"Nagyon nagy nap ez" - Trump megállapodott Junckerrel

Publikálás dátuma
2018.07.26. 07:49
Jean-Claude Juncker és Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Alex Edelman / AFP/ Consolidated News Photos / DPA
Véget érhet Amerika európai kereskedelmi háborúja, de ennek ára is van: Donald Trump az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélés után jelentette be az új kezdetet.
Új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában - mondta szerdán Donald Trump amerikai elnök, miután a Fehér Ház Rózsakertjében egyeztetett az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel. 
Trump szerint "Nagyon nagy nap ez a szabad és korrekt kereskedelem számára", hiszen az amerikai és uniós vezetők rendezni tudták gazdasági jellegű vitáikat, írja az MTI. Az amerikai elnök bejelentése szerint megállapodott Jean-Claude Junckerrel, hogy
  • együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában és a nem autóipari termékeket érintő állami támogatások eltörlésében.
  • Tárgyalnak az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által amerikai portékákra kivetett tarifák ügyében.
  • A tárgyalások ideje alatt egyik fél sem vet ki új vámokat, így az Európából az Egyesült Államokba exportált gépjárművek után nem kell külön illetéket fizetni.
  • Washington együttműködik az Európai Unióval a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálása érdekében, és ehhez közös munkacsoportot hoznak létre.
Ez az jelenti, hogy megszűnhet a Egyesült Államok Európával szemben vámháborúja, ami nem mellesleg az amerikai gazdaságra is katasztrófális hatást gyakorolt volna. Az enyhülésnek ugyanakkor ára is van: az EU nagyon hamar megkezdi az amerikai szójabab nagy mennyiségű importját, és az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet.  Jean-Claude Juncker - aki a sajtókonferencián alig szólalt meg - hozzátette: az Egyesült Államok ígéretet tett további LNG-terminálok kiépítésére Európában. Hangsúlyozta: "azzal a szándékkal jöttem ide, hogy megállapodjunk, és meg is állapodtunk".  A tárgyalások megkezdése előtt a Fehér Ház Ovális irodájában - az újságírókat és a fotósokat fogadva - Donald Trump "nagyon okos embernek" nevezte Jean-Claude Junckert, aki pedig azt mondta, hogy Brüsszel és Washington "nem ellenségek" és "együtt kell működniük".

Lazuló orosz kapcsolatok?

Az elnöki bejelentés napján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szenátori meghallgatásánmegerősítette hogy a Helsinkiben tartott csúcstalálkozó sem változtatott az Oroszországgal szemben hozott szankciókon, az Egyesült Államok pedig továbbra sem ismeri el a Krím orosz annektálását. Pompeo azt is angsúlyozta, hogy Donald Trump elnök „teljes mértékben tisztában van” azzal, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai választások folyamatába (igaz Trump pont az ellenkezőjéről beszélt a Vlagyimir Putyinnal tartott találkozó során). A külügyminiszter elmondta, Helsinkiben ő maga, személyesen is közölte az orosz partnerekkel, hogy „komoly következményei lesznek a demokratikus folyamatainkba történő beavatkozásnak”. Pompeo nyilatkozata valószínűleg nem csak az amerikai szenátorok megnyugtatását szolgálta, de üzenet lehetett az amerikai-orosz kapcsolatok fejlődését gyanakodva szemlélő európai vezetőknek is.
Szerző
Frissítve: 2018.07.26. 13:08

Merénylők és fegyveresek támadtak szír városokra, 215-en meghaltak

Publikálás dátuma
2018.07.25. 21:07

Fotó: Handout / SANA / AFP
Az Iszlám Állam vállalta magára az egész tartományra kiterjedő támadás-sorozatot.
Átfogó támadást indítottak fegyveresek és öngyilkos merénylők a szíriai Sweida tartomány ellen szerdán - írja a Reuters. A tartományi egészségügyi vezető arról számolt be a Sham FM rádióadónak: a támadás 215 életet követelt. Az áldozatok többsége a Bassár el-Aszad kormányához lojális fegyveresek közül került ki az AFP hírügynökség értesülései szerint.
Az egyidejű, látszólag koordináltan végrehajtott merényletsorozatot - mely több falut és Sweida fővárosát is érintette - az Iszlám Állam vállalta magára. A terrorszervezet elleni harcoknak hosszú idő óta ez volt a legvéresebb napja.
Szerző

Taxis sztrájk Barcelonában - Elegük van az Uber-ből

Publikálás dátuma
2018.07.25. 16:00
Taxis tüntetés Barcelonában.
Fotó: Pau Barrena / AFP
Kétnapos sztrájkot kezdtek és tüntetéssel tiltakoztak szerdán Barcelonában a taxisok, mivel a bíróság felfüggesztette az alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatásokat szabályozó helyi rendeletet.
A városi taxisszolgáltatás reggel hat órakor állt le, a vasútállomások, buszpályaudvarok és a repülőtér taxiállomásairól eltűntek az autók - írja az MTI. A helyi taxisok közül délben több mint ezren gyűltek össze a belvárosban, hogy sípolva, dudálva, petárdákat durrogtatva hívják fel a figyelmet tiltakozó akciójukra, a megmozduláshoz más városokban dolgozó taxisok is csatlakoztak.

Uber, Cabify, törvényi szabályozás

Spanyolországban az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatók működését úgynevezett VTC-engedélyhez köti a törvény. A jogszabály ráadásul ennek számát maximálja is: 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehet kiadni. Barcelonában azonban a helyi szabályozás ennél szigorúbb, és előírja a VTC-engedély mellett egy helyi működési engedély beszerzését is.

A június végén a közösségi személyszállításról elfogadott barcelonai rendelet miatt a piaci versenyért felelős spanyol állami szervezet (CNMC) bírósághoz fordult, mivel úgy vélte, hogy az akadályozza a piaci verseny szabadságát. A bíróság pedig úgy döntött: az ítélethozatalig felfüggesztheti a rendelet végrehajtását.
A CNMC madridi székházánál is tüntető taxisok csoportja gyűlt össze a nap folyamán. Az Uber négy év szünet után március közepén kezdte újra működését Barcelonában 120 autóval. 2014 végén bíróság tiltotta be a társaság korábbi tevékenységét az egész dél-európai országban, mivel akkor amatőr sofőrök fuvarozták az utasokat.
A hasonló elveken működő Cabify már évek óta jelen van a városban és környékén. Az Uber és a Cabify elleni tüntetések az egész tavalyi évben gyakoriak voltak több spanyol városban is. A szakszervezetek szerint ugyanis országos szinten a törvényi előírást jóval meghaladja a kiadott VTC-engedélyek száma, és ez azért is érinti hátrányosan a taxisokat, mert nem egyenlő feltételek mellett dolgoznak. Uber és Cabify viszont azt hangsúlyozza megszólalásaiban, hogy az utasoknak joguk van ahhoz, hogy választhassanak a különböző közlekedési formák közül. A tüntetésről készült galériánkat itt találja
Szerző
Frissítve: 2018.07.26. 09:54