Előfizetés

Felfedték a kutya-macska barátság titkát

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.07.26. 10:10
Illusztráció: AFP
A közhiedelemmel ellentétben az egy háztartásban élő kutyák és macskák általában jól kijönnek egymással, noha utóbbiak jóval hajlamosabbak arra, hogy ellenségesen lépjenek fel négylábú lakótársaikkal szemben - derült ki az angliai Lincolni Egyetem kutatóinak tanulmányából, amely megállapította, hogy a boldog kutya-macska kapcsolat titka az, ha a macska minél fiatalabb korától él együtt a kutyával.
 A Journal of Veterinary Behaviour című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Sophie Hall és kollégái szerint az együtt élő macskák és kutyák ritkán csapnak össze a "tőlük elvárt módon" - írta az MTI a The Guardian című brit lap honlapja alapján.
A kutatók egy brit, amerikai, ausztrál, kanadai és európai lakástulajdonosok körében végzett internetes felmérésre alapozták az eredményeiket. A 748 válaszadó több mint 80 százaléka értékelte úgy, hogy házi kedvencei remekül kijönnek egymással, és mindössze 3 százalékuk mondta, hogy az állatok ki nem állhatják egymást. Az ebek több mint egyötöde ugyanis rendszeresen odahordja mutatóba a játékait a vele együtt élő macskának, míg utóbbiaknak mindössze 6 százaléka szokott élni ezzel a gyakorlattal.
Illusztráció: Pexels
A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, a macskák hajlamosabbak rá, hogy fenyegetően lépjenek fel a velük együtt élő kutyákkal szemben. A gazdik elmondása alapján a macskák háromszor nagyobb valószínűséggel viselkednek ellenségesen a kutyákkal, mint fordítva, és tízszer nagyobb eséllyel sebzik meg őket egy összecsapás alkalmával.
A macskák viselkedése ugyanakkor korántsem ok nélküli: a szakemberek szerint mivel a kutyákat régebben háziasították és sokkal könnyebben képezhetőek, mint a macskák, talán könnyebben tudják kontrollálni a viselkedésüket. És mivel általában a macskák indulnak gyengébb esélyekkel, legyen szó bármilyen összecsapásról, nekik érthető módon több megerősítésre van szükségük azzal kapcsolatban, hogy biztonságban vannak a kutya mellett. 
"Egy kutya számára egyszerűbb együtt élni egy macskával, mint egy macskának egy kutyával"

- jegyezte meg a kutató.

 A szakemberek azt is megállapították, hogy a boldog kutya-macska kapcsolat talán legbiztosabb záloga, ha a macska minél fiatalabb korban kezd együtt élni a kutyával. A legjobb, ha a macska egyéves kora előtt kerül a kutyás háztartásba.

Folyékony vízre bukkantak a Marson, nem is kevésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.25. 20:05

Fotó: 20TH CENTURY FOX
Radarképek alapján egy 20 kilométer átmérőjű, felszín alatti tavat találtak a marsi sarkvidéken. A kutatók szerint a vízben adottak lehetnek az élet feltételei is.
Radarfelvételeket elemezve találták meg a kutatók azt a tavat, ami a Mars déli sarkvidékének jégtakarója alatt van, és a jelek szerint folyékony halmazállapotú víz alkotja - olvasható egy, a Science tudományos szaklapban megjelent cikkben. 
„Ez tényleg víztömegnek minősül. Ez egy tó, nem valamiféle olvadék a kövek és a jég közé folyva, mint a földi gleccserek esetében”

- kommentálta az eredményeket a kutatást vezető Roberto Orosei, az Olasz Nemzeti Asztrofizikai Hivatal professzora a BBC-nek.
A tó szélte nagyjából 20 kilométer, mélységéről egyelőre csak azt tudni: egy méternél több. Nagyjából mínusz 10 és mínusz 30 fok között lehet a hőmérséklete; a kutatók arra számítanak, hogy rendkívül sok oldott só lehet benne, ez akadályozza meg, hogy megfagyjon.
A Mars Express által feltérképezett terület, és a felszín alatti tó
Fotó: R. Orosei et al 2018 / ESA/NASA/JPL/ASI/Univ. Rome
A tavat a Mars Express nevű, a bolygó körül keringő műhold 2012 és 2015 közötti radarfelvételeit elemezve találták meg a kutatók. Ráadásul a felvételek alapján több kisebb tó is körülveszi ezt.
„Több hasonlónak tűnő terület is van. Nincs okunk azt feltételezni, hogy ez az egyetlen”

– fogalmazott a kutatásban résztvevő Elena Pettinelli, a Roma Tre Egyetem tudósa a National Geographic-nak.
Azt ugyanakkor nem zárhatják ki még teljes bizonyossággal a kutatók, hogy nem pusztán iszapot találtak. De már bizonyított tény, hogy - ha máshogy nem - időszakosan előfordul folyékony víz a Mars felszínén. És minthogy egykor rengeteg víz volt a bolygón, régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy merre lehet most az egykori víztömeg. Földi körülmények között, azokból következtetve pedig nem hogy nem lenne meglepő egy ilyen tó léte, de még életre is lehet benne számítani.
„A Földön, az Antarktikán lévő, ehhez hasonló környezetben baktériumaink vannak. Mélyen a jég alatt is lehetnek”

 – fogalmazott Pettinelli.

Nem hatékony, sőt meg is betegíthet az egylégterű iroda

BJ
Publikálás dátuma
2018.07.25. 15:16
Illusztráció: Pexels
Már majdnem két évtizede hódít az úgynevezett egylégterű iroda divatja, Amerikában már a cégek mintegy 70 százaléka ilyenben működik. A kutatások szerint azonban azok az emberek, akik ilyen körülmények dolgoznak, 15 százalékkal kevésbé hatékonyak, rosszul érzik magukat, és többször is betegszenek meg, mint azok, akiknek külön szobájuk, de legalábbis terük van.
Chris Nagele néhány éve nyitott irodába költöztette a korábban otthonról dolgozó munkatársait. Úgy gondolta, ha mind együtt vannak, könnyebben és jobban megy majd az együttműködés. Gyorsan kiderült azonban, ez hatalmas tévedés: Chris és az emberei is elégedetlenek voltak, ráadásul a hatékonyságuk is romlott. Így körülbelül három évvel később a vállalkozás egy tízezer négyzetméteres irodába költözött, ahol mindenkinek zárható ajtóval elválasztható saját tere lett. Bár nem valószínű, hogy a nyílt irodák kimennek a divatból, sok cégvezető elkezdte követni Nagele példáját – olvasható a BBC cikkében.

Multitasking, hatékonyság a nyüzsgésben – nem megy

A zsúfolt és hangos nyílt irodákban állandó a nyüzsgés, folyamatos a beszéd. A személyes telefonhívások nemcsak megzavarnak, megszakítják és akár hosszabb időre elvonják a figyelmünket, hanem szorongást okoznak, sőt valósággal „fájnak is az agyunknak” – állítja a cikk kutatási eredményekre hivatkozva. Multitaskolni”, azaz több feladatot végezni egyszerre pedig nem is tudunk. A nyitott tér a memóriára is rosszul hat. Különösen igaz ez akkor, ha a dolgozóknak még állandó helyük sincs.
„Több információt tudunk tárolni, amikor fix helyen ülünk”

- mondta Sally Augustin környezeti és tervezési pszichológus.

A Sydney Egyetem professzora felmérések eredményeit ismertetve elmondta, sokak számára a legzavaróbb az állandó zaj. Teljesen nyitott irodában dolgozó emberek közel fele, az alacsony falú kabinokban ülők mintegy 60 százalékát zavarják a hangok. A saját szobában dolgozóknál ez az arány csupán 16 százalék. Ők egyébként még 14 szempont, például hőmérséklet, levegőminőség tekintetében is elégedettebbek voltak.

Kreatív ötletek helyett ajándéktippek

Az egylégterű irodákba zsúfolásnak a költségtakarékosság melletti másik fő indoka az szokott lenni, hogy növeli az együttműködést. A felmérések azonban ezt sem igazolják: az emberek „összezárva” ugyan többet beszélnek, de nem feltétlenül munkával kapcsolatos dolgokról. Kreatív ötletek helyett inkább karácsonyi ajándékról, házassági problémákról esik szó. Ráadásul míg a konyhában vagy közösségi terekben folytatott kommunikáció mindkét fél „akaratából” jön létre, a munkatérben előfordulhat, hogy a megszólított ember hiába dolgozna, kénytelen megszakítani munkáját egy „kéretlen” beszélgetés miatt.
Az eredményes munkához összpontosításra van szükség, amire egy forgalmas, zajos teremben sokkal kevésbé van lehetőség, mint egy csendesben - mondta Augustin. 
A professzor szerint nagy kár „elpazarolni” az emberek erejét azzal, hogy nem kapnak megfelelő és támogató teret. "Nem hatékony”

- tette hozzá.

Illusztráció: Pexels
Budai Egészségközpont szakorvosai szerint az open office beteggé is tehet. Egy tanulmány eredményeit ismertetve közleményükben azt írták, már három óra zajban dolgozás is jelentősen és fölöslegesen megemeli az adrenalinszintet, amely többek között a szorongás kialakulásáért is felelős. Az, hogy az egyterű irodákban az embereknek megszűnik az intim szférájuk, szintén szorongást okozhat. Kevesen bírják például, ha rálátnak a monitorjukra, hiszen, lássuk be, ez még akkor sem kellemes, ha semmi „rosszat” nem csinálunk. Akinek a háta mögött folyamatosan sétálgatnak, kiszolgáltatott helyzetben érezheti magát. Az pedig teljesen egyértelmű, hogy az egyterű irodákban a vírusok is pillanatok alatt elterjednek.

Hogyan ne őrjítsük meg a kollégáinkat?

  • Mobiltelefonunkat halkítsuk le.
  • Magánbeszélgetéseinket ne a közös térben bonyolítsuk.
  • A munkaasztaloknál lehetőleg ne együnk, de az erős, jellegzetes illatú ételek fogyasztását mindenképp kerüljük el.
  • Tartsunk rendet az asztalunkon.
  • Ne kommentáljuk hangosan a munkafolyamatot és az éppen elért részeredményünket, de hírrádióvá se alakuljunk.
  • Zenét csak fülhallgatóval hallgassunk.
  • Ne tartsunk megbeszéléseket az íróasztalnál. Ha néhány percnél hosszabb ideig szeretnénk valamiről értekezni, menjünk ki.
  • Ha elkaptunk egy vírust, inkább maradjunk néhány napot otthon.