Kigyulladt mobiltelefon miatt tört ki pánik egy repülőn

Publikálás dátuma
2018.08.01. 16:35
Illusztráció
Fotó: PAUL FAITH / AFP
Az embereket felfújható csúszdán keresztül menekítettek ki a gépről.
Egy kigyulladt mobiltelefon miatt evakuálták az utasokat a Ryanair Ibizára induló járatáról a barcelonai El Prat repülőtéren – írja az MTI a La Vanguardia című napilap beszámolója alapján. A kedd délután történt esetről szóló cikk szerint a tüzet egy hordozható külső akkumulátor okozta, amelyhez az egyik utas telefonkészüléke volt csatlakoztatva. A repülőgép még indulás előtt állt és a felszállási engedélyre várt, amikor a tűz keletkezett, kisebb pánikot okozva az utasok között, akiket felfújható csúszdán keresztül menekítettek ki a gépből, miközben az egyik légi utaskísérő eloltotta a lángokat. Az ír légitársaság közleményt adott ki a történtekről, kitérve arra is, hogy senki sem sérült meg. A napilap cikke szerint az utasok mentése kaotikus volt, és közzétettek egy mobiltelefonos felvételt is arról, hogy az emberek a csúszda alján összetorlódtak, és többen ki is borultak belőle a betonra.
Szerző
Témák
Ryanair Barcelona

Kibertámadásra és álhírek áradatára készül Brüsszel

Publikálás dátuma
2018.08.01. 13:26

Fotó: HENNING KAISER / AFP
Félti a közelgő EP-választás tisztaságát az Európai Bizottság.
Kibertámadások, az interneten terjesztett álhírek és félrevezető információk fenyegetik a 2019-es európai parlamenti (EP-) választás kampányának tisztaságát - figyelmeztetett az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja, számol be az MTI. Julian King a Berliner Morgenpost című német lapnak elmondta, hogy a brüsszeli bizottság a 2019 májusában tartandó választásra készülve a tagállamokkal együtt fokozza védelmi erőfeszítéseit. 
"Meg kell akadályoznunk, hogy állami és nem állami szereplők aláássák demokratikus rendszereinket és fegyverként használják őket ellenünk"

- mondta a brit uniós biztos. Rámutatott, hogy az online média egyre fontosabb a választási kampányokban, a bizottság számításai szerint a kampányokra fordított összegeknek már az egyharmadát költik el a közösségi portálokon. Az álhírek, a dezinformáció és a külső beavatkozás veszélyének jelentőségét pedig a legutóbbi amerikai elnökválasztás és Európai Unió és Ukrajna közötti - Hollandiában népszavazáson elutasított - társulási szerződés ügye is jelzi.
Az EP-választás különösen érzékeny ügy, mivel 27 nemzeti, tagállami szintű választást jelent, vagyis egyszerre 27 ország médiarendszere lehet majd támadásnak kitéve.
Többek közt azt kell elérni, hogy a közösségi oldalak felhasználói tudják, ki hozta létre, ki finanszírozta és kinek az érdekét szolgálja mindaz, ami a képernyőn megjelenik előtte

- hangsúlyozta King. A bizottság elvárja az üzemeltetőktől, hogy "gondoskodjanak arról, hogy a közösségi médiát ne használhassa senki fegyverként a demokrácia ellen".
Brüsszel eredeti tervei alapján július végéig kellett volna kidolgozni egy magatartási kódexet, amely rögzíti a portálüzemeltetők feladatait. Azonban az általuk beterjesztett első változatot a bizottság még nem találta megfelelőnek. Az új tervek szerint szeptemberig készítik el a magatartási kódexet.
Szerző

Prostitúcióra és italra a magyarok költik a legtöbbet az EU-ban

Publikálás dátuma
2018.08.01. 12:07

Fotó: AFP
Dohányra és narkotikumra is az átlag dupláját költi egy hazai háztartás.
Az EU-s átlag dupláját, összes kiadásának 7,6 százalékát költi egy átlagos magyar háztartás alkoholra, dohánytermékekre és narkotikumokra – szúrta ki az Eurostat egy közelmúltban közzétett elemzésében a G7. Ennél magasabb arányt csak Csehországban, Luxemburgban, Észtországban és Lettországban mértek. dohányra a harmadik, narkotikumokra a második legtöbbet költjük az uniós országok között.
A magyarok fogyasztási kosara a már említett cigi-pia-narkó hármas mellett a prostitúció és a nem alkoholos italok esetében tér el jelentősen felfelé az uniós átlagtól - ebben a két kategóriában mi vezetünk.

Itthon és a teljes EU-ban egyaránt az összes költés fele megy el az étkezéshez, a közlekedéshez és a lakhatáshoz köthető költségekre. Az összes kiadásunkhoz viszonyítva relatíve keveset költünk viszont ruhára - 2,6 százalékot, szemben az uniós 3,9-cel.
Szerző