Előfizetés

Másfél évig titkolta a kormány, hányan fagytak halálra

Z. Á.
Publikálás dátuma
2018.07.30. 18:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bíróság kötelezte az ORFK-t, hogy adja ki A Város Mindenkié csoportnak az elmúlt évek fagyhalál-statisztikáit.
Összesen 180 ember halt meg kihűlésben 2016. október 15-e és 2017. március 1-je között, közülük 55-en közterületen, 125-en pedig magánterületen. Vagyis a fagyhalál esetek 70 százaléka lakásban vagy valamilyen fedett helyen következik be. A leginkább érintett területek Budapest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ami jól mutatja, hogy ez a probléma elsősorban a (lakás)szegénységgel függ össze – közölte a Város Mindenkié Csoport, a rendőrségtől kapott adatok alapján.
Nem volt egyszerű dolga a civilszervezetnek, az Országos Rendőr-főkapitányság eddig azzal az indokkal utasította el az igénylést, hogy az adatok nincsenek meg a rendőrségnél. Ezért az Utcajogász pert indított, amelyben az adatigénylő Udvarhelyi Tesszát az Utcajogász önkéntes jogásza, Molnár Noémi képviselte. Két tárgyalási nap után a bíróság kötelezte az ORFK-t, hogy adja ki A Város Mindenkié csoportnak az elmúlt évek fagyhalál-statisztikáit. A döntés ellen a rendőrség nem fellebbezett, így az első fokon jogerőre emelkedett. Nemcsak a civilszervezet akarta megismerni az adatokat, mint arról a 444.hu írt még februárban, Korózs Lajos írásbeli kérdést nyújtott be Balog Zoltán akkori emberminiszternek. A szocialista politikus is azt akarta megtudni, mennyien haltak meg kihűlés miatt a télen. A miniszter helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki hosszú bekezdéseken át magyarázta, hogy a kormány remek ellátást nyújt a magyar szegényeknek, majd pedig azt taglalta, mennyire hiteltelen ebben a témában Korózs, de a kérdést nem válaszolta meg. A rendőrség egyébként évek óta nem ad ki hivatalos adatokat sem civileknek, sem újságíróknak. A Város Mindenkié csoport szerint azért, mert a nyilvánosságra kerülő adatok, különösen a lakáson belüli fagyhalál-esetek rendkívül kínosak az állam számára. Mint arról már több alkalommal is beszámoltunk, a hazai lakáshelyzet nem javul, sőt, a hajléktalanok vegzálásra is számíthatnak: a kereszténydemokrata kormány ugyanis elfogadta a hajléktalanok köztéri kitiltásáról szóló törvényt. E szerint aki "életszerűen használja a közterületet", és a helyszínt a hatóságok felszólítása ellenére sem hagyja el, szabálysértést követ el. A büntetés a korábbiakhoz képest szigorodik az új törvénnyel: eddig ha egy hajléktalan felszólítás ellenére sem hagyta el a közterületet, közmunkát szabtak ki rá, amit ha nem vállalt, megbírságolták. A mostani tervezet szerint nem bírságolnak, viszont ha a hajléktalan nem végzi el a büntetésként kiszabott közmunkát, akkor elzárják.

Kiadták a hőségriasztást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.30. 17:55
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A másodfokú intézkedést hétfőtől péntek éjfélig rendelték el.
Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel.  Az Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák erről. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség - írták.
Az Emmi közleményében kiemelte: a nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezért felhívják a figyelmet, hogy a hőség idején mindenki gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. 
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a tűző napon, a bőrét mindenki megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védje a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek - sorolták a közleményben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés. Azt írták: a napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti. A maximumok hétfőn és a hét további részében is 29-34 fok között alakulnak, leghamarabb a jövő hét elején enyhülhet a hőség. Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. 
Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.
A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.
A hőség enyhülésére csak a jövő hét elején van esély - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán, megjegyezték: igazából az a rendkívüli, hogy ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 fok fölé Magyarországon, és most sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Azt írták: a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon Magyarországon inkább abban rendkívüli, hogy mostanáig nem fordult elő forró nap.
Az Ibériai-félszigeten azonban "valóban rendkívüli, sőt szó szerint elviselhetetlen hőség" várható ezen a hétvégén. Az európai ECMWF modell 43-45 fokot jelez előre vasárnapra. Az amerikai GFS modell szerint Portugáliában 50 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ilyet - jegyezték meg - előrejelzőik még nem láttak Európában.  Magyarországra nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt a jövő héten akár hűvösebbre is fordulhat az idő.

A rákkeltő vérnyomáscsökkentőket hétfőtől veszik vissza

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.30. 16:43
Illusztráció/Thinkstock
A valsartan hatóanyagú gyógyszereket július 30-tól augusztus utolsó napjáig vihetik vissza a betegek a patikákba - írja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
Az érintettek figyelmét arra hívja fel az OGYÉI:
  • betegenként maximum 2 doboz,
  • bontatlan,
  • lejárati időn belüli
készítményt vesznek csak vissza a gyógyszertárak. A bontott, illetve lejárt szavatosságú készítményeket a gyógyszertárakban található hulladékgyógyszer gyűjtésére kihelyezett dobozba helyezhetik el.
A visszavételhez ugyanakkor
  • számla (blokk) nem szükséges,
  • a közgyógyellátásra jogosult betegek is megkapják a visszavétel időpontjában érvényes térítési díjat,
  • a hibás készítményeket pedig bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni.
Az OGYÉI a gyógyszertárakat az elszámolás módjáról külön levélben már tájékoztatta. A hibás hatóanyag-tartalmú készítmények listája ide kattintva érhető el.