Orbán Viktor;Vlagyimir Putyin;Oroszország;

2018-07-15 13:37:31

Moszkvában már nem beszélt Orbán a keleti veszélyről

A foci-vb és a paksi atomerőmű is terítéken volt, és a magyar kormányfő a Oroszország elleni szankciókat bírálta. A magyar miniszterelnök és az orosz elnök szeptember 18-án is találkozik.

A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben vasárnap – legalábbis erről tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Mint megírtuk, a találkozó soron kívüli, hiszen Orbán elvileg a futball vb döntőjére utazott Moszkvába, és szeptember 18-ra már korábban kitűztek egy találkozót. A Kreml illetékese viszont pénteken, a Reuters hírügynökségnek bejelentette: Putyin vasárnap tárgyalni akar a magyar kormányfővel. 

Az AFP azt írja, Orbán Viktor orosz hírügynökségeknek nyilatkozva bírálta az Oroszország elleni uniós szankciókat, mondván, hogy az intézkedések miatt lehetőségek vesznek el. Szerinte ha nem lennének a szankciók, jobban együtt lehetne működni. Putyin pedig arról beszélt: a két ország közti kapcsolatok pozitív irányba fejlődtek. A magyar miniszterelnök szavai azért is különösen érdekesek, mert nemrég – mint arról szintén beszámoltunk –, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által kiadott képeken az látszik, hogy a találkozón jelen volt Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója (és a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke) is.

A hivatalos beszámoló szerint Orbán gratulált vendéglátójának a világbajnokság megrendezéséhez, valamint elmondta, hogy Magyarország tiszteli és nagyra tartja az orosz kultúrát. Úgy vélekedett, ennek a sporteseménynek a megrendezésre méltó volt az orosz kultúrához.

Havasi Bertalan szerint a megbeszélésen áttekintették a nemzetközi energetikai beruházások helyzetét, illetve ezek Európára gyakorolt hatásait, különös tekintettel a Török Áramlat gázvezetékre, amely Magyarország számára is kiemelten fontos. Orbán és Putyin tárgyaltak a két ország gazdasági együttműködésének zászlóshajóját jelentő paksi atomerőmű projektről is, ezzel kapcsolatban megállapították, hogy „minden a korábban kialakított mederben halad”.