Ungár Péter Szentgotthárdon és Egerben terjeszkedik

Publikálás dátuma
2018.07.26. 15:35

Fotó: Vajda József / Népszav
Elindul Ungár Péter vidéki médiaterjeszkedése: Szentgotthárdon a 9970.hu, Egerben pedig az egriugyek.hu honlapot szerzi meg az LMP országgyűlési képviselője.
Ungár még júniusban az Indexnek azt nyilatkozta: az a baj, hogy semmilyen más hang nincs vidéken, csak a Fidesz. Online sincs, print sincs, semmi sincs. Hozzátette, hogy „szépen lassan, megyei jogú városonként fog indulni" a vidéki médiaterjeszkedése. Információnk szerint az LMP-s képviselő szeptemberben Szombathelyen és Debrecenben is megpróbál elindítani más hangot, mint a kormánypárté. A munkatársak mindenhol helyi emberek lennének, főleg azok, akiknek elegük van a fideszes, megyei napilapokból. Ungár korábban azt mondta a legjobb az lenne, ha minden megyei jogú városban lenne szabad média, de erre kevés az esély.
Szerző

A XV. kerület lehet a fordított Hódmezővásárhely

Publikálás dátuma
2018.07.26. 15:12

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Még el sem kezdődött a hivatalos kampány a szeptember 30-ai időközi-polgármester-választás kapcsán, az ellenzéki jelölt bejelentette: személyes adataikkal való visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek Hajdu László volt polgármesterrel a rendőrségen. Németh Angéla – aki a RATE, és a Szolidaritás Mozgalom jelöltjeként indul – lapunknak azt mondta: fordított hódmezővásárhelyi helyzet alakulhat ki, ha a fideszes László Tamást választják meg polgármesternek.
Fordított hódmezővásárhelyi helyzet alakulhat ki a XV. kerületben, ha a fideszes László Tamást választják meg polgármesternek a szeptember 30-ai időközi választáson – ezt Németh Angéla, a jelenleg polgármesteri jogkörben eljáró XV. kerületi alpolgármester mondta a Népszavának egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Kormánypárti győzelem esetén ugyanis a fideszes polgármesterrel szemben ellenzéki képviselő-testület állna fel.
A Rászorulókat Támogatók Egyesülete (RATE), illetve a Szolidaritás Mozgalom jelöltjeként induló Németh közölte, Hajdu László távozásával a húszfős kerületi testületben hét fideszes tag van, eredetileg tízen voltak, de hárman kiléptek és önálló frakciót alapítottak. Velük együtt, valamint a jobbikos, az LMP-s, a szocialista, a két DK-s, a két liberális, a két RÁTÉ-s képviselő mellett még egy független képviselő van a testületben. – Ennek megfelelően tizenhárman tudunk egyfelé szavazni, ha László Tamás lesz a polgármester – jegyezte meg az ellenzéki aspiráns. Ebben az esetben a kormánypárti polgármesterrel szemben ellenzéki képviselő-testület állna fel, azaz éppen fordított lenne a helyzet, mint Hódmezővásárhelyen.
Némethet támogatja a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok is. A polgármester-jelölt tárgyal az LMP-vel is, de a párt még nem döntötte el, hogy indít-e saját jelöltet. Információi szerint a Jobbiknak nem lesz aspiránsa a szeptemberi választáson. Az alpolgármester bejelentette azt is, hogy személyes adataikkal való visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek Hajdu Lászlóval a rendőrségen. Valaki ugyanis az ő, illetve a parlamentben DK-s színekben politizáló volt polgármester nevével ellátott szórólapokon valótlanságokat terjeszt róluk.
Szerző

Ellenőrizetlenül készültek a torták – Lecsapott a Nébih

Publikálás dátuma
2018.07.26. 12:46

Csaknem egymilliós bírságot kapott a sütemény-webáruház.
Egy lakossági bejelentés alapján próbavásárlást végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy házi cukrászsüteményeket is hirdető internetes oldalon. Az elsősorban gyermekeknek szánt tortában határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutattak ki – derül ki a Nébih közleményéből. A bejelentés során engedély nélkül, megfelelő képesítés, valamint technológiai háttér hiányában készült termékekre hívták fel a figyelmet. A weboldal üzemeltetője többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete és betartása nélkül készítették a termékeket.

Határérték feletti színezéktartalom

Mint írják, a próbavásárláskor rendelt, előre csomagolt tortán – bár a süteményt hűtve szállították – semmilyen jelölés sem szerepelt. A készítője nem csatolta a termékhez a nyomon követhetőséget igazoló számlát és a vásárló nem kapott tájékoztatást a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is. A Nébih laboratóriuma a tortából több azo-színezéket (azorubint (E122), narancssárgát FCF (E110), tartrazint (E102) és neukokcint (E124)) is kimutatott. A narancssárga színezék mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett határértéket. Ezeknek az élelmiszer-színezékeknek a felhasználása szigorú szabályokhoz, határértékekhez kötött, és használatukról kötelező tájékoztatni a vásárlókat, mivel az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthatnak ki. Előírás „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” mondat feltüntetése is. 

Csaknem egymilliós bírság

A weboldal „házi cukrászai” nem rendelkeztek képesítéssel, a hatóság által előírt külön engedéllyel, továbbá tevékenységükről nem tettek bejelentést az illetékes önkormányzatoknál. A honlap üzemeltetője elismerte az eljárás során feltárt hiányosságokat és az illegálisnak számító tevékenységet azonnal megszüntette, a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott.

A Nébih ismét felhívta a vásárlók figyelmét az engedély nélkül végzett élelmiszer-előállítás és forgalmazás élelmiszerbiztonsági kockázataira. Kiváltképp a kisgyermekeknek szánt termékeknél fontos a körültekintés, a tudatos vásárlói magatartás, a termék származásának és jelölésének megismerése, valamint az, hogy ismeretlen élelmiszert ne vásároljunk.

Szerző
Témák
NÉBIH sütemény