Orbán keleti veszélynek nevezte Oroszországot

Publikálás dátuma
2018.07.12 11:49
Orbán Viktor, Donald Trump háta mögött a NATO-csúcson. Mélyen egyetért az amerikai fegyverkezési tervekkel
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Botár Gergő
Csak a szépre emlékezett a NATO-csúcs kapcsán Orbán Viktor, a botrányok ellenére is összecsiszolódásról beszélt a brüsszeli találkozó kapcsán. A miniszterelnök üdvözölte Erdogan „alkotmányreformját”, az oroszokról viszont nem beszélt túl hízelgően.
Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ezért különösen figyelnie kell arra, hogy "amit már végre megteremtettünk magunknak, azt ne veszítsük el" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az M1-nek a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója közben. Nyilatkozatát az MTI is idézte.  
Orbán sajátos kétfenekű narratívát alkalmazott: mint mondta, Magyarország támogatja az amerikai elnöknek azt az igényét, hogy a mostaninál észszerűbb, tehát magasabb összeggel támogassák a hadseregeket és a biztonságot az európai országok – de arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel nem minden európai állam ért egyet. 
 „Mit csinál ilyenkor egy amerikai? Azt mondja, hogy jó, akkor ne 2 százalékot költsetek, hanem 4-et. Tehát most abban a szakaszban vagyunk, amikor (...) még a nemzeti össztermék 2 százalékát sem fordítja mindenki biztonságra, de az amerikai már 4-ről beszél”- próbálta érzékeltetni a konfliktust; amiben az Orbán-kormány is vastagon érintett, hiszen jelenleg a GDP alig 1,2 százalékát fordítják honvédelmi célokra, az erre fordított költségeket pedig 2010-től évről évre csökkentették, és csak 2016-ban kezdték újra növelni.
A jelek szerint a kormányfő egy alternatív NATO-csúcson járt vagy csak a szépre emlékezett, mert azt mondta, hogy az egy évvel korábbi találkozóhoz képest az amerikai és európai tárgyalópartnerek kezdenek összecsiszolódni, kevesebb volt a konfliktus és több mindenben értettek egyet a résztvevők. 
Ehhez képest Donald Trump konkrétan az oroszok túszának nevezte Németországot, amiért évente dollármilliárdokat költenek orosz gázra és olajra – és Angela Merkel  kancellár szemére hányta, hogy Amerika eközben óriási összegeket fizet ki Európa védelmére. Merkel kikérte magának az állítást, hangoztatva, hogy Németország független állam, ami a NATO-szövetségesek közül a második legnagyobb katonai jelenléttel vesz részt a szövetségi műveletekben, Afganisztánban pedig kifejezetten az Egyesült Államok érdekeit védik.
Trumppal komoly szócsatába bocsátkozott Donald Tusk, az Európa Tanács lengyel elnöke is: mint az amerikai vezetőnek címzett nyílt levelében írta, az Egyesült Államoknak nem volt és nem is les z jobb szövetségese Európánál, az európaiak pedig jóval többet költenek védelmi kiadásokra az oroszoknál, majdnem annyi pénzt mint a kínai kormány – méghozzá a nyugati szövetségrendszer védelmében.
A Vlagyimir Putyinnal éves rendszerességgel találkozó Orbán meglepetésszerűen odaszúrt az oroszoknak is: mint mondta, a keleti veszélyt Oroszországnak hívják, a délit pedig terrorizmusnak és migrációnak – bár ezek után még kevésbé érthető, hogy korábban miért a „keleti veszély” legfontosabb állami cégét bízták meg a stratégiai fontosságú Paks II blokkjainak építésével. 
Orbán üdvözlte Recep Tayyip Erdogan alkotmányos reformját is, mondván, ezután még stabilabbá válik Törökország, ami erősebb védelmet jelent a migrációs áramlással szemben. Ami a reformot illeti, Erdogan  tavaly bevezette az elnöki rendszert, ami szó szerint teljhatalmat adott kezébe, hivatalosan is ő nevezhet ki vagy függeszthet fel minisztereket, elnöki pozíciójában pedig átvette a miniszterelnök feladatait is.  
2018.07.12 11:49

Romlott ételt kaptak a gyerekek egy muronyi óvodában

Publikálás dátuma
2018.10.19 10:45
illusztráció
Fotó: Néposzava/
Először februárban jelezték a problémát, amikor döglött kukacot találtak az egyik tányérban. Az önkormányzat testületi ülést tart az ügyben.
Romlott kolbász, fekete végű sültkrumpli és kukac az ételben – az RTL Klub híradója szerint ilyen ebédet is kaptak az óvodások a Békés megyei Muronyban. A csatornának az egyik szülő küldött fotót az ételről, mert szerinte gyakori, hogy gusztustalan ételt kapnak az óvodások, és erről hiába panaszkodnak az önkormányzatnak. A szülők azt állítják, először februárban jelezték a problémát, amikor döglött kukacot találtak az egyik tányérban, de semmi nem történt. Az óvodavezető azt mondta, többször is felhívta a figyelmet a problémára. Hozzátette, hogy februárban váltottak szolgáltatót, a fekete végű burgonyát végül a pedagógusok válogatták ki a gyerekek ebédjéből. A főszakácsnak is többször szóltak – tette hozzá. Fekete Ferenc polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt öt évben ez a harmadik szolgáltató, akivel gondok vannak, de egyelőre nem indokolt helyette mást keresni. Jövő csütörtökön az önkormányzat testületi ülést tart az ügyben, ahova a szülőket is meghívják. Az óvodavezetőt addig szabadságolták. 
2018.10.19 10:45
Frissítve: 2018.10.19 10:45

Szél Bernadett: Ez téboly

Publikálás dátuma
2018.10.19 10:44

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
„Most pedig fogom az egész paksamétát és elküldöm a kormánynak” – jelentette ki.
A CEU-val kapcsolatban „nem folyik vizsgálat a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény hatályos jogszabályi feltételeinek való megfelelés ügyében” az Oktatási Hivatalban (OH) – olvasható az OH Szél Bernadettnek küldött válaszában. Azt írták, 2019. január 1. után vizsgálhatják a hatályos jogszabályi feltételeknek való megfelelést. Szél Bernadett a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, megkérdezte a külügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét is, mire várnak, az amerikai oktatási hivatal ugyanis már egy éve igazolta, hogy a CEU Amerikában is folytat képzést. Mindkét helyről azt írták, hogy oktatási vizsgálat folyik. 
„Most akkor rakjuk össze a képet: az Oktatási Hivatal nem csinál semmit, de akkor pontosan ki vizsgál, mit és hol, ha nem az az intézmény, akinek erre hatásköre lenne? Most komolyan, kik azok a titokzatos oktatási szakértők, akik egy éve éjjel-nappal dolgoznak, és nem mellesleg azon, hogy kiderítsék, amit már mindenki tudhat (=van képzés az USA-ban is). Most komolyan, azt gondolták, nem nézünk utána? Ez téboly”
– fogalmazott.
Hozzátette, hogy itt egy tisztességes intézménnyel szórakoznak, benne több száz diákkal, tanárral és dolgozóval. Az oktatással szórakoznak, ami mindannyiunknak létkérdés: az élethez és a minőségi élethez kiváló és elérhető oktatás kell.
„Most pedig fogom az egész paksamétát és elküldöm a kormánynak, mondják meg nyíltan, milyen »szakértők« vizsgálódnak a CEU ügyében”
– írta Szél Bernadett.
2018.10.19 10:44
Frissítve: 2018.10.19 10:44