszögezte, hogy a jogszabályba került hibát ki kell javítani.
Előzőleg is engedett Kijev a nemzetközi partnerek nyomásának. Az IMF, a Világbank, az Európai Unió, a G7-országok a jogszabály első verziója kapcsán aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a javaslat csupán véleményezési jogot ad a nemzetközi szakértőknek a bírák kiválasztásában. Ez pedig szerintük nem elég ahhoz, hogy garantált legyen a bírák befolyásmentes kiválasztása. A most módosított végső változatban egy 6 tagú nemzetközi szakértői testületnek vétójoga lesz a bírák kiválasztásában.  Az amerikai külügyminisztérium is felszólította Ukrajnát a korrupcióellenes bíróság létrehozására. 
Szerző
Témák
Ukrajna