Befűtenek az NBII-es pályáknak, és ezzel Orbán barátja is jól jár

Publikálás dátuma
2018.07.24. 05:50

Fotó: Kállai Márton
A másodosztályban is fűthetővé kell tenni a futballklubok pályáit a Magyar Labdarúgó Szövetség döntése nyomán. A fejlesztésekre jó ütemérzékkel mozdul rá Orbán Viktor egyik szurkolótársa.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tavaly döntött arról, hogy az NB II-es kluboknál is kötelezővé teszi a fűthető pályát a 2020-2021-es bajnoki évadtól. Noha önmagában figyelemre méltó, hogy a másodosztályban is fényűző extrákat írnak elő, feltűnő az is: már most vannak arra utaló jelek, hogy a fejlesztések jól jövedelmeznek majd azoknak, akik rá tudnak mozdulni az új piacra – kormányközeli jelentkező pedig akadt rögtön. Az egyik NB II-es klub, a fővárosi Budafoki Munkás Testedző Egyesület eredetileg csak rendbe akarta hozatni a nagypályáját, és két új, műfüves kispálya építését tervezte, aminek költségét 72 millió forintra becsülték. Ehhez képest a már a pályafűtést is tartalmazó végső ár 192 millió forint lett – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. Ez már csak azért is érdekes, mert – bár egy szakértő lapunk érdeklődésére reálisnak találta a 120 milliós többletet – az MLSZ szerint jóval olcsóbban is meg lehet oldani egy NBII-es pálya fűtésfejlesztését. A szövetség kérdésünkre 30-40 millió forintra becsülte a pályafűtés kiépítésének költségét, eddigi tapasztalaik alapján. Az árazás mellett maga a pályázat is különös. A tendert a Pharos 95 Kft. nyerte meg. A cég tulajdonosa és ügyvezetője, Végh Gábor, aki igazi nagyhalnak számít a stadion- és pályaépítésben. Legutóbb konzorciumban hasított ki egy 2,8 milliárdos szeletet az MLSZ fővárosi pályaépítő tenderéből, és ők építik a 2 milliárdos, elvileg jövő februárra elkészülő paksi stadiont is. A Pharos 95 füvesítette a felcsúti Pancho Arénát is. Érdemes megemlíteni azt is: Végh Gábor – aki egyúttal a másodosztályú ZTE futball-klub tulajdonosa – egész alakos Puskás Ferenc szobrot adományozott a felcsúti akadémiának, és korábbi sajtóhírek szerint a VIP-páholyban szurkolt együtt Orbán Viktorral a Pancho Arénában.
Balul sikerült becsúszó szerelés egy korábbi, Budafok-Ferencváros meccsen
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Mindezek – és a hazai viszonyok – ismeretében meglepő lehet, hogy a budafoki tenderen a Pharos 95 ellen öt cég indult. Csakhogy a versenytársak többsége valamiképp kötődik Végh Gáborhoz, családjához, vagy érdekeltségéhez. Az egyik konkurens Kft.-ben például éppen Végh gyerekei a tulajdonosok. Egy másik rivális vezetője pedig korábban ügyvezetőként váltotta idősebb Végh Gábort és feleségét egy olyan vállalkozásban, amely egy időben a Pharos 95 jelenlegi telephelyére volt bejelentve. A budafoki tender egy másik vesztes cége havi 205 ezer forintért kötött irodabérleti szerződést Tiba István, balmazújvárosi fideszes képviselővel, aki korábban a balmazújvárosi futballcsapat elöljárója volt. Balmazújvárosban a Pharos 95 építette a stadion fűtését.

Jól befűtöttek

Noha sorra korszerűsítik a pályákat, kérdéses, van-e egyáltalán értelme a fűtés beépítésének. Balmazújvárosban például – ahol a Pharos 95 építette a fűtést – azért maradt el egy meccs a múlt év elején, mert a fagyos pályát nem tudták időben felfűteni. A rendszer termálvízzel működik, és ha időben bekapcsolják, akkor lehűlt volna a közeli fürdő vize, az önkormányzat pedig saját keretből nem tudta állni a több milliós fűtésszámlát. Tiba István, fideszes képviselő, a balmazújvárosi klub akkori elnöke legalábbis ezzel magyarázta a kudarcot.

Szerző
Frissítve: 2018.07.24. 11:27

„Meglepő a szolgai ostobaság” – ellenzéki lét a harmadik kétharmadban

Publikálás dátuma
2018.07.23. 20:40

Fotó: Vajda József / Népszava
Megérte-e beülni a parlamentbe? Milyen szerepet szán a kétharmados többség az Országgyűlésnek? Mi lehet a megoldás az ellenzék számára? Képviselőket kérdeztünk a harmadik kétharmad első ülésszakának tapasztalatairól.
Mennyivel lennénk előrébb, ha azt mondtuk volna, hogy köszönjünk, ezt a platformot is feladjuk? – így reagált egy ellenzéki országgyűlési képviselő, amikor körkérdésünkkel őt is megkerestük: a múlt héten lezárult első ülésszak után hogy látja, megérte-e beülni a parlamentbe a harmadik Fidesz-KDNP kétharmad után? Azt Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás az MSZP, Keresztes László Lóránt az LMP, Tordai Bence a Párbeszéd, valamint Vadai Ágnes a DK frakcióvezető-helyettese is elismerte, számítottak arra, hogy amit a hatalom kétharmaddal meg akar szavazni, azt meg is szavazzák.
„Annak, hogy az ellenzék alternatívát tudjon állítani, továbbra is egy eszköze, hogy a parlamentben elmondja a véleményét”

– fogalmazott Harangozó Tamás. Az MSZP nem várná meg a T. Ház szeptemberi kezdését a nyári szünet után, rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznének a devizahitelek ügye miatt. Ehhez kell együttműködés más ellenzéki pártokkal is, de Harangozó biztos abban, hogy ebben a témában nem lesz vita. – Legutóbb Horvátországban, de most már Szlovéniában és Romániában is úgy döntöttek a bíróságok, hogy a svájci frank alapú hitelezés szabálytalanul történt, a kormányok pedig léptek is. - Óriási terhet vettek le a lakosság válláról azzal, hogy semmisé nyilvánították a hiteleket, annak minden következménnyel együtt – hangsúlyozta a szocialista frakcióvezető-helyettes. – Mégiscsak tesz lépéseket a kormány az otthonápolás ügyében, ha másért nem, ezért már megérte beülnünk a parlamentbe – érvelt Vadai Ágnes. A DK frakcióvezető-helyettese szerint a mostani országgyűlésben a fideszesek stílusa rosszabb, mint eddig volt, mindenkit mérhetetlenül lenéznek, egyedül a saját maguk igazát ismerik el, még ha az egész világgal is mennek szembe:
„Az a szolgai ostobaság, amivel a szakmai érvekkel szemben is kiszolgálják Orbán Viktor hatalmát még nekem is meglepő, pedig végigéltem az elmúlt nyolc évet.”

Keresztes László Lóránt úgy vélte, látszik, hogy a Fidesz milyen szerepet szán a parlamentnek. – Egyrészt nem nagyon vannak vitaképes kormánypárti képviselők az országgyűlésben. Akik pedig vitaképesek, azokat nem engedik vitatkozni – legalábbis Keresztes szerint.
„Konszolidációra nem, viszont a lekezelő hangnemre, az arroganciára fokozottabban lehet majd számítani, mint korábban”

– vélekedett a Jobbik újonc országgyűlési képviselője. Jakab Péter úgy kezdte parlamenti karrierjét, hogy első felszólalásában bűnözőknek nevezte a képviselőket. – A rosszalló tekinteteket felfedezi az ember, és hallom, hogy lényegében bunkónak tartanak a kormánypártiak. Én azt a stílust próbálom bevinni a parlamentbe, hogy a nép egyszerű fia szembesíti a tisztelt nagyurakat az elkövetett bűnökkel. Ha ez bunkóság, akkor a népet tartják bunkónak, nem engem – vélekedett a politikus. Abban az ellenzéki képviselők egyetértettek, hogy a parlament stílusa rosszabb, mint volt, de abban már eltértek a vélemények, mi lehet számukra a megoldás.
– Azt szeretnénk, hogy végre sikeres legyen ebben a ciklusban az érdemi szövetségépítés az ellenzéki oldalon – szögezte le Harangozó Tamás, aki szerint új irányt kezdtek a Párbeszéddel a közös frakciószövetségük miatt.  Az LMP is megújulna. – Az új frakciónk megalakulásakor vállaltuk, hogy más filozófiával fogjuk végezni a parlamenti munkát és konkrét, helyben értelmezhető ügyeket viszünk az országház falai közé. Nyilván elmondtuk a véleményünket a Fidesz által diktált tempó mellett a törvényjavaslatokról, de emellett rengeteg helyi ügyet jelenítettünk meg – fogalmazott Keresztes az LMP eddigi parlamenti munkájáról. Vadai Ágnes emlékeztetett: a DK arra tett javaslatot az ellenzéki pártoknak, hogy csináljanak alternatív parlamentet. – Olyan valós kérdésekkel foglalkoznánk, amelyek valóban érintik a magyar társadalmat. Azt láttuk, hogy az ellenzéki pártok egy része magával volt elfoglalva, reméljük, ősszel megfontolják az ötletünket – reménykedett a DK politikus. Abban is megoszlottak a vélemények, hogy miként lehetne „láthatóvá” tenni az ellenzéki pártokat.
„Az öncélú pimaszkodás nem helyes út. Az országgyűlésben dolgozunk, van egy méltóság, amelyet meg kell adni, függetlenül attól, ki van kormányon”

– utalt Keresztes, Tordai Bence párbeszédes képviselő felszólásaira, amelyekben letegezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Ugyanakkor az LMP társelnöke Varga-Damm Andrea minapi akciójával szimpatizált. Mint megírtuk, a jobbikos képviselő a hétvége egy részét a miniszterelnök dolgozószobája előtt töltötte, hogy emeljék az ápolási díjat, valamint függesszék fel a devizahitel-károsult családok kilakoltatását.

A külföld miatt kell a parlamenti legitimáció

Az ellenzéknek vannak olyan, a parlamenti és kormányzati ellenőrzéshez kapcsolódó jogosítványai, amelyek miatt érdemes bent lennie. Az interpellációkra, kérdésekre a kormánynak kötelező válaszolnia,  ennek nagy a jelentősége azokban az időkben, amikor a miniszterek, államtitkárok nem állnak szóba a sajtóval – fogalmazott lapunknak Reiner Roland. Az Integrity Lab elemzője szerint az egyik legerősebb eszköz az Orbán Viktornak feltett azonnali kérdés. Ez az a helyzet, amikor az ellenzék szemtől szembe konfrontálódhat a miniszterelnökkel, fontos eszköze ez annak, aki az ellenzék vezetőjeként akar fellépni. Az elemző úgy véli, látható és várható, hogy a kormány egyre több jogot von majd magához, ezzel valamelyest tovább üresedik a parlamenti munka, de a főbb törvények, alkotmánymódosítások továbbra is az országgyűlésben születnek majd. - Ez a fajta parlamenti legitimáció a kormánynak kifelé, a külföld felé is fontos – hangsúlyozta Reiner.

Szerző
Témák
Országgyűlés

Kutyapárt: "Folytatódik a János Kórház felújítása"

Publikálás dátuma
2018.07.23. 19:40
A Kutyapárt legelső munkája a témában.
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Lassan, de eredményesen, Orbán Viktort is bevetve küzdenek az MKKP aktivistái a kórházépület viseltes falainak újrafestéséért.
A "felújítás" egy budapesti graffitivel kezdődött: egy belvárosi házfalon jelent meg egy Thomas gőzmozdonyon lovagoló Orbán Viktor portré. Az először Banksy-nek tulajdonított művet, melyet végül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) vállalt magára, villámgyorsan lefestették a hatóságok.
Tett tettet követett: a Kutyapárt aktivistái a János Kórház falát is a kormányfő képmásával illették, az ápolási igazgatóság és a humánpolitikai osztály közös bejárata mellett. "Lehet menni kifesteni" - írta Facebook-oldalán akkor a párt. A hatás nem maradt el, még aznap hófehérre levakolták az épület viseltes falát.
"Kórházunk területéről mindig eltávolítunk minden olyan információt, amely nem a betegek/hozzátartozók ellátással kapcsolatos tájékoztatását szolgálja"

- nyilatkozta szűkszavúan az intézmény a hvg.hu falfestésre vonatkozó kérdésére válaszul. Az MKKP válaszul egy - szerintük - a betegek ellátásával kapcsolatos tájékoztatást is felfújt a falra.
"Tájékoztatjuk kedves betegeinket, hogy Orbán Viktor"

- adta hírül az újabb graffiti. Mint várható volt, hamar fehérre festették ezt is. "Na, de lassan csak kifestik az épületet" - reagált a Kutyapárt, és közzétettek egy fénykép-albumot is, mi szerint "folytatódik a János Kórház felújítása".
Szerző