Hír TV;

2018-08-01 16:19:07

A macska és az egerek

Most, hogy Simicska Lajos bedobta a törülközőt, éppen a Hír TV-t cafatolja szét a NER...

A Nemzeti Együttműködés Rendszere úgy rángatja a magyar médiát, mint macska az egeret. Pontosabban: a NER úgy cincálja a hazai nyilvánosságot, ahogyan neki tetszik, mert a nyilvánosság még nem ismerte fel, mennyire fontos neki a szabadság.

Most, hogy Simicska Lajos bedobta a törülközőt, éppen a Hír TV-t cafatolja szét a NER, s céltudatosan egyetlen kormányzati hírtelevíziót gründol. Megteszi, mert megteheti: egy olyan hibrid-országban - ez a legújabb jelzője –, amelyben fellelhetőek még a demokrácia jelei, de már alig felismerhetőek a szabad piac kulisszái, az állam nem szabályozza a szabad piacot, hanem felszámolta azt. Miért volna hát szabad piaca a legveszélyesebb terrénumnak, az eszméknek? Nem a hírpiacról beszélünk, hanem az értelmezés szabad piacáról, ahol a fogyasztó elfogadhatja, vagy elutasíthatja a hírek magyarázatait. Arról az apróságról nem beszélve, hogy mit tartunk hírnek: a herevasalást, a nem létező menekültek szörnytetteit, vagy a hétköznapi magyar valóságot. És akkor még az arányokról nem is szóltunk.

Nem állítjuk, hogy a Hír TV G-nap előtti tevékenysége nekünk rokonszenves lett volna, mint ahogyan sem gondoljuk követendőnek a hirtelen politikai pálfordulásokat sem. Viszont továbbra is mi leszünk az utolsó utániak, akik a másként gondolkodók és a híreket tőlünk eltérően magyarázók száját be akarnánk fogatni. Csak mert a szólásszabadságot és a tájékozódás szabadságát alapvető emberi jognak gondoljuk. Ezért a Népszava munkatársai mindenkivel szolidárisak, akit politikai okból eltávolítanak, vagy aki emiatt távozni kényszerül bármely szerkesztőségből. Ez érvényes a Hír TV-re és minden munkatársára is.

Szabadságra mentem, ne keressenek – üzeni Orbán Viktor a Facebookon. A pihenés joga őt is megilleti. És: meg sem próbáljuk keresni.