Előfizetés

Önkéntes alapon osztanák szét a tengerből kimentett menedékkérőket

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2018.07.24. 17:40

Fotó: Laurin Schmid / SOS MEDITERRANEE
Arról már megegyezés született, hogy „ellenőrzött központokba” kerülnek a migránsok, de eddig még egy ország sem jelentkezett, hogy üzemeltetne ilyet. Az Európai Bizottság pénzügyi támogatással csinálna kedvet a befogadáshoz.
Személyenként 6 ezer euró összegű pénzügyi támogatást ígér az Európai Bizottság azoknak a tagállamoknak, amelyek elhelyezik az EU területén partra szállt menedékkérőket. Emellett a közösség fedezné a migránsok ideiglenes tartózkodására kijelölt úgynevezett „ellenőrzött központok” felállítását és működési költségeit. Többek között ezt tartalmazza a testület kedden közzétett javaslata az Európai Unióban partra szállt migránsok fogadására vonatkozó intézkedésekről. Mint lapunk is beszámolt róla, az uniós vezetők júniusi brüsszeli találkozójukon úgy döntöttek, hogy a tengerből kimentett migránsokat partmenti tagállamokban létrehozott “ellenőrzött központokba”, illetve észak-afrikai országokban felállított “partraszállási platformokra” kell szállítani. Az állam- és kormányfők felszólították az Európai Bizottságot, hogy álljon elő konkrét javaslatokkal az ötletek megvalósíthatóságára. Az uniós testület előterjesztéseiről szerdán tartják első vitájukat a tagállamok EU-nagykövetei.
„Készek vagyunk arra, hogy támogassuk a tagállamokat és harmadik országokat a tengeren megmentett személyek partraszállásával kapcsolatos jobb együttműködés érdekében”

– nyilatkozta Dmitrisz Avramopulosz migrációs biztos a javaslatcsomag elfogadását követően. A bizottsági javaslat szerint azok a migránsok, akik partra szállnak az EU valamely tagállamában, “ellenőrzött központokba” kerülnének. Az ideiglenes vagy ad hoc fogadó táborokat azokban az országokban állítanák fel, amelyek erre önként vállalkoznak. A központokat a fogadó állam irányítaná, de a közösség állná az állomások létrehozásának és működésének a költségeit. Emellett személyenként 6 ezer euró összegű pénzügyi támogatás járna a partra szállt személyek fogadásáért. A létesítményekben gyorsított eljárásban – legföljebb 8 hét alatt – vizsgálnák meg az érkezettek menedékkérelmeit. Ebben segítséget nyújtanának az érintett tagállam hatóságainak az európai határőrök, menekültügyi szakértők, biztonsági átvizsgálást végző szakemberek és visszatérési tisztviselők egyaránt. Egy magasrangú bizottsági tisztségviselő azt mondta: a fogadó tagállamra bíznák, hogy zárt vagy nyitott tábort működtetne. Uniós források azt is megerősítették, hogy a közösségi költségvetésben rendelkezésre áll a központok támogatására szolgáló pénzügyi keret. Az Európai Bizottság szerint nyolc héten belül minden készen áll arra, hogy elinduljon az első kísérleti projekt. Eddig azonban egyetlen tagállam sem jelentkezett, hogy otthont adna az első „ellenőrzött központnak”. Az EU-n belül létrehozandó táborokkal párhuzamosan, a huszonnyolcak harmadik országokkal is szeretnének partneri együttműködést kialakítani úgynevezett „regionális partraszállási platformok” létrehozásáról. Ide azok a migránsok kerülnének, akiket nemzetközi vizeken mentenek ki a tengerből európai uniós vagy harmadik országokból származó hajók. Ezeket a táborokat az Európai Unió pénzügyileg is támogatná az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel összhangban. Egyelőre egyetlen észak-afrikai ország sem vállalkozott efféle platform felállítására.

Brit részről May vezeti majd a Brexit-tárgyalásokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.24. 16:54
Theresa May brit kormányfő
Fotó: RUSSELL CHEYNE / AFP
A brit kormányfő helyetteseként Dominic Raab fog eljárni az ügyben.
Theresa May kormányfő fogja vezetni a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a jövőben. Ezt maga a miniszterelnök jelentette be kedden a törvényhozásnak küldött nyilatkozatában – írja az MTI. A kormányfői hivatalban működő különleges kabinet az elmúlt hónapokban már egyre jelentősebb szerepet játszott a Brexit-tárgyalásokon, a mostani bejelentés pedig hivatalossá tette ezt. A miniszterelnök közölte, hogy az európai uniós tagság megszűnésének folyamatát felügyelő minisztérium (DExEU) élén álló miniszter, a nemrég kinevezett Dominic Raab a helyetteseként fog eljárni a Brexit ügyében, és elsődleges feladata a kilépés hazai előkészítése lesz, felkészülve arra az eshetőségre is, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg 2019 márciusában.    

Szerzetesnek állnak a thai barlangból kimentett gyerekek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.24. 15:34

Fotó: Panumas Sanguanwong / THAI NEWS PIX / AFP
Már fel is szentelték őket szerzetes-növedéknek, ennek keretében leborotválták a hajukat. A cél, hogy segítsék a mentés közben életét vesztett búvárt a következő életében.
Múlt héten, mikor a Tham Luang barlangból 18 nap fogság után kimentett thaiföldi fiatalok egy buddhista vallási szertartáson rótták le tiszteletüket a mentés közben életét vesztő búvár előtt, azt is megfogadták: Szaman Kunan tiszteletére buddhista szerzetesnövendékek lesznek. Ezzel egy olyan „érdemes tettet” hajtanak végre, ami Kunant következő életében segíti - számolt be az Independent.
Mint hogy azonban buddhista szerzetes csak 20 éves korától lehet valaki, a gyerekek egyelőre csak növendékként tanulnak. Annak viszont már fel is szentelték őket - írja az AFP hírügynökség. A szertartásra, melynek részeként leborotválták a gyerekek haját is, kedden került sor. Szerzetesnek állt - életében most másodszor - edzőjük, Ekapol Csanthavongis.