Előfizetés

Taxis sztrájk Barcelonában - Elegük van az Uber-ből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 16:00
Taxis tüntetés Barcelonában.
Fotó: Pau Barrena / AFP
Kétnapos sztrájkot kezdtek és tüntetéssel tiltakoztak szerdán Barcelonában a taxisok, mivel a bíróság felfüggesztette az alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatásokat szabályozó helyi rendeletet.
A városi taxisszolgáltatás reggel hat órakor állt le, a vasútállomások, buszpályaudvarok és a repülőtér taxiállomásairól eltűntek az autók - írja az MTI. A helyi taxisok közül délben több mint ezren gyűltek össze a belvárosban, hogy sípolva, dudálva, petárdákat durrogtatva hívják fel a figyelmet tiltakozó akciójukra, a megmozduláshoz más városokban dolgozó taxisok is csatlakoztak.

Uber, Cabify, törvényi szabályozás

Spanyolországban az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatók működését úgynevezett VTC-engedélyhez köti a törvény. A jogszabály ráadásul ennek számát maximálja is: 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehet kiadni. Barcelonában azonban a helyi szabályozás ennél szigorúbb, és előírja a VTC-engedély mellett egy helyi működési engedély beszerzését is.

A június végén a közösségi személyszállításról elfogadott barcelonai rendelet miatt a piaci versenyért felelős spanyol állami szervezet (CNMC) bírósághoz fordult, mivel úgy vélte, hogy az akadályozza a piaci verseny szabadságát. A bíróság pedig úgy döntött: az ítélethozatalig felfüggesztheti a rendelet végrehajtását.
A CNMC madridi székházánál is tüntető taxisok csoportja gyűlt össze a nap folyamán. Az Uber négy év szünet után március közepén kezdte újra működését Barcelonában 120 autóval. 2014 végén bíróság tiltotta be a társaság korábbi tevékenységét az egész dél-európai országban, mivel akkor amatőr sofőrök fuvarozták az utasokat.
A hasonló elveken működő Cabify már évek óta jelen van a városban és környékén. Az Uber és a Cabify elleni tüntetések az egész tavalyi évben gyakoriak voltak több spanyol városban is. A szakszervezetek szerint ugyanis országos szinten a törvényi előírást jóval meghaladja a kiadott VTC-engedélyek száma, és ez azért is érinti hátrányosan a taxisokat, mert nem egyenlő feltételek mellett dolgoznak. Uber és Cabify viszont azt hangsúlyozza megszólalásaiban, hogy az utasoknak joguk van ahhoz, hogy választhassanak a különböző közlekedési formák közül. A tüntetésről készült galériánkat itt találja
Kapcsolódó
Kifüstölnék az Ubert a spanyol taxisok - galéria

Kiégett egy spanyol turistahajó a tengeren, 52-en voltak a fedélzeten (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 14:58

Fotó: Euronews / Youtube
Egy csónakkal ütköztek, aztán felcsaptak a lángok. 10-en kerültek kórházba, súlyos sérültek is vannak.
Kigyulladt 48 utassal és 4 fős legénységgel a fedélzetén egy kirándulóhajó a tengeren, Spanyolország északnyugati részén- írja az Euronews. Többen sokkos állapotba kerültek, sokan a vízbe vetették magukat, ahonnan a csendőrség és civilek hajói mentették ki őket.
A hatóságok azt közölték: a kirándulóhajó egy kisebb csónaknak ütközött Pontevedra partjainál, ezután gyulladt ki.
"A hajón voltunk, éppen mellettünk robbant valami, egy kis láng is felcsapott, aztán hirtelen már az egész hajó égett. A párom a vízbe ugrott, és amikor láttam, hogy közelednek a lángok, akkor én is ugrottam"

- nyilatkozta az egyik utas. A galíciai tartományi hatóságok szerint ketten sérültek meg súlyosan, őket légi úton kórházba vitték. 8 embert egy helyi kórházban ápolnak.

Medvetámadás volt Tusnádfürdőn – Vagy mégsem?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 13:55

Fotó: Népszava
Borboly Csaba szerint a támadás miatt egy 27 éves férfit a csíksomlyói fertőző osztályra szállítottak. A polgármester cáfolja a hírt.
Medvetámadás történt a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nulladik napján – erről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke számolt be a Facebook oldalán szerdán. Borboly Csaba a Facebook-oldalán azt írta:
„Sajnos a félelmem beigazolódott! Pár medveveszélyre figyelmeztető plakáttal, vagy a fiatalokkal ölelkező álmedvével nem lehet megoldani a tusnádfürdői medveveszélyt! Igazából még csak most veszi hivatalosan kezdetét az idei szabadegyetem és már a nulladik napon medvetámadás történt! A 27 éves áldozatot most szállították a csíksomlyói fertőző osztályra! Kár, hogy kérésünket, hogy szállítsák el a 3 bocsos anyamedvét, – aki már emberre is támadt! – nem kezelték felelősségteljesen! Ki a felelős a 27 éves férfi sérüléseiért?”

Az MTI beszámolója szerint az önkormányzati vezető az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik Hargita megye területén, holott csak 400-nak kellene lennie.

A polgármester cáfolja a hírt

Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor viszont a maszol.ro cikke szerint a tábor hivatalos megnyitóján kijelentette, hogy nem történt medvetámadás a nulladik napon, és arra kért mindenkit, hogy ne terjesszenek álhíreket. A táborozókat ugyanakkor továbbra is elővigyázatosságra intette.