Előfizetés

Újabb ismert arc távozott a Hír TV-től, a köztévéből pótolják

Népszava-infromáció
Publikálás dátuma
2018.08.02. 14:51

Közben a csatorna új vezetői éppen azzal nyugtatgatják a Hír TV szerkesztőit, hogy „nem leszünk M1”.
Felmondott a Hír ZV-nél Jáky Szabó Gergely híradós műsorvezető – értesült a Népszava. Jáky-Szabó Gergely volt az egyik szereplője a tévé legutóbbi reklámkampányának. Információink szerint ugyanakkor már megvan az utódja, az M1-től érkező Rabb Ferenc személyében, ő korábban már dolgozott a Hír Tévénél. Közben, mint a tévé egyik maradó munkatársától megtudtuk, az új vezetés azzal győzködi a maradás mellett a tévé szerkesztőit és műsorvezetőit, hogy „nem leszünk M1”, vagyis olyan direkt Fidesz-propaganda nem folyik majd a csatornán, mint amit a köztévében tapasztalni. A Népszava egyébként kereste az új műsorszerkesztési elvekkel kapcsolatban Mentes Katalint, az új hírigazgatót, de ő azt mondta, csak Szikszai Péter vezérigazgató helyettes (egyébként Mentes Katalin élettársa) nyilatkozhat, őt viszont egyelőre nem értük utol.

Feljelentheti a magyar kormányt az újságírószövetség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.02. 12:50

Fotó: Tóth Gergő / NépszavA
Tiltott támogatás miatt jelenti fel az Orbán-kabinetet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), ha a bekebelezett Hír TV-nél újra megnyitják az állami hirdetések pénzcsapját.
A magyar és az uniós hatóságoknál is kész tiltott állami támogatás miatt feljelentést tenni a MÚOSZ, ha ismét állami hirdetésekkel tömik ki a kormányközelbe épp csak visszaterelt hírcsatornát. A szervezet aggodalommal figyeli a tévénél zajló hatalomátvételt: bár a tulajdonosoknak joga van eldönteni, kivel dolgoznak együtt, az már
súlyosan sérti az állampolgárok tájékozódásához való alapjogát, ha a kormányzat közvetlenül benyomul a szerkesztőségekbe, a hozzá való lojalitást támasztva az alkalmazás feltételül

– olvasható a  szervezet közleményében. A MÚOSZ a médiahatóságot is figyelmezteti a kockázatokra, egyben munkajogi segítséget kínálnak a tulajdonos- és szemléletváltás miatt elbocsátott sajtómunkásoknak.  A szövetség figyelmeztet: semmilyen törvény nem biztosít jogot a kormányzatnak arra, hogy állami forrásokból, azaz közpénzből egyoldalú versenyelőnyt biztosítson a vele szimpatizáló médiumoknak – ha ez mégis megtörténik, tiltott támogatás gyanúja miatt fordulnak a hatóságokhoz.
Az 2010 után még kormányközelinek számító Hír TV 2014-ig szépen prosperált –hasonlóan a Simicska-médiabirodalom más termékeihez –  a HVG összefoglalója szerint gyenge évnek számított, ha csak 600 milliós pluszban zárták az évet (Korábban tévesen írtuk, hogy a csatorna indulásától számított kormányközelinek, hiszen 2003-ban az MSZP kormányzott). A G-nap, vagyis Orbán és az oligarcha nyilvános szembekerülése után viszont rohamosan esett bevételük, betudhatóan az állami hirdetések elapadásának is; tavaly már 1,4 milliárdos mínuszt produkált a csatorna.

Hetvenegy millióért bérel autókat a Fidesz-frakció

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.02. 11:49

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A kormánypárt és az szocialisták is a Porsche Hungáriától bérelnek autókat. A Fidesz nemrég hasonló értékben kötött szerződést honlapja üzemeltetésére is.
Mind az MSZP, mind a Fidesz frakciója a Porsche Hungaria Kft. autóparkjából választott gépjárművet a közelmúltban - derül ki a közzétett szerződéses adatokból. Ez persze nem meglepő, a Porsche régóta stabil partnere a parlamenti pártoknak, a Jobbik is kötött már megállapodást a céggel, írja a szerződéseket szemléző Mfor.hu.
A friss megállapodások szerint a Fidesz 71 120 000 forintért írt alá bérleti szerződést a kft.-vel, még június legelején. A párt részéről Kocsis Máté frakcióvezető írta alá a megállapodást, a Porsche részéről pedig Eppel János ügyvezető. Eppel egyébként más téren is sikeres a Fidesz-érában, az átlátszó cikke szerint az idegenforgalomban is jól tudja kamatoztatni kapcsolati hálóját. 
Az MSZP is ezt a céget találta alkalmasnak az autóbérlésre. A még április végén kötött szerződés alapján a Fidesznél szerényebb, 1 481 900 forint értékű ügylet jött létre, igaz, ez csak két hónapra, májusra és júniusra szólt. A kormánypárt ennél jóval hosszabb időszakra bérelt autót, idén júniustól jövő szeptemberig tart a megállapodás hatálya. Mindezek mellett az Országgyűlés Hivatala is a Porsche kínálatából választott, a június végétől jövő januárig terjedő időszakban  8 401 557 forintért szerzenek be gépjárműveket. Mint a Népszava korábban megírta, a Fidesz az autóbérléshez hasonló tételben,  72 millió forint értékben kötött két évre szóló szerződést honlapja üzemeltetésére a feladatot korábban is ellátó Damit Kft.-vel. A cég az eddigi árnál drágábban, 2,54 millió helyett havonta átlagosan 3 millió forintért vállalta a feladatot – szerettük megtudni, hogy miért, de eddig nem válaszoltak kérdéseinkre.