Előfizetés

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.22. 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 

Harminc ember meghalt a forróság miatt Japánban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.21. 15:34

Fotó: Shintaro Nakane / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP
A héten 40,7 Celsius-fokot is mértek, több ezren kórházi kezelésre szorultak.
Harminc ember életét vesztette a hőhullám miatt Japánban, és több ezren kórházi kezelésre szorultak a forróság miatt – írja a BBC. A héten 40,7 Celsius-fokot is mértek, ami a legmagasabb érték az elmúlt öt évben. Az oktatási minisztérium arra figyelmeztette az iskolákat: alapos intézkedésekkel előzzék meg, hogy a diákok hőgutát kapjanak. Kedden egy hatéves kisfiú halt meg egy kültéri tanórán. A meteorológiai szolgálatok azt tanácsolják az embereknek, hogy sok vizet igyanak.

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.21. 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: Christope Archambult / AFP
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.