Több órát kell sorban állni a szerb határon

Publikálás dátuma
2018.07.28. 09:29

Akár három óra várakozásra is lehet számítani Röszkénél. Máshol viszont nincs sor.
Megnőtt a várakozási idő a személyforgalomban szombat délelőttre a Csongrád megyei határátkelőhelyek kilépő oldalán, Szerbia felé - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabó Szilvia az MTI-t.
A jelenleg várható várakozási idő az autósoknak
  • a röszkei autópálya-határátkelőn 3 óra,
  • a röszkei közúti határátkelőhelyen 2 óra,
  • Ásotthalmon felé 1 óra.
Az utazók Szerbia felé választhatják a tiszaszigeti és a tompai közúti átkelőt, ahol kisebb várakozási idővel kell számolni, illetve a Bácsalmás, Bácsszentgyörgy és Hercegszántó átkelőket, utóbbi helyeken nincs várakozás.
A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség Határinfó oldalán, vagy a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével lehet tájékozódni.
Szerző
Frissítve: 2018.07.28. 09:41

Terápia helyett emlékezet-frissítőt kaptak a kormánytól a fogorvosok

Publikálás dátuma
2018.07.28. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az orvosi kamara fogorvosi tagozatának ötoldalas levelére csak egy összegzést kapott arról, mi történt az elmúlt évben. A jövő évi költségvetésben nem szerepel a megígért plusz támogatás.
Nem nyugtatta meg a fogorvosokat az egészségügyi kormányzattól kapott válasz arra a levelükre, amelyben egyebek mellett az alapellátásban dolgozók finanszírozásának rendezését kérték Kásler Miklós humán minisztertől.
- Konkrét kérdéseinkre választ nem, csupán egy összegzést kaptunk arról, hogy mi történt a területünkön az elmúlt évben – mondta lapunknak Herman Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hozzátette: ez a felelet azonban számukra nem elég, ezért most arra várnak, hogy tárgyalhassanak az egészségügyért felelős államtitkárral a továbbiakról. Mint arról korábban beszámoltunk: július elején az orvosi kamara fogorvosi tagozatának elnöke egy ötoldalas levélben sorolta milyen kormányzati intézkedésekre volna szükség a közfinanszírozás keretében nyújtott szolgáltatások biztonságos működtetéséhez. Az alapellátásban mintegy 300 körzetben nincs fogorvos, a még működők pedig állandó financiális gondokkal küszködnek. Bár tavaly kaptak némi pótlást, de még mindig nagy az elmaradás a szintén alapellátásban dolgozó háziorvosok támogatáshoz képest. Miközben mindkét szakterületen azonos a gyógyítók feladata, a háziorvosokra jutó keret az elmúlt öt évben dinamikusan (520 ezer forinttal) nőtt , addig a fogorvosok idén csak 130 ezer forint rezsitámogatást kaptak. Hermann Péter megjegyezte: tavaly az egészségügyi államtitkársággal zajló érdekegyeztetési folyamat eredményeként az év végén érkezett egy egyszeri 3 millió forintos támogatás, ám ez nem épült be a havi finanszírozásba. Akkor az az ígéret hangzott el, hogy az jövő évi költségvetés részeként megkaphatják a fogorvosok, de a költségvetési törvény-tervezetben most nem szerepelt az összeg. Jelezték azt is, hogy a közalkalmazott fogorvosok közül nem mindenki kapott emelést, ez pedig különösen az önkormányzati fenntartású rendelőkben dolgozókat sújtotta. Az érintettek miután kimaradtak, most átlagosan akár bruttó 200-220 ezer forinttal kevesebbet keresnek, mint az ugyanolyan végzettségű egyéb fogorvosok. 
Szerző

Elítélték vesztegetésért, de kerüli a börtönt a volt polgármester

Publikálás dátuma
2018.07.28. 07:00

Fotó: Oláh Tibor / MTI
Hiába kapott ötéves büntetést jogerősen Veres Margit, Balmazújváros korábbi vezetője, nem vonult börtönbe. Sőt, továbbra is rendszeresen bejár a hivatalba. Augusztus 12-én időközi polgármester-választás lesz,
Egy hónapja börtönben kellene ülnie Balmazújváros korábbi fideszes polgármesterének, Veres Margitnak, akit hivatali vesztegetés bűntette miatt idén áprilisban jogerősen öt év börtönbüntetésre ítéltek. A vádirat szerint még 2012-ben 400 ezer forintot és egy gépkocsit fogadott el egy építési vállalkozótól. Az asszony ebben az időben a hajdú-bihari város jegyzőjeként dolgozott a fideszes Tiba István akkori polgármester mellett, majd miután Tiba István országgyűlési képviselő lett, posztjára 2014-ben Veres Margit került. A polgármesteri székből azonban a jogerős ítélet miatt fel kellett állnia, ezért Balmazújvárosban augusztus 12-én időközi voksolással polgármestert választanak. Hiába azonban a jogerős ítélet és a pozícióvesztés, a volt városvezetőt sajátos módon a városházán találtuk meg. Állítólag ügyet intézett, és mint mondta, ehhez minden állampolgárnak joga van. Veres Margit Balmazújváros hivatalos közösségi oldalán is igen aktív, saját nevében mondott köszönetet például a helyi bakaünnep és a kalapfesztivál után is. Balmazújvárost a fideszes alpolgármester, Koroknai Imre vezeti, de amikor őt kerestük, a titkárságán azt mondták: nem tudják, mikor jön be. „Véletlenül” azonban Veres Margit épp bent volt.
- Minden olyan lehetőséget kihasználok a törvényes kereteken belül, amivel bebizonyíthatom az ártatlanságom, de ezekről nincs szándékomban a közvéleményt tájékoztatni. Az, hogy a törvényes városvezető mikor jár be a polgármesteri hivatalba az nem az én dolgom, erről érdeklődjenek tőle. Az önkormányzati hivatalba bármelyik állampolgár bemehet az ügyeit intézni, így én is. Nem tudok olyan rendelkezésről, hogy ezt a sajtóval közölni kellene bárkinek is. A városi rendezvényeken való részvételtől sem tiltottak el, sőt minden alkalommal meghívást kapok rájuk – adott írásbeli választ kérdéseinkre Veres Margit. Tiba István fideszes országgyűlési képviselő szerint el kellene fogadni, hogy ha valaki szabadlábon van, az jogerős börtönbüntetést elrendelő ítélet ellenére is lehet jogszerű, s nem követelheti minden állampolgár, hogy erről az illető papírokat mutasson. Magyarország jogállam, ahol betartják a törvényeket, és ez szavai szerint így van Veres Margit esetében is. A Debreceni Törvényszék válaszából az is kiderült, milyen jogi lehetőséget kihasználva kapott – legalábbis egyelőre – haladékot a volt polgármester. Eszerint a büntetés letöltésének helyéről, és arról, hogy mikor kell azt az elítéltnek megkezdenie, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága dönt. Ha az elítélt önként nem vonul be, előbb elrendelik az elővezetését, ha ez sem sikerül, akkor pedig elfogatóparancsot adnak ki ellene. Ilyen parancsot azonban a Debreceni Törvényszék nem adott ki, és halasztási kérelemmel sem fordult hozzájuk az elítélt, ellenben kegyelmi kérvényt adott be a köztársasági elnökhöz. Amennyiben kegyelmi kérvényt adnak be a köztársasági elnökhöz, akkor a kegyelmi eljárás során az igazságügyi miniszter elrendelheti a büntetés végrehajtásának elhalasztását addig, amíg a köztársasági elnök meghozza döntését – érvelt a törvényszék. Ezzel egy időben a volt polgármester rendkívüli jogorvoslattal élt és felülvizsgálati indítványt terjesztett elő a Kúriához is.

Hatalmi harc a Fideszen belül

Négy jelölt indul Balmazújvárosban a polgármesteri posztért. Az ellenzék teljes mellszélességgel Hegedűs Péter független jelölt mögé állt. Csige Sándor is függetlenként jelentkezett be a posztért, ő hentesként dolgozik, esetében pedig névhasonlóságról is lehet beszélni, ami a baloldaltól csábíthatja el a szavazókat: a közeli Hajdúdorog közismert polgármestere ugyanis a szocialista Csige Tamás. A Munkáspárt a debreceni Dobány Lászlót dobta be ringbe, míg Nagy Tamás függetlenként indul. Különös, hogy a sokak által esélyesnek tartott fideszes Koroknai Imre, a város alpolgármestere nem szállt ringbe. Ő erről a civishir.hu-nak úgy nyilatkozott: Tiba István országgyűlési képviselő kezdeményezésére a balmazújvárosi Fidesz-szervezetben titkos szavazással döntöttek arról, ki mögé sorakoztassák fel a párt erőforrásait az időközi választáson, ő pedig alulmaradt a számára is ismeretlen jelölt, Nagy Tamással szemben.

Szerző
Témák
Balmazújváros