Nyomor Venezuelában - Tűzoltás benzinnel

Publikálás dátuma
2018.07.30 10:00

Fotó: AFP/ Humberto Matheus
Katasztrofális a gazdasági helyzet Venezuelában. Az rekord infláció megoldhatatlan feladat elé állítja a lakosságot.
„Olyan sosincs, hogy az ember visszamegy a piacra, és egy adott termékeknek ugyanannyi az ára, mint a múltkor”
– kezdi sorolni a Népszavának Caracasból Abríl Mejías Romhany, hogy milyen kihívások elé állítja a helyieket a súlyos hiperinfláció.
„Azokban a botokban pedig, ahol van bankkártyaolvasó, csak 40 millió bolívaros összeghatárig lehet vásárolni egy tranzakció alkalmával – ez mintegy 12 amerikai dollárnak felel meg –, ami azt eredményezi, hogy egy-egy drágább áru megvásárlásához rengetegszer le kell húzni a kártyát” – szemlélteti a fiatal nő egy másik példával a kaotikus állapotot.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) térségért felelős illetékese, Alejandro Werner, a múlt hét közepén jelentette be, hogy 2018 végére az infláció mértéke akár az egymillió százalékot is elérheti. Az újságíróként dolgozó – magyar felmenőkkel rendelkező – Romhany a saját bőrén is tapasztalja a válságot. Munkatársaival, az El Bus Tv csapatával a helyi buszokra felszállva olvassák fel az állami média által cenzúrázott vagy elhallgatott független híreket.
„Nagyon nehéz lett a mi helyzetünk is, mivel a venezuelai tömegközlekedés nagyjából 70 százaléka megbénult. Gyakran olyan fontos alkatrészek hiányoznak, mint a kerekek, a szűrők, de az is előfordul, hogy épp nincs olaj. Nem tudják őket pótolni, mert nem futja rá, vagy egyszerűen hiány van belőlük”
– meséli Romhany, majd hozzáteszi, a kereslet egy életveszélyes alternatívát hívott életre: a perrerának nevezett, nyitott kisteherautókat, amelyek elviszik egy darabon az út szélén ácsorgó embereket.
Rendszerint óriási a tülekedés, sokan a járműből kilógva utaznak. Az újságíró szerint eddig közel negyvenen haltak meg így. Az életeket követelő gazdasági mélyrepülés olyan súlyos, hogy Nicolás Maduro elnök kidolgozott egy javaslatot, ami szakmai körökben azonban nem aratott osztatlan sikert: augusztus 20-tól öt nullát levesznek a bolívarból. A buszvezetőből államfővé avanzsált Maduro bizakodva jelentette be a napokban az elnöki palotában, hogy ezzel a megoldással „stabil monetáris rendszer alakítható ki... amely védelmet nyújt a nép számára”. A gazdasági szakemberek azonban némiképp borúsabban látják a helyzetet.  
„A hiperinfláció mindannyiunkat fel fog falni”
– e súlyos szavakkal kommentálta Karelys Abarca közgazdász az el Pitazo független venezuelai portálnak a hírt.
„Ezzel sokkal súlyosabb lesz az országban jelenleg is uralkodó készpénzhiány, mivel valószínűsíthető, hogy az új pénz nem fog olyan mennyiségben rendelkezésre állni, amekkora a kereslet lesz” – hangsúlyozta Abarca, aki a kormány szakszerűtlen gazdasági intézkedéseit és az állami túlköltekezést okolja a gazdasági válságért.
„Ez olyan, mintha benzinnel akarnának tüzet oltani”
– fűzte hozzá a Cedice gazdasági agytröszt kutatója.
Romhany úgy véli, az ország csupán annak köszönhetően nem omlott eddig teljesen össze, hogy a külföldre vándorolt venezuelaiak rengeteg pénzt küldenek haza. „Az ország közel 30 százaléka ezekből a pénzekből él... Nagyon sokan vannak, akiknek legalább egy családtagjuk külföldön van, s rendszeresen kapnak onnan valamennyit” – magyarázza a Népszavának. Mint mondja, helyi gazdasági elemzők szerint akár a jövő év közepéig is eltarthat ez a szinte hihetetlen mértékű pénzromlás. Hogy a helyiek miként élik túl ezt az időszakot, egyelőre nehéz elképzelni, hiszen már most is súlyos élelmiszer-és gyógyszerhiánnyal küzdenek. „Csak akkor lenne visszafordítható a folyamat, ha Maduro kormánya hátat fordítana az elmúlt 15 év gazdaságpolitikájának: egyebek között feloldaná a rögzített árfolyamrendszert, és megnyitná a kaput a külföldi vállalatok előtt” – véli Romhany.
Frissítve: 2018.07.30 10:00

May: Már nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten

Publikálás dátuma
2019.03.20 22:06

Fotó: AFP/ JONATHAN BRADY
A brit miniszterelnök kiemelte: ez annak a következménye, hogy a londoni parlament két év alatt sem tudott egyetértésre jutni.
Theresa May brit miniszterelnök szerint a londoni parlament két év alatt sem volt képes egyetértésre jutni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) módjáról, és ennek következményeként az Egyesült Királyság már nem tud időben, vagyis jövő pénteken elfogadott Brexit-megállapodással kilépni az Európai Unióból – írja az MTI. Mint megírtuk, ezer nappal a népszavazás után, egy nappal az EU kulcsfontosságú csúcstalálkozója és alig több mint egy héttel a március 29-én késő estére kitűzött kapuzárás előtt Theresa May Donald Tuskhoz, az Európa Tanács elnökéhez intézett hivatalos levélben kérte az 50. cikkely tényleges életbe lépésének elhalasztását. Mint az már előzetesen kiszivárgott, May viszonylag rövid időre, június 30-ig kér hosszabbítást. A határidő jelentősége, – ahogy erre a kormányfő Jeremy Corbynnal, az ellenzék vezérével folytatott pengeváltása során utalt, – ez az utolsó nap, amíg az Egyesült Királyság anélkül őrizheti meg tagsági igazolványát, hogy részt kelljen vennie a május végén sorra kerülő európai parlamenti választáson.

Rasszista kijelentések miatt feljelentették Brigitte Bardot-t

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:05
Brigitte Bardot
Fotó: AFP
A 84 éves színésznő a Franciaországhoz tartozó Réunion lakosairól többek közt azt mondta, "vademberek génjeit őrzik magukban". Állatvédők szerint a szigeten gyakori az állatok bántalmazása.
Keresetlen kifejezésekkel teli levelet írt az Indiai-óceánban fekvő Réunion prefektusának Brigitte Bardot, az elszánt állatvédő aktivista hírében álló 84 esztendős egykori filmcsillag - számol be róla a hvg.hu. A színésznőt az bőszítette fel, hogy állatvédők szerint a Madagaszkártól keletre fekvő szigeten megszokott az állatok bántalmazása, és egyes vallási szertartásokban eltűrik az állatáldozatot.

A levélben Bardot „degeneráltnak” nevezte a Franciaország tengeren túli megyéjének számító terület lakosait, akik szerinte „a vademberek génjeit őrzik magukban”, és „barbár módon” bánnak az állatokkal.
Ezen kívül felemlegette a környék állítólagos kannibál múltját is.

Bardot szavai nagy felháborodást váltottak ki a többségében afrikaiak lakta szigeten, amelynek első embere, Amaury de Saint-Quentin közölte, feljelenti Bardot-t fajgyűlöletet szító kijelentések miatt.

Az egykori idolt 1997 óta már öt alkalommal elmarasztalta bíróság rasszista megnyilvánulások miatt, amelyek főleg a franciaországi muszlimok ellen irányultak.