Felfedték a kutya-macska barátság titkát

Publikálás dátuma
2018.07.26. 10:10
Illusztráció: AFP
A közhiedelemmel ellentétben az egy háztartásban élő kutyák és macskák általában jól kijönnek egymással, noha utóbbiak jóval hajlamosabbak arra, hogy ellenségesen lépjenek fel négylábú lakótársaikkal szemben - derült ki az angliai Lincolni Egyetem kutatóinak tanulmányából, amely megállapította, hogy a boldog kutya-macska kapcsolat titka az, ha a macska minél fiatalabb korától él együtt a kutyával.
 A Journal of Veterinary Behaviour című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Sophie Hall és kollégái szerint az együtt élő macskák és kutyák ritkán csapnak össze a "tőlük elvárt módon" - írta az MTI a The Guardian című brit lap honlapja alapján.
A kutatók egy brit, amerikai, ausztrál, kanadai és európai lakástulajdonosok körében végzett internetes felmérésre alapozták az eredményeiket. A 748 válaszadó több mint 80 százaléka értékelte úgy, hogy házi kedvencei remekül kijönnek egymással, és mindössze 3 százalékuk mondta, hogy az állatok ki nem állhatják egymást. Az ebek több mint egyötöde ugyanis rendszeresen odahordja mutatóba a játékait a vele együtt élő macskának, míg utóbbiaknak mindössze 6 százaléka szokott élni ezzel a gyakorlattal.
Illusztráció: Pexels
A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, a macskák hajlamosabbak rá, hogy fenyegetően lépjenek fel a velük együtt élő kutyákkal szemben. A gazdik elmondása alapján a macskák háromszor nagyobb valószínűséggel viselkednek ellenségesen a kutyákkal, mint fordítva, és tízszer nagyobb eséllyel sebzik meg őket egy összecsapás alkalmával.
A macskák viselkedése ugyanakkor korántsem ok nélküli: a szakemberek szerint mivel a kutyákat régebben háziasították és sokkal könnyebben képezhetőek, mint a macskák, talán könnyebben tudják kontrollálni a viselkedésüket. És mivel általában a macskák indulnak gyengébb esélyekkel, legyen szó bármilyen összecsapásról, nekik érthető módon több megerősítésre van szükségük azzal kapcsolatban, hogy biztonságban vannak a kutya mellett. 
"Egy kutya számára egyszerűbb együtt élni egy macskával, mint egy macskának egy kutyával"

- jegyezte meg a kutató.

 A szakemberek azt is megállapították, hogy a boldog kutya-macska kapcsolat talán legbiztosabb záloga, ha a macska minél fiatalabb korban kezd együtt élni a kutyával. A legjobb, ha a macska egyéves kora előtt kerül a kutyás háztartásba.
Témák
kutya macska

Folyékony vízre bukkantak a Marson, nem is kevésre

Publikálás dátuma
2018.07.25. 20:05

Fotó: 20TH CENTURY FOX
Radarképek alapján egy 20 kilométer átmérőjű, felszín alatti tavat találtak a marsi sarkvidéken. A kutatók szerint a vízben adottak lehetnek az élet feltételei is.
Radarfelvételeket elemezve találták meg a kutatók azt a tavat, ami a Mars déli sarkvidékének jégtakarója alatt van, és a jelek szerint folyékony halmazállapotú víz alkotja - olvasható egy, a Science tudományos szaklapban megjelent cikkben. 
„Ez tényleg víztömegnek minősül. Ez egy tó, nem valamiféle olvadék a kövek és a jég közé folyva, mint a földi gleccserek esetében”

- kommentálta az eredményeket a kutatást vezető Roberto Orosei, az Olasz Nemzeti Asztrofizikai Hivatal professzora a BBC-nek.
A tó szélte nagyjából 20 kilométer, mélységéről egyelőre csak azt tudni: egy méternél több. Nagyjából mínusz 10 és mínusz 30 fok között lehet a hőmérséklete; a kutatók arra számítanak, hogy rendkívül sok oldott só lehet benne, ez akadályozza meg, hogy megfagyjon.
A Mars Express által feltérképezett terület, és a felszín alatti tó
Fotó: R. Orosei et al 2018 / ESA/NASA/JPL/ASI/Univ. Rome
A tavat a Mars Express nevű, a bolygó körül keringő műhold 2012 és 2015 közötti radarfelvételeit elemezve találták meg a kutatók. Ráadásul a felvételek alapján több kisebb tó is körülveszi ezt.
„Több hasonlónak tűnő terület is van. Nincs okunk azt feltételezni, hogy ez az egyetlen”

– fogalmazott a kutatásban résztvevő Elena Pettinelli, a Roma Tre Egyetem tudósa a National Geographic-nak.
Azt ugyanakkor nem zárhatják ki még teljes bizonyossággal a kutatók, hogy nem pusztán iszapot találtak. De már bizonyított tény, hogy - ha máshogy nem - időszakosan előfordul folyékony víz a Mars felszínén. És minthogy egykor rengeteg víz volt a bolygón, régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy merre lehet most az egykori víztömeg. Földi körülmények között, azokból következtetve pedig nem hogy nem lenne meglepő egy ilyen tó léte, de még életre is lehet benne számítani.
„A Földön, az Antarktikán lévő, ehhez hasonló környezetben baktériumaink vannak. Mélyen a jég alatt is lehetnek”

 – fogalmazott Pettinelli.
Szerző

Kiderült, mi történt a Tejútrendszer testvérével

Publikálás dátuma
2018.07.25. 10:10
Illusztráció: AFP
Megtalálták a Tejútrendszer rég elveszett "testvérét": a legközelebbi nagy galaktikus szomszéd, az Androméda galaxis összezsugorított és felfalt egy nagy tömegű galaxist kétmilliárd évvel ezelőtt.
Bár nagymértékben összezsugorodott, a galaxis bizonyítékok sorát hagyta hátra: egy szinte láthatatlan halót, egy csillagáramlatot és egy különálló, rejtélyes, összetett galaxist, az M32-t. (A halo a galaxisok legnagyobb és legritkább, közel gömbalakú vagy elliptikus térsége, amely főleg idős csillagokat, gömbhalmazokat tartalmaz.)
A Michigani Egyetem kutatóinak felfedezése segíthet a csillagászoknak annak megértésében, hogyan alakultak ki a Tejútrendszerhez hasonló lemezes galaxisok és hogyan éltek túl hatalmas egybeolvadásokat - írta az MTI a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál alapján.
A Lokális Galaxiscsoport harmadik legnagyobb tagja a Tejútrendszer és az Androméda után az M32p galaxis volt, mielőtt egybeolvadt az Andromédával. Számítógépes modellek segítségével Richard D'Souza és Eric Bell, a Michigani Egyetem munkatársai elemezték ki a bizonyítékokat és jutottak arra a következtetésre, hogy az Androméda a Tejútrendszer rég elvesztett "testvére". Eredményeikről a Nature Astronomy tudományos lapban számoltak be. 
A kutatók számára régóta ismert volt, hogy a galaxisokat körülvevő halo kis, felfalt galaxisok maradványait tartalmazza. Az Andromédától várható volt, hogy több százat "fogyasztott el" kisebb kísérőiből. Úgy vélték, ez megnehezítheti azt, hogy egyesével megvizsgálják és megismerjék őket. Egy új számítógépes szimuláció segítségével azonban rájöttek, hogy bár számos galaktikus kísérőjét az Androméda fogyasztotta el, külső, halvány halójának számos csillaga egyetlen nagy galaxis aprózódásával jött létre.
"A csillagászok régóta tanulmányozták a Lokális Galaxiscsoportot. Sokkoló volt rájönni, hogy a Tejútrendszernek volt egy nagy testvére, és mi sohasem tudtunk róla"

- mondta Eric Bell.

 Az Androméda által szétrombolt M32p galaxis legalább húszszor nagyobb volt, mint bármely galaxis, amely összeolvadt a Tejútrendszerrel élete során. Az M32p nagy tömegű volt, a Lokális Galaxiscsoport harmadik legnagyobb galaxisa. 
Az eredmény egy régóta élő rejtélyt old meg, nevezetesen azt, hogyan formálódott az Androméda enigmatikus kísérőgalaxisa, az M32 (más néven Messier 32 vagy NGC 221). Úgy sejtik, hogy az összetett és sűrű galaxis a Tejútrendszer rég elveszett "testvérének" megőrződött központi része - mint a szilva megmaradt magja. 
"Az M32 különös jelenség. Miközben úgy néz ki, mint egy öreg, elliptikus galaxis, valójában sok fiatal csillagot veszített. Ez az univerzum egyik legösszetettebb galaxisa. Nincs még egy olyan galaxis, mint ez"

- mondta Bell.

 A szakértők szerint a tanulmány megváltoztatja a galaxisok formálódásának hagyományos elméletét. Kiderült, hogy az Androméda lemeze túlélt egy nagy tömegű galaxissal való összeütközést, amely megkérdőjelezi azt az általános elméletet, amely szerint egy ilyen nagy kölcsönhatás tönkretenné a lemezt és elliptikus galaxist formálna. 
A kutatás során használt módszerek más galaxisok esetében is használhatóak. Segítenek feltárni azt a bonyolult ok-okozati hálót, mely a galaxisok növekedését irányítja, és ismereteket szerezni arról, milyen hatása van a galaxisokra az összeolvadásoknak.
Frissítve: 2018.07.25. 10:27