Befűtenek az NBII-es pályáknak, és ezzel Orbán barátja is jól jár

Publikálás dátuma
2018.07.24 05:50

Fotó: Kállai Márton
A másodosztályban is fűthetővé kell tenni a futballklubok pályáit a Magyar Labdarúgó Szövetség döntése nyomán. A fejlesztésekre jó ütemérzékkel mozdul rá Orbán Viktor egyik szurkolótársa.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tavaly döntött arról, hogy az NB II-es kluboknál is kötelezővé teszi a fűthető pályát a 2020-2021-es bajnoki évadtól. Noha önmagában figyelemre méltó, hogy a másodosztályban is fényűző extrákat írnak elő, feltűnő az is: már most vannak arra utaló jelek, hogy a fejlesztések jól jövedelmeznek majd azoknak, akik rá tudnak mozdulni az új piacra – kormányközeli jelentkező pedig akadt rögtön. Az egyik NB II-es klub, a fővárosi Budafoki Munkás Testedző Egyesület eredetileg csak rendbe akarta hozatni a nagypályáját, és két új, műfüves kispálya építését tervezte, aminek költségét 72 millió forintra becsülték. Ehhez képest a már a pályafűtést is tartalmazó végső ár 192 millió forint lett – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. Ez már csak azért is érdekes, mert – bár egy szakértő lapunk érdeklődésére reálisnak találta a 120 milliós többletet – az MLSZ szerint jóval olcsóbban is meg lehet oldani egy NBII-es pálya fűtésfejlesztését. A szövetség kérdésünkre 30-40 millió forintra becsülte a pályafűtés kiépítésének költségét, eddigi tapasztalaik alapján. Az árazás mellett maga a pályázat is különös. A tendert a Pharos 95 Kft. nyerte meg. A cég tulajdonosa és ügyvezetője, Végh Gábor, aki igazi nagyhalnak számít a stadion- és pályaépítésben. Legutóbb konzorciumban hasított ki egy 2,8 milliárdos szeletet az MLSZ fővárosi pályaépítő tenderéből, és ők építik a 2 milliárdos, elvileg jövő februárra elkészülő paksi stadiont is. A Pharos 95 füvesítette a felcsúti Pancho Arénát is. Érdemes megemlíteni azt is: Végh Gábor – aki egyúttal a másodosztályú ZTE futball-klub tulajdonosa – egész alakos Puskás Ferenc szobrot adományozott a felcsúti akadémiának, és korábbi sajtóhírek szerint a VIP-páholyban szurkolt együtt Orbán Viktorral a Pancho Arénában.
Mindezek – és a hazai viszonyok – ismeretében meglepő lehet, hogy a budafoki tenderen a Pharos 95 ellen öt cég indult. Csakhogy a versenytársak többsége valamiképp kötődik Végh Gáborhoz, családjához, vagy érdekeltségéhez. Az egyik konkurens Kft.-ben például éppen Végh gyerekei a tulajdonosok. Egy másik rivális vezetője pedig korábban ügyvezetőként váltotta idősebb Végh Gábort és feleségét egy olyan vállalkozásban, amely egy időben a Pharos 95 jelenlegi telephelyére volt bejelentve. A budafoki tender egy másik vesztes cége havi 205 ezer forintért kötött irodabérleti szerződést Tiba István, balmazújvárosi fideszes képviselővel, aki korábban a balmazújvárosi futballcsapat elöljárója volt. Balmazújvárosban a Pharos 95 építette a stadion fűtését.

Jól befűtöttek

Noha sorra korszerűsítik a pályákat, kérdéses, van-e egyáltalán értelme a fűtés beépítésének. Balmazújvárosban például – ahol a Pharos 95 építette a fűtést – azért maradt el egy meccs a múlt év elején, mert a fagyos pályát nem tudták időben felfűteni. A rendszer termálvízzel működik, és ha időben bekapcsolják, akkor lehűlt volna a közeli fürdő vize, az önkormányzat pedig saját keretből nem tudta állni a több milliós fűtésszámlát. Tiba István, fideszes képviselő, a balmazújvárosi klub akkori elnöke legalábbis ezzel magyarázta a kudarcot.

Frissítve: 2018.07.24 11:27

Elutasították a bíróságról megszökött rab panaszát

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:48

Fotó: police.hu
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
a férfi feléjük célzott a pisztollyal, a felszólításokat figyelmen kívül hagyta és több alkalommal lövő mozdulatokat tett.
A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - közölte a KNYF. Korábbi sajtóhírek szerint a rabot nem sokkal később a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az őt üldöző rendőröknek. Miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek.
A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.

Semjén: „Az egyház az nem egy emberbaráti egyesület”

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:36
Semjén Zsolt. Fotó: Németh András Péter
A miniszterelnök-helyettes a Hír Tv-n beszélt a vallásokról és a muszlim térhódításról alkotott elméleteiről.
„Sajnos azt látjuk, az egyházak, köztük a keresztény egyházak is úgy viselkednek, mint egy filantróp egyesület. Az egyház az nem egy emberbaráti egyesület, hanem az emberek üdvösségét szolgálja” – nyilatkozta Semjén Zsolt a Hír TV-n. A KDNP-s politikus Ferenc pápa szavait is egészen sajátosan értelmezte: 
szerinte az „alázat nem jelenti a valóság megtagadását” valamiért azt jelenti, hogy „hűségesnek kell lennünk, az igazi keresztény örökséghez”.
Semjén úgy véli, a vallások jelenleg két részre osztják a világot: „az iszlámnak már behódolt, illetve a háború területére, és mi most a háború földjén vagyunk.
„Ahol pedig a muszlimok élnek, ott előbb-utóbb bevezetik a saríát, azokra is, akik nem muszlimok. A nyugati országok elvesztek.
Nem része az európai kultúrának az iszlám” – hangsúlyozta Semjén. A miniszterelnök-helyettes leszögezte, hogy „a magyar és az európai identitásnak része az iszlámmal szembeni védekezés, valamint, hogy az ő identitásában Hunyadi János a meghatározó”.