Nem hatékony, sőt meg is betegíthet az egylégterű iroda

Publikálás dátuma
2018.07.25 15:16
Illusztráció: Pexels
Már majdnem két évtizede hódít az úgynevezett egylégterű iroda divatja, Amerikában már a cégek mintegy 70 százaléka ilyenben működik. A kutatások szerint azonban azok az emberek, akik ilyen körülmények dolgoznak, 15 százalékkal kevésbé hatékonyak, rosszul érzik magukat, és többször is betegszenek meg, mint azok, akiknek külön szobájuk, de legalábbis terük van.
Chris Nagele néhány éve nyitott irodába költöztette a korábban otthonról dolgozó munkatársait. Úgy gondolta, ha mind együtt vannak, könnyebben és jobban megy majd az együttműködés. Gyorsan kiderült azonban, ez hatalmas tévedés: Chris és az emberei is elégedetlenek voltak, ráadásul a hatékonyságuk is romlott. Így körülbelül három évvel később a vállalkozás egy tízezer négyzetméteres irodába költözött, ahol mindenkinek zárható ajtóval elválasztható saját tere lett. Bár nem valószínű, hogy a nyílt irodák kimennek a divatból, sok cégvezető elkezdte követni Nagele példáját – olvasható a BBC cikkében.

Multitasking, hatékonyság a nyüzsgésben – nem megy

A zsúfolt és hangos nyílt irodákban állandó a nyüzsgés, folyamatos a beszéd. A személyes telefonhívások nemcsak megzavarnak, megszakítják és akár hosszabb időre elvonják a figyelmünket, hanem szorongást okoznak, sőt valósággal „fájnak is az agyunknak” – állítja a cikk kutatási eredményekre hivatkozva. Multitaskolni”, azaz több feladatot végezni egyszerre pedig nem is tudunk. A nyitott tér a memóriára is rosszul hat. Különösen igaz ez akkor, ha a dolgozóknak még állandó helyük sincs.
„Több információt tudunk tárolni, amikor fix helyen ülünk”
- mondta Sally Augustin környezeti és tervezési pszichológus.
A Sydney Egyetem professzora felmérések eredményeit ismertetve elmondta, sokak számára a legzavaróbb az állandó zaj. Teljesen nyitott irodában dolgozó emberek közel fele, az alacsony falú kabinokban ülők mintegy 60 százalékát zavarják a hangok. A saját szobában dolgozóknál ez az arány csupán 16 százalék. Ők egyébként még 14 szempont, például hőmérséklet, levegőminőség tekintetében is elégedettebbek voltak.

Kreatív ötletek helyett ajándéktippek

Az egylégterű irodákba zsúfolásnak a költségtakarékosság melletti másik fő indoka az szokott lenni, hogy növeli az együttműködést. A felmérések azonban ezt sem igazolják: az emberek „összezárva” ugyan többet beszélnek, de nem feltétlenül munkával kapcsolatos dolgokról. Kreatív ötletek helyett inkább karácsonyi ajándékról, házassági problémákról esik szó. Ráadásul míg a konyhában vagy közösségi terekben folytatott kommunikáció mindkét fél „akaratából” jön létre, a munkatérben előfordulhat, hogy a megszólított ember hiába dolgozna, kénytelen megszakítani munkáját egy „kéretlen” beszélgetés miatt.
Az eredményes munkához összpontosításra van szükség, amire egy forgalmas, zajos teremben sokkal kevésbé van lehetőség, mint egy csendesben - mondta Augustin. 
A professzor szerint nagy kár „elpazarolni” az emberek erejét azzal, hogy nem kapnak megfelelő és támogató teret. "Nem hatékony”
- tette hozzá.
Budai Egészségközpont szakorvosai szerint az open office beteggé is tehet. Egy tanulmány eredményeit ismertetve közleményükben azt írták, már három óra zajban dolgozás is jelentősen és fölöslegesen megemeli az adrenalinszintet, amely többek között a szorongás kialakulásáért is felelős. Az, hogy az egyterű irodákban az embereknek megszűnik az intim szférájuk, szintén szorongást okozhat. Kevesen bírják például, ha rálátnak a monitorjukra, hiszen, lássuk be, ez még akkor sem kellemes, ha semmi „rosszat” nem csinálunk. Akinek a háta mögött folyamatosan sétálgatnak, kiszolgáltatott helyzetben érezheti magát. Az pedig teljesen egyértelmű, hogy az egyterű irodákban a vírusok is pillanatok alatt elterjednek.

Hogyan ne őrjítsük meg a kollégáinkat?

  • Mobiltelefonunkat halkítsuk le.
  • Magánbeszélgetéseinket ne a közös térben bonyolítsuk.
  • A munkaasztaloknál lehetőleg ne együnk, de az erős, jellegzetes illatú ételek fogyasztását mindenképp kerüljük el.
  • Tartsunk rendet az asztalunkon.
  • Ne kommentáljuk hangosan a munkafolyamatot és az éppen elért részeredményünket, de hírrádióvá se alakuljunk.
  • Zenét csak fülhallgatóval hallgassunk.
  • Ne tartsunk megbeszéléseket az íróasztalnál. Ha néhány percnél hosszabb ideig szeretnénk valamiről értekezni, menjünk ki.
  • Ha elkaptunk egy vírust, inkább maradjunk néhány napot otthon.
Szerző
Témák
irodamunka

A kapkodva evés is okozhatja a gyakori kellemetlenséget

Publikálás dátuma
2019.03.18 15:15
Illusztráció
Fotó: AFP/ IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY
A puffadás a leggyakoribb emésztési probléma, amelyet nem megfelelő táplálkozás, betegség, gyógyszerek, de akár stressz is kiválthat.
Emésztés során gázok képződnek a gyomorban, amelyek legnagyobb része légzéssel távozik. Ennek ellenére a puffadás nagyon gyakori panasz. Leggyakrabban az életmódra vezethető vissza, de betegségek velejárója, illetve gyógyszerek mellékhatása is lehet – mondta a Népszavának Mikoly Kriszta reflux-terapeuta. 

Táplálkozás

A nem megfelelő étkezés, például a túl kevés rost fogyasztása zavarttá teheti az emésztést; székrekedést okozhat, renyhülhet a bélműködés, fokozódhat a gázképződés. Tovább rontja a helyzetet, ha nem fogyasztunk elég folyadékot. Általában alig csúszik le egy liter, pedig az egészséges szervezet működéséhez ennél jóval többre, 2-2,5 liter vízre lenne szükség. 
A szénsavas italok fokozzák a gázképződést, cukrozott gyümölcsleveket sem ajánlott inni, mert a gyomorban erjedésnek is indulhatnak. A nehezen emészthető ételek mellett a kifejezetten puffasztó hatású ételek, a nyers gyümölcsök, zöldségek, a hüvelyesek és a „k” betűs ételek - káposztafélék, karfiol, karalábé - is okozhatják a panaszokat.
Evés közben rengeteg levegőt is nyelünk, különösen ha kapkodva, „porszívózzuk fel” az ételt, a sok fölöslegesen benyelt levegő pedig felfújhat. Stressz és szorongás esetén gyakoribb a sok levegő nyelése, ahogy gyors beszéd közben is. 
Ha a bevitt tápanyagok megemésztése és felszívódása nem megfelelő, jelentős mennyiségű meg nem emésztett táplálék marad a bélcsatornában, amelyeket a baktériumok nem tudnak lebontani és bélgáz képződik belőlük, ami puffadást okoz. Minél több a gáz a belekben, annál nehezebben tudnak áthaladni a feldolgozott anyagok, ez lassítja az emésztést és szintén puffadást okoz. A hasűri nyomás növekedésének következtében reflux alakulhat ki, vagy a már meglévő tünetek tovább romlanak, és ez a folyamat is könnyen ördögi körré válhat – mondta a szakember.

Betegségek és gyógyszerek

Vannak olyan betegségek, amelyekkel puffadással járnak, a refluxon kívül ilyen a fekély, de a gyomor nyálkahártyájában tanyázó baktérium, a Helicobacter pylori okozta fertőzés is. A laktóz- és gluténérzékenység, az ételintolerancia, a hasnyálmirigy vagy az epeproblémák, illetve parazitafertőzések és gyulladásos bélbetegségek – Crohn, IBS – esetén is gyakori kísérő panasz. Egyes gyógyszereknek gyakran van puffadást okozó mellékhatása. Ilyenek a refluxra szedett készítmények, mert ezek általában vagy le- vagy el is nyomják a gyomorsavat, amitől romlik az emésztés folyamata. 

Mit lehet tenni?

Nem mindig megvalósítható tanács, de célszerű elegendő időt hagyni az étkezésre, még jobb, ha „a módját is megadjuk”. Élvezzük az ízeket és ne a gyorsaság legyen a fő szempont – ajánlotta a szakember. Alaposan, egyes tanulmányok szerint legalább 32-eszer meg kellene rágni a falatot, hogy segítsük az emésztést. Figyeljünk, hogy elegendő rostot vigyünk be, és egyszerre ne együnk túl sokat. Este könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, de 6 óra után inkább már semmit, hogy éjszaka a gyomrunk is tudjon pihenni. Tudatosan kellene összeállítanunk a napi menüt, érdemes kerülni a puffasztó ételeket és italokat. Jót tehet a reflux-terápiában hatásos hasmasszázs is. Már egy kezelés után érezhető, ahogy a perisztatika javításának köszönhetően fellazul a gyomor és a bélrendszer.
A gyakori puffadás súlyos betegséget is okozhat, ezért ha hosszabb ideig fennáll, orvoshoz kell fordulni. Vannak olyan készítmények, amelyek szétrombolják a felgyülemlő gázokból képződött habhólyagokat, gondoskodnak a levegő gyors eláramlásáról és serkentik a gyomor működését. Sokan azonban nem szeretnének hosszasan gyógyszert szedni, ezért szívesen alkalmazzák a népi gyógyászat ismert növényeit: a különféle formában elérhető köménymagot, édesköményt, édesgyökeret. Ezek azonban csak tüneti kezelések, célszerű megtalálni az életminőséget jelentősen rontó jelenség kiváltó okát – mondta Mikoly Kriszta.
Frissítve: 2019.03.18 16:01

Új kemoterápiás protokollok bevezetését javasolják az onkológusok

Publikálás dátuma
2019.03.18 13:45
Illusztráció
Fotó: AFP/ GARO/PHANIE
Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT).
Az onkológusok javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak - derül ki a szervezet közleményéből.
A gyógyszerkutatásoknak csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére, világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa. Az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, ezek alapján rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is.
A Magyar Klinikai Onkológai Társaság a legutóbbi kongresszusán megállapodott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alappal, hogy az orvostársaság egy javaslatcsomagban foglalja össze milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak a kezelőorvosok Magyarországon. A MKOT felhívására a fővárosi és vidéki kórházakból, egyetemi klinikákról érkeztek javaslatokból kiderült kiderült: az onkológusok több mint harminc új daganatellenes kezelési protokoll bevezetését tartják indokoltnak, az orvostársaság ez alapján előterjesztette módosítási kérelmét. 
A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét: tartalmazzák, hogy adott daganatokat milyen szerek milyen kombinációjában, mennyiségében, időbeni ütemezésében, hány ciklusban kell kezelni. Indokolt esetben el lehet térni a protokolltól, viszont ez többlet adminisztrációval jár az osztályok számára.
Frissítve: 2019.03.18 18:56