Megöltek 11 taxisofőrt Dél-Afrikában

Publikálás dátuma
2018.07.22. 13:56
Minibusz és utasai Johannesburgban – A kép illusztrációs.
Fotó: Sergio Pitamitz / Robert Harding Heritage
Fegyveresek támadták meg a minibuszukat, négy embert kórházban ápolnak.
A helyi rendőrség közlése szerint fegyveresek megöltek 11 taxisofőrt a Dél-afrikai Köztársaságban – írja a BBC. A férfiak éppen Johannesburgba tartottak egy kollégájuk temetése után szombat este, amikor megtámadták a minibuszukat. Négy ember súlyosan megsérült, őket kórházban ápolják. Az áldozatok Gauteng tartományból származtak. 
Egyelőre nem tudni, mi állhatott a támadás hátterében, de az utóbbi időben a minibusz-sofőrök csoportjai között erőszakba torkolló versengés alakult ki. Az ország lakosai körében a minibuszos iránytaxizás a legnépszerűbb közlekedési forma.
Szerző
Frissítve: 2018.07.22. 14:09

Tízezer orvos hiányzik a német egészségügyből

Tízezer orvos hiányzik Németország kórházaiból és rendelőiből - jelentette ki a Rheinische Post című düsseldorfi regionális lapnak adott hétvégi interjúban Andreas Gassen, a német szövetségi orvosi kamara (KBV) elnöke. A problémát érzékeltetendő a kamarai elnök azt mondta: ez egy komplett évfolyamnak felel meg a német orvosi egyetemeken. Gassen arra figyelmeztet, hogy a német háziorvosok harmada nyugdíjas korú, és öt éven belül visszavonul. A szakorvosoknál is három év múlva ugyanez lesz a helyzet. Kettő-öt éven belül érzékelhető lesz az orvoshiány - húzza alá Gassen. Ha nem készül most hatékony stratégia ennek elhárítására, akkor 5-10 éven belül nem lesz szinten tartható az egészségügyi ellátás mai színvonala. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.22. 11:52

Külföldiekkel töltenék fel a német hadsereg üres posztjait

Publikálás dátuma
2018.07.22. 11:48
Német ejtőernyősök ugráshoz készülnek egy gyakorlaton
Fotó: Wolfgang Minich / DPA
A Bundeswehr komoly válságban van, egyebek mellett emberhiánytól szenved. Az értesülést a védelmi minisztérium nem cáfolta, azt mondták, minden lehetséges opciót megvizsgálnak.
Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél, a évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként – írja az MTI a hétvégi a német sajtóra hivatkozva. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén. Két héttel ezelőtt a Bild című német tömeglapnak sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egyik bizalmas jelentését, melyből az derült ki, hogy a német hadsereg a teljesítőképessége határára ért, jelenleg nem tud a mostaniak mellett további feladatokat vállalni, és minden haderőnemnél problémát okoz a létszámhiány.