Nyomoznak a józsefvárosi szavazatvásárlási gyanú miatt

Publikálás dátuma
2018.07.23. 14:37
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Ezúttal is a fel- és bejelentéseiről ismert Tényi István fordult az ügyészséghez.
Választás rendje elleni bűntett miatt rendelt el nyomozást az ügyészség a józsefvárosi időközi választással kapcsolatban, ezt a rendőrség folytatja le – derül ki a dokumentumból, amelyet Tényi István osztott meg a Facebook-oldalán. Tényi a Zoom.hu cikke szerint az ügyészségen feljelentésként értékelt beadványában az alapján vetette fel a gyanút, hogy még a voksolást megelőző nap az ellenzéki pártok által támogatott független polgfármesterjelölt, Győri Péter úgy nyilatkozott: információi szerint roma szavazatok megvásárlásával akarják őt legyőzni, mivel többen is arról számoltak be neki, hogy a kerületben élő romáknak 5, illetve 20 ezer forintot ajánlottak fel a voksukért.
Végül Sára Botond, a józsefvárosi időközi polgármester-választás kormánypárti nyertese a leadott szavazatok 62,85 százalékát kapta. Míg Sára Botondra 8269-en szavaztak, az ellenzéki jelölt, Győri Péter 4787 voksot kapott (36,39 százalék). A józsefvárosi időközi választáson 57,5 ezer polgár adhatta le voksát, a részvételi arány 23,05 százalékos volt.
Szerző

Már nem viszket sokáig: kezdődik a nagy szúnyogirtás

Publikálás dátuma
2018.07.23. 13:33
Légi szúnyogirtás, a pilóta szemszögéből
Fotó: Kállai Márton / Népszava
A héten 144 településen és öt budapesti kerületben irtják a szúnyogokat – jelentette be hétfőn a katasztrófavédelem.
Országos szúnyogirtási akció kezdődik, pótolva a múlt heti, viharos időjárás miatt elmaradt gyérítést is: több mint 62 ezer hektáron pusztítják a földről vagy a levegőből a rovarokat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Az OKF helyettes szóvivője, Mukics Dániel szerint Budapesten a III., a IV., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületben, vidéken Dunaújváros és Szekszárd környékén, valamint Székesfehérváron pótolják az elmaradt szúnyogirtást. Sopron térségében légi, Gyöngyösön földi védekezést terveznek, a Balaton parti településeken pedig várhatóan a hét első felében lesz földi irtás. Békés és Csongrád megyében teljes körű, légi és földi védekezésre készülnek. 
A szúnyoggyérítést a megyei kormányhivatalok engedélyezik, a méhészeket pedig értesítik a pontos időpontokról a jegyzőkön keresztül. A földi kémiai beavatkozásokat napnyugta után végzik, amikor a méhek már nem aktívak A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés három hónapja zajlik. Eddig 956 településen, 480 ezer hektáron permeteztek a szakemberek;az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére, önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, idézi a közleményt az MTI.
Szerző

Távozik posztjáról a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója

Publikálás dátuma
2018.07.23. 12:42

Fotó: Draskovics Ádám
Lantos Gabriella nyolc év után, két hónappal a kórház eladását követően távozik. A szakember megbízatása hivatalosan szeptember 2-áig tart, de július 20-ától már nem vesz részt az intézmény irányításában.
Lantos Gabriella vezetése alatt a korábban veszteséges magánkórház megháromszorozta árbevételét, sőt évről évre profitábilisabbá vált: 2017-ben 2 milliárd forintos árbevétellel mintegy 120 millió forint nyereséget termelt. A kezdetekben kizárólag nőgyógyászati profilú intézmény mára egy városi kórháznak megfelelő felszereltségű és profilú egészségügyi intézménnyé fejlődött. Az elmúlt években egyre több szakterülettel és számos neves szakemberrel bővült a Róbert. Tavaly, működésének tizedik évében, a magánkórházban 55.000 orvos-beteg találkozó zajlott le, 5000 műtétet végeztek, és 1000 szülés történt. Ezzel az eredménnyel 2017-ben a Róbert a legnagyobb forgalmú hazai magán-fekvőbetegintézménnyé vált. A Róbert Károly Magánkórház vezetése mellett Lantos Gabriella egészségügyi szakértőként rendszeresen publikált és nyilatkozott a magyar egészségügyet érintő kérdésekről. A legnagyobb visszhangot kiváltó írása az „orvosbárókról” két évvel ezelőtt jelent meg, tavaly pedig komplett egészségügyi reformtervet publikált a Hegymenet című tanulmánykötetben, amely az Eötvös Kör kiadásában jelent meg. A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatójaként több száz nyilatkozat, interjú, szakmai anyag és cikk elkészítésében vett részt. A bölcsész és közgazdász végzettséggel is rendelkező szakember pályája a Magyar Rádiónál kezdődött. A rendszerváltás időszakának több emblematikus rádiós műsorában dolgozott, többek között a 168 óra és a Gondolat-Jel készítésében is részt vett. Uniós szakközgazdászként a 2000-es években először a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség fejlesztéspolitikai szakértője, majd kommunikációs főigazgatója volt.