Fizetett szabadságot szavaztak meg Új-Zélandon a családon belüli erőszak áldozatainak

Publikálás dátuma
2018.07.26. 16:15
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
10 napot kapnak, hogy állami segítséggel eltűnhessenek bántalmazójuk látóköréből.
A munkából való 10 napos fizetett távollét lehetőségét szavazta meg az új-zélandi parlament a családon belüli erőszak áldozatainak - írja a Guardian. A szerda éjjel 63-57 arányban elfogadott javaslat célja, hogy menekülési lehetőséget adjon azoknak, akiket - egyebek mellett - anyagi okok is gátolnak abban, hogy kiléphessenek egy bántalmazó kapcsolatból.
A 10 nap alatt az áldozatok és gyerekeik állami segítséggel elköltözhetnek, új munkát találhatnak, korábbi elérhetőségeiket megváltoztathatják.
A javaslat ellenzői nem az erőszak elleni fellépés szükségességét tagadták: tény, hogy Új-Zélandon kiemelkedő jelentőségű ez a probléma. A rendőrségre minden negyedik percben érkezik segélyhívás ilyen eset miatt; közvetetten pedig évi körülbelül 7 milliárd dolláros kárt okoz az országnak mindez.
Ugyanakkor sokan úgy vélték, az új szabályozás túl nagy terhet ró a kis- és középvállalkozásokra, amik így esetleg azt az utat választhatják: inkább fel sem vesznek olyat, akiről feltételezik, hogy áldozata lehet egy bántalmazó partnernek.
A bántalmazottakat segítő szervezetek viszont üdvözölték a parlament döntését, hangsúlyozva: ha ez önmagában nem is old meg minden problémát, mégis hatalmas előrelépés, ami jó irányba mutat.
Szerző

Lezavartak egy autista és epilepsziás gyereket a repülőről

Publikálás dátuma
2018.07.26. 14:38
Illusztráció: AFP
Le kellett szállnia az Emirates szerdai járatáról a családjával együtt egy autista és epilepsziás fiúnak, pedig a gyereknek orvosi igazolása is volt arról, hogy repülhet.
A család Dubaiból utazott volna Franciaországba, minden lehetséges helyen elmondták, a fiú, Eli fogyatékkal él, amikor azonban azt kérték a légi-utaskísérőktől, hogy ne üljön a gyerek mellé más utas, a személyzete elkérte az orvosi igazolását. Az édesanya ekkor még fel is hívta az orvosukat, hogy erősítse meg, fia repülhet, de a stewardessek nem voltak hajlandók beszélni. Mint mondták, az igazolást a földi személyzetnek kellett volna bemutatni és leszállították a családot a gépről - írta az euronews
Isabelle Kumar, aki egyébként a lap újságírója, úgy fogalmazott: a legmegrázóbb az emberség hiánya volt. A személyzet azzal fenyegette a többszörösen fogyatékos gyereket és a családját, hogy rendőrt hívnak, ha nem szállnak le.
Az Emirates személyzete később elismerte, hogy Eli repülhetett volna, visszaszállni azonban nem engedték őket. Több órás kavarodás és ügyintézés után végül egy másik géppel repülhettek csak haza egy nappal később. 
Az incidens, természetesen, megzavarta a fiút, de a testvérei, egy ikerpár is sírt - derült ki az édesanya beszámolójából.
"Kihívások végtelen sorával kell szembenézned, ha fogyatékos gyereked van. Ha tisztelettel bánnak veled, az segít. Soha nem fogjuk feladni, ez nem fog eltéríteni minket attól, hogy együtt utazzunk, mint egy család. Viszont kétszer is meggondolom, hogy az Emirates-szel utazzunk"

- mondta Isabelle Kumar.

Az euronews megkereste a légitársaságot is, mint írták, sajnálják, ha bármilyen szenvedést vagy kényelmetlenséget okoztak a családnak. 
"Az ilyen helyzetek általában nehezen értékelhetők a személyzet számára, azt választották, hogy úgy cselekszenek, ami a legjobb az utasaink biztonsága szempontjából, és az orvosi csapatunk tanácsa szerint is. Ügyfélszolgálatunk kapcsolatba lépett a családdal, és felajánlott nekik ingyenes szállodát, amíg nem utazhatnak tovább, és feltették őket egy másik, július 26-án induló járatra"

- közölték.

Szerző

Emberi jogokat sérthet, és pontatlan is az új londoni arcfelismerő rendszer

Publikálás dátuma
2018.07.26. 14:36
Illusztráció
Fotó: LEON NEAL / AFP
A bűnügyi nyilvántartással veti össze az utcán sétálók arcképét az eszköz, amit Londonban és más brit városokban tesztelnek. Mindent megjegyez, és 98 százalék, hogy téved.
A londoni rendőrség csütörtökön a főváros keleti részén fekvő Stratfordban helyezte üzembe a felvételeket a bűnügyi nyilvántartással összevető rendszert - írja az MTI. A szoftver alkalmazása ellen a napokban több civil szervezet is jogi úton emelt kifogást. A szabadságjogok védelmével foglalkozó Big Brother Watch és Jenny Jones, a brit parlament felsőházának, a Lordok Házának a tagja a technológia pontatlanságára és arra hivatkozva nyújtott be keresetet szerdán, hogy az arcfelismerő rendszer használata sérti az emberi jogokról szóló törvényt.
Kiszivárgott rendőrségi adatok szerint a bűnügyi nyilvántartással való összevetések 98 százalékban tévesek voltak. A biometrikus képeket pedig akár egy évig is eltárolja a rendőrség, a felvételeken szereplők engedélye nélkül.

A digitális szabadság védelméért dolgozó Open Rights Group pedig azt hangoztatta, hogy a rendszer - különösen a fekete bőrűeket sújtva - faji alapú megkülönböztetéshez és ezáltal diszkriminatív rendőri gyakorlatokhoz vezet. A "kínai stílusúnak" gúnyolt technológia ugyanis sötét bőrű embereket látva jóval nagyobb eséllyel téved, és jelez valótlanul egyezést a bűnügyi nyilvántartással, mint mikor világos arcokkal találkozik.
A hatóság a kifogásokra reagálva közölte, hogy a technológiát "nyíltan" fogják használni, a környéken élőket pedig szórólapokon tájékoztatják a próbaüzemről. A rendőrség visszautasította a bírálatokat, és kitart amellett, hogy az arcfelismerő technológia növeli a polgárok biztonságát. Úgy vélik, hatékony eszköz lehet különösen a nagy tömegeket vonzó események megfigyelésére, legyen szó tüntetésről vagy épp sportrendezvényekről.
A rendőrség tájékoztatása szerint tíz próbaüzemet végeznek a technológiával, majd az év végén független vizsgálat értékeli majd az eredményeket. A közelmúltban Londonban a népszerű Westfield bevásárlóközpontban, azt megelőzően pedig többek közt a híres Notting Hill-i karneválon alkalmazták.
Szerző