Pálinkás nem kapott választ Orbántól

Publikálás dátuma
2018.07.18. 11:11

Fotó: Népszava
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felmentett vezetője ennek ellenére azt mondja, jó a viszonya a miniszterelnökkel.
Szakmai, és nem személyes vitája van Palkovics Lászlóval, lehetséges utódjának pedig még a nevét sem hallotta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felmentett vezetője – Pálinkás József erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában adott interjújában beszélt. Mint mondta, jót nevetett azon, hogy jobboldali újságírók az Orbán-ellenes tudományos elit vezetőjének nevezték. Hozzátette, hogy nem ezek az újságcikkek voltak az első jelei, hogy fel fogják menteni. Ezeket megelőzően levelet írt a miniszterelnöknek, ahol felvázolta a terveit, de nem kapott választ. Ennek ellenére viszont azt mondta, hogy jó a viszonya Orbán Viktorral.

„Utasításos rendszerben igazán újat nem lehet kitalálni”

Szavai szerint később, a választás előtt a miniszterelnök egyik munkatársa felhívta, és közölte vele, hogy Orbán Viktor változtatna a kormányzati struktúrán. „Én ezt tudomásul vettem” – tette hozzá Pálinkás. Hozzátette, hogy nincs személyes konfliktusa Palkovics László innovációs miniszterrel, szakmai vitájuk van. Szerinte a tudományos kutatásban egyensúlyra kell törekedni, szükség van alapkutatásokra, az innovációs miniszter viszont úgy gondolja, hogy a közvetlenül alkalmazandó kutatásokra kell koncentrálni. „Ez nem fog eredményre vezetni, utasításos rendszerben igazán újat nem lehet kitalálni” – fogalmazott. Pálinkás József közölte, hogy a hivatal fennállása óta sem a miniszterelnöktől, sem Lázár Jánostól nem kapott semmilyen kérést, utasítást, ugyanakkor sokan mentek hozzá, akik bizonyos emberekre hivatkozva kéréseket fogalmaztak meg. Ezek az emberek rendre lepattantak róla, szerinte ők panaszkodhattak felsőbb körökben. A tudós továbbra is úgy gondolja, hogy a CEU-n értékes kutatások folynak, de leszögezte, hogy ezért a korábbi kijelentését soha, senki nem rótta fel neki. A műsorban arról is beszélt: nem gondolja, hogy oda az MTA önállósága. „Várjuk meg, hogy mi lesz belőle, az elnöknek is ezt mondom.” Pálinkás József beszélt arról is, hogy vannak tervei a jövőt illetően, visszatérne a közéletbe, de még nem tudja pontosan, mit fog csinálni. Személyében nem érinti mélyen a leváltása, de úgy gondolja, egy nagyon jó intézményt hoztak létre, ennek a „rángatása” viszont már rosszul érinti.
Szerző

Porszívócsőre szerelt mobillal videózott a kukkoló

Publikálás dátuma
2018.07.18. 10:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyorsított eljárásban állították bíróság elé, a grémium próbára bocsátotta.
Gyorsított eljárásban állított bíróság elé kukkolót tiltott adatszerzés a kaposvári ügyészség. A 42 éves férfi egy júniusi estén észrevette, hogy a szomszédjában lakó nő fürödni készül. Mobilját a porszívócsőre szerelte, s elkezdte felvenni az asszonyt. A mobil azonban az ablakhoz ütődött, a nő észrevette, kiabálni és sikoltozni kezdett, majd rendőrt hívott. A kaposvári férfi megijedt, visszarohant a házába, s törölte a felvételt, ám a rendőrök így is elfogták. A vádlottat az ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé, a grémium pedig próbára bocsátotta a kukkolót. 
Szerző
Témák
bíróság
Frissítve: 2018.07.18. 10:50

Nehezen találnak óvónőt a kistelepüléseken

Publikálás dátuma
2018.07.18. 10:26
Illusztráció
Fotó: KÁLLAI MÁRTON
Van olyan község, ahol szabadságra sem tud menni az intézmény vezetője.
Tucatnyi somogyi településen keresnek óvónőt a nyáron, van olyan község, ahol szabadságra sem tud menni az óvodavezető, mert hiányzik a beosztottja – írja a sonline.hu. A mikei Mesevár Óvoda vezetője, Hardiné Csutorás Györgyi a lapnak elmondta: tapasztalata szerint „nehezen jönnek el dolgozni az óvónők a kistelepülésekre”. „Azt mondják, távol lennének a várostól, félnek az ingázástól. S talán attól is tartanak, hogy a falusi gyerekek nehezebben kezelhetők, pedig ennek az ellenkezője igaz” – tette hozzá. Gigében szeptemberben nyit a helyi óvoda, ehhez egy önkormányzati épületet újítottak fel önerőből, a Belügyminisztérium segítségével. Az új Gerlefészek Óvodába már 26 gyerek nyert felvételt, és sikerült óvodavezetőt találniuk, ami az új intézmény bejegyzésének a feltétele volt. Az óvodavezető 40 kilométerről jár át majd Gigére a nagyatádi járásból, egy második óvónő állására azonban még csak most fogják kiírni a pályázatot.   A lap az eduline.hu adata alapján azt írja, 760 álláshirdetésen keresnek óvónőket az országban, többnyire vidéken. Szakértők szerint a másik probléma az, hogy a szakma elöregszik, az átlagéletkor 55 év körüli. Pályakezdőkből nem lenne hiány, de gyakori, hogy a fiatalok külföldön próbálnak szerencsét.
Szerző
Témák
óvónő