Előfizetés

Nagy hangon bejelentette, hogy támogatja a vidéki sajtót, a kétharmados győzelem után nem fizetett Amerika

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2018.07.16. 09:38

Hiába várja a vidéki magyar média az Egyesült Államok beígért támogatását
Eddig senki nem kapott pénzt annak a maximum 700 ezer dolláros pályázatnak a keretében, amelyet a washingtoni külügyminisztérium tavaly novemberben az objektív média magyarországi támogatására hirdetett meg. A kiírás értelmében január 19-ig adhattak be pályázatokat magyarországi, fővároson kívül működő médiumok.  A pályázat célja az volt, hogy olyan felületeket vagy szerkesztőségeket támogasson, „amelyek  javítják a hozzáférést a megbízható, elfogulatlan hírekhez". A támogatás nyertes pályázói ez év májusától valósíthatták volna meg tervüket, vagyis egyértelmű volt, hogy a támogatással az amerikai diplomácia nem akart beavatkozni az áprilisi országgyűlési választást megelőző kampányba.  Lapunk érdeklődésére a budapesti amerikai nagykövetség május 29-én azt a választ adta, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született. Újabb érdeklődésünkre a minap úgy reagált a nagykövetség, hogy egyelőre nincs további közlendője a kérdésben.   A pályázat kiírása előtt három héttel David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség akkori ügyvivője a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MUOSZ) székházában elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen, és a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.  A pályázat kiírását a magyar kormány rossz néven vette.  A közelmúltban megkezdte működését Budapesten David Cornstein, az új amerikai nagykövet. Első látogatása a fővárosban a Közép-európai Egyetemre, a CEU-ra vezetett, amely még mindig nem kapott működési engedélyt a magyar hatóságoktól. Cornstein a múlt héten, első vidéki útján, Debrecenben is  hangsúlyosan szólt a CEU ügyéről. "Magyarország most élvezi az amerikai elnök, az amerikai külügyminiszter és az amerikai nagykövet támogatását. Nagyon jó lenne, ha a CEU ügye nem rontaná el ezt a jó viszonyt" - mondta. 

Putyin a K, Netanjahu az A, de ki a V Orbán rejtvény éven?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.16. 09:12
"KÁCIÓ"
Fotó: Facebook / Orbán Viktor
Folyamatosan bővülő fotómontázzsal készül közelgő nyaralására a miniszterelnök.
Gulyás Gergely leleplezte a rejtélyt: Orbán azért gyűjti az egy-egy betűvel is megjelölt politikusokat Facebook-oldalán egy igen különleges esztétikájú montázzsá, hogy a végén kiírhassa:
VAKÁCIÓ
Eddig Angela Merkel (Ó), a kínai miniszterelnök (I), Erdogan török elnök (C), Trump (Á) és Putyin (K) szerepel a képeken. Orbán a héten utazik Izraelbe, így Netanjahu lesz az "A" -
de ki lesz a "V"?

Mutyirejtegetéssel és jövedelemvágással búcsúzik az Országgyűlés

Népszava
Publikálás dátuma
2018.07.16. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Utoljára ül össze ezen a héten a parlament, ám mielőtt a honatyák elmerülnek a szabadságban. elfogadják a költségvetést, megvédik magukat a sajtótól, illetve lezúzzák a hajléktalanokat.
Ami a büdzsét illeti, az csöppet sem nagyvonalú. Varga Mihály pénzügyminiszter ugyan bedobta, hogy a kormány módosítja a 2,2 millió dolgozó érintő cafeteria-változásokat, ám végül nem történt semmi, így a költségvetést megszavazó honatyák érdemben kurtítják a béren kívüli juttatásokat. De nemcsak a munkavállalókat érinti rosszul a büdzsé, a munkaadókat is – szó volt róla, hogy már januártól csökken az alkalmazottak után fizetendő szociális hozzájárulás mértéke, most jövő év közepe az új céldátum, ráadásul a büdzsé egyáltalán nem kalkulál ennek az intézkedésnek a hatásaival. A magánélet védelméről szóló törvény elfogadásával a hatalom csonkolja a sajtó lehetőségeit: gyakorlatilag nem lehet korrupciós/visszás ügyekről írni – például ha azok nem a közszereplő hivatalában történnek, vagy ha nem ő intézi azokat, hanem egy családtagja. Sőt. nemcsak a sajtó nem teheti szóvá az ilyen eseteket, hanem az emberek sem – legalábbis az utcán semmiképp, hiszen a kormánypárti többség alaposan megnyirbálja a gyülekezési jogot is. A migránsok mellett talált egy új ellenséget a kormány: az önkormányzati kampány bűnbakjai a hajléktalanok lesznek (az utcán élők elleni fellépéssel a belső mérések szerint az emberek többsége egyetért): úgyhogy aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabályt sért. 

Pintér sándor egymagában

A honatyák nemcsak azt szavazhatják meg, miképp lehet elrejteni a gyanús ügyleteket, hanem azt is, miképp lehet intézni őket. A fideszes többség a héten felhatalmazza Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egymaga döntse el: milyen EU-n kívüli cég terjeszkedhet Magyarországon. A hivatalos verzió szerint persze ezzel a Magyarország biztonságát sértő külföldi befektetéseket akarja a kormány semlegesíteni.