Biztonság mindenek felett, de inni azért lehet

Publikálás dátuma
2018.07.15. 17:05

Fotó: FRANCK FIFE / AFP
Fémdetektoros kapuk, lezárások és rendőrök mindenhol, ahol szurkolók vannak – külső szemlélő ennyit láthatott a labdarúgó-világbajnokság biztonsági intézkedéseiből.
Különböző fórumokon előzetesen lehetett olvasni arról, hogy alkoholtilalom lesz a világbajnokság ideje alatt, amivel kapcsolatban több drukker is aggodalmát fejezte ki, azonban a torna kezdetével ezek az aggodalmak egytől egyig elillantak.
„Nyugi, srácok, ez Oroszország!” – igyekezett megnyugtatni a kedélyeket egy orosz fórumozó. És valóban, az alkoholvásárlás Moszkvában este 11 óra után sem okozott problémát, annak ellenére, hogy a törvény szerint ilyenkor már tilos eladni a boltokban szeszesitalt. A Vörös térhez legközelebbi bolt előtt sorok álltak, azonban vélhetően a bevétel maximalizálása miatt még azt a szurkolót is kiszolgálták egy kosárnyi alkohollal, aki az eladók szeme láttára, vásárlás közben fogyasztotta el elmondása szerint az aznapi 26. üveg sört.
A hatóságok elnézőek voltak, és ameddig egy-egy ittas személy nem veszélyeztette mások épségét, egyszerűen nem foglalkoztak vele. Az egyik szurkoló meg is jegyezte: „Ott voltam az előző két vb-n, Dél-Afrikában és Brazíliában is. És mindig volt verekedés, mindig. Vagy a meccseken vagy utána. Itt viszont egyszer sem láttam még konfliktust sem, fogalmam sincs, hogyan csinálják ezt.”
A megoldás a megelőzés lehet. Az orosz hatóságok a titkosszolgálat aktív közreműködésével az összes olyan országgal fölvették a kapcsolatot, ahonnan huligánok érkezése volt várható, és bár nyilvánosan erről keveset beszéltek, a megoldották, hogy az igazán problémás elemek el se jussanak Oroszországba.
Argentínából háromezer különösen veszélyes rajongót tartottak távol a tornától, több konkrét adat nem szivárgott ki, azt viszont lehetett tudni, hogy minden helyszínen ott voltak az orosz biztonsági szakemberek mellett a „huligánoktól is fertőzött” országok (Anglia, Argentína, Brazília, Németország, Lengyelország, Horvátország, stb.) különleges egységei, akik a háttérbe húzódva figyeltek, és ha kellett, akkor azonnal reagáltak, mindezt a lehető legnagyobb titokban.