Előfizetés

Ittas vezetésen érték a magyar válogatott sportolót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 10:15

Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
Klubja belső ügyként kezeli az esetet, később döntenek arról, miként szankcionálják a játékost.
Ittas vezetésen érték július 5-én Balatonlellén a 148-szoros magyar válogatott átlövőt, Tomori Zsuzsannát – írja a Bors. A kézist az igazoltatást végző rendőrök megszondáztatták, ekkor pozitív eredményt produkált, ezért a Fonyódi Rendőrkapitányságon előállították. A lap az ügyben megkereste a játékost, aki nem kívánt nyilatkozni. A Győri Audi ETO KC elnöke, Bartha Csaba a Borstól értesült a történtekről. A klubvezető később elmondta: Tomori állítása szerint minimális mértékű alkoholt mutattak ki a vérében, nem kapott pénzbírságot és a jogosítványát sem vonták be. „Klubunk belső ügyként kezeli az esetet, az elnökség később dönt arról, hogy miként szankcionálja a játékost” – fűzte hozzá.  

Elődöntős a férfi kardcsapat a vívó-vb-n

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 10:06

Fotó: ALEKSANDAR PLAVEVSKI / MTI/EPA
A magyarok az oroszokat simán verő olaszokkal találkoznak majd.
Kiélezett mérkőzésen két tussal legyőzte a németeket, ezzel elődöntőbe jutott a magyar férfi kardválogatott a kínai vívó-világbajnokságon, Vuhsziban – írja az MTI. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád trió az első öt asszóban hátrányban volt, a hatodikban azonban Szilágyi 9-3-ra verte Benedikt Wagnert, ezzel 30-28-ra fordított. Ezután Gémesi 7-2-re kikapott Richard Hüberstől, Szatmári pedig 5-4-re Max Hartungtól, így az utolsó párban Szilágyi és az erdélyi származású Szabó Mátyás a németek 40-36-os vezetésénél ment fel a pástra. A kétszeres olimpiai bajnok magyar vívó azonban megint összehozott egy 9-3-as asszót, ezzel kiharcolta a továbbjutást. Szilágyi plusz tízes, Szatmári mínusz hármas, Gémesi pedig mínusz ötös találati aránnyal fejezte be az összecsapást. Decsi Tamás nem vívott. Az elődöntőben a magyarok az oroszokat simán verő olaszokkal mérkőznek. A férfi kardozók csapatversenye már kedden elkezdődött, akkor a magyar válogatott a nyolcaddöntőben magabiztosan verte a japánokat. Eredmény (a vb honlapjáról): férfi kard csapatverseny: negyeddöntő: Magyarország-Németország 45-43 Olaszország-Oroszország 45-31 Koreai Köztársaság-Franciaország 45-38 Georgia-Irán 45-37 keddi eredmény, a 16 között: Magyarország-Japán 45-34

Gyulay Zsolt: A kormány döntésére vár a Hungaroring felújítása

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.07.25. 09:21

Fotó: Illyés Tibor / MTI
A hétvégén Mogyoródon rendezik az idei Forma–1-es világbajnokság 12. futamát, melyet a Hungaroring Sport Zrt. első embere szerint több néző láthat a helyszínen, mint egy éve.
Az 1986-os első magyar futam óta minden nyáron Magyarországra jön a száguldó cirkusz mezőnye, vasárnap hazánkban folytatódik Lewis Hamilton és Sebastian Vettel versenyfutása. Gyulay Zsolt, a pályát működtető gazdasági társaság elnök-vezérigazgatója büszke arra, hogy a Hungaroring helye stabil a versenynaptárban, mint ahogy arra is, hogy az utóbbi években 44 eseményt rendeztek a Ringen.
– A múlt héten megvolt a versenyigazgatói szemle, a napokban pedig megérkeznek a csapatok is. Miként kell elképzelni a versenyhétvégét megelőző időszakot a Hungaroringen, milyen szervezői munka zajlik még ilyenkor?  – Feladatunk folyamatosan van, meg aztán a héten már itt vannak a csapatok kérései is. Több ezren a pályán – kis túlzással körülbelül így kell elképzelni ezeket a napokat. – Milyen fontosabb változásokat tudna kiemelni a tavalyi hétvégéhez képest? – Az idei évre a bronz és a silver lelátóink is ki lettek bővítve mobillelátókkal, pontosan 5064 hellyel, hiszen szépen fogytak a jegyek. Persze, a szurkolói zónákban is lesznek változtatások, mindenféle olyan program, ami tavaly nem volt, ám ezen kívül a drukkerek nem mindent fognak észrevenni, rengeteg apró változással készültünk: meghosszabbítottuk például a törmelékfogó-kerítést, néhány ezer székcsere is történt, ilyesmikre kell gondolni. – Az utóbbi években rendre nyereséges vállalkozás volt a Hungaroring Sport Zrt., amelynek legfőbb bevételi forrása nyilvánvalóan a Forma–1. Az idei jegyeladások alapján folytatódik a tendencia? – Úgy néz ki, hogy folytatódik, hiszen jelenleg a tavalyi év jegyeladási adatai felett vagyunk 10 százalékkal – pedig legutóbb is nagyon jó látogatottsági adatokkal zártunk. Remélhetőleg a napi eladások is úgy alakulnak még a héten, hogy ez tartja magát. Ha így lesz, akkor többen lesznek, mint 2017-ben, ami nekünk nagyon jó, hiszen végső soron a jegybevételből élünk, a bevételünk 80 százaléka pedig a Forma–1-ből származik.
– Ez bizonyára nagy büszkeség, különösen, mert – miközben a Hungaroring szerződése 2026-ig érvényes – a klasszikus versenyhelyszínek üzemeltetői folyamatosan alkudoznak a jogtulajdonossal a versenynaptárban maradásért. – Persze, ezt elég nagy sikerként könyveljük el. Azért szerencsés a mi helyzetünk, mert állami tulajdonú vállalat vagyunk, a pálya tulajdonosa is a magyar állam, 2026-ig kormánygarancia biztosítja, hogy a jogdíj rendben van. Szerintem ez nagyon megnyugtató. Az pedig, hogy a gazdasági társaság társasági szintén nyereséges, azért jó, mert ez azt jelenti, hogy nem kell a működésre pénzt kérnünk a tulajdonostól. – Augusztusban lesz nyolcadik éve, hogy a Hungaroring Sport Zrt. élén áll. A gazdasági stabilitásra a legbüszkébb? – Nyolc éve irányítani egy ilyen gazdasági társaságot, főleg, ahogy átvettük az adósságokkal együtt, már ez önmagában nagy büszkeség számomra. Azóta kifizettük a korábbi tartozásokat, saját pénzből újraaszfaltoztattunk, ami ugyancsak nagy terheket rótt a társaságra, de ki tudtuk gazdálkodni. Nyilván a nagy felújításra, ami már nem a mi léptékünk, ahhoz majd szükségünk lesz központi segítségre is. Az elmúlt nyolc évben mostanáig 44 világversenyt szerveztünk a Hungaroringen, miközben 1986-tól 2010-ig ugyancsak 44 rendezvény volt, tehát nyolc év alatt annyi nagy versenyt rendeztünk, mint amennyi a 86-tól 2010-ig terjedő időszakban volt – azért ez sem rossz szám. – Említette a pálya újjáépítésével járó fejlesztéseket, melyek korábbi hírek szerint már augusztusban elkezdődnek. – Egyelőre nem fog történni semmi a pályán ilyen szempontból, hiszen konkrét kormánydöntés még nem született a fejlesztésekre vonatkozólag. Jelenleg a tervekre várunk, az előkészítés időszakát éljük, ez hosszadalmas folyamat. Jó lenne, ha már ott tartanánk, de ameddig az engedélyeztetés nem indult el, addig nem lehet kiírni a közbeszerzési pályázatot a kivitelezésre. – Sok más mellett alighanem fenntartja az érdeklődést a vb alakulása is – ön mit vár a hétvégétől? – Amit én várok, az teljesen őszintén az, hogy minden rendben legyen. Hétfőn például, miközben volt egy biztonsági megbeszélésünk a pályán a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel, öt perc alatt olyan szupercella-vihar alakult ki a mogyoródi völgyben, hogy nem győztük kapkodni a fejünket. Nekem a legfontosabb az, hogy biztonság legyen, inkább arra koncentrálnék, hogy gond nélkül rendezzük meg a versenyt. Nyilván érdekes a bajnokság alakulása is, hiszen ez a Ferrari-Mercedes, illetve a Vettel-Hamilton harc nálunk még jobban ki fog éleződni – persze az is lehet, hogy éppen egy Red Bull fog befutni az első helyre.