Előfizetés

Három oldalról vadásszák le az Iszlám Állam menekülő fegyvereseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.02. 15:32
Izraeli katonák a határon
Fotó: JALAA MAREY / AFP
A szír kormányerők megkezdték a dzsihadisták kiszorítását a Golán-fennsíkról: az izraeli és a jordán hadsereg is csapásokat mér a határaik felé menekülő terroristákra.
Izrael megölte az Iszlám Állam merényletre készülő hét fegyveresét a szíriai Golán-fennsíkon végrehajtott légicsapással - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön. A lap információi szerint izraeli légierő szerda éjjel hajtotta végre a támadást az Iszlám Állam fegyveresei ellen a Golán-fennsík szíriai oldalán, kétszáz méterre az izraeli-szíriai határtól.  Reggel, a terep átfésülésekor találták meg a holttesteket, mellettük a kalasnyikovokat, gránátokat és valószínűleg robbanóöveket a légicsapás helyszínén, idézi az izraeli sajtóértesülést az MTI.
Az al-Arabija tévétársaság jelentése szerint ugyanebben az időben Jordánia hadserege is támadást intézett az Iszlám Államnak a jordániai határához közeledő harcosaira.
A dzsihadisták menekülése mögött az áll, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök orosz támogatással megerősített hadserege éppen ezekben a napokban fejezi be a Golán-fennsík szíriai részének elfoglalását, és elkezdte a fennsík déli területének visszaszerzését az Iszlám Államtól. Mint az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, a kiszorított dzsihadisták megjelentek a Jarmuk völgyében, a határ mellett, ekkor vették észre mozgásukat. Az nem volt egyértelmű, hogy a terrorszervezet emberei merényletre készültek volna, de a izraeli égierő nem kockáztatott, rakétákkal végeztek velük.
A ynet úgy tudja, hogy az Iszlám Állam háromszáz fős csapata még nem adta meg magát, tovább küzdenek a szír kormányerők ellen a fennsík déli részén. Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint az orosz katonai rendőrség egységei nyolc ellenőrző pontot létesítettek a fennsíkon az Izrael és Szíria közötti demarkációs zónában, hogy megakadályozzák az esetleges összetűzéseket.
 Csütörtökön Avigdor Liberman védelmi miniszter az izraeli légvédelem északi támaszpontjára látogatott. "Véleményünk szerint visszatértünk a polgárháború előtti helyzethez, ismét van vitathatatlan felelős és központi hatalom Szíriában" - jelentette ki Liberman.  Az izraeli védelmi miniszter utalt Jeruzsálem be nem avatkozási politikájára a szíriai belügyekbe, s ennek feltételeként határozta meg az 1974-es tűzszüneti vonalak további tiszteletben tartását. 

Már a Vatikán is ellenzi a halálbüntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.02. 15:31

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Módosította korábbi álláspontját a katolikus egyház. Eddig esetenként megengedte a végső büntetés alkalmazását, de most már az emberi méltóság elleni támadásnak tekinti.
A halálbüntetést ezentúl minden körülmények között elfogadhatatlannak tartja a római katolikus egyház - írja az Euronews. A Vatikán közlése szerint oly módon változtattak a katekizmuson, hogy az tükrözze a halálbüntetés - Ferenc pápa által vallott - teljes elvetését.
Korábban a katolikus egyház tanítása évszázadokon keresztül megengedte a halálbüntetés alkalmazását bizonyos ritka, szélsőséges esetekben, amikor "ez az egyetlen módja annak, hogy hatékonyan meg tudjanak védeni emberi életeket egy kegyetlen agresszorral szemben". Az egyház álláspontjának felülvizsgálatát még II. János Pál pápa indította el.
A Vatikán csütörtöki közlése szerint az egyház korábbi politikája mára idejétmúlttá vált, és a társadalom védelmét más módokon is lehet biztosítani.
Az új tanítás értelmében a halálbüntetés megengedhetetlen, mert az "az ember sérthetetlensége és méltósága elleni támadás".

A katekizmus módosítása várhatóan heves ellenállásba ütközik majd olyan országokban, ahol sok katolikus támogatja a halálbüntetés alkalmazását, például az Egyesült Államokban.

Flamand nacionalisták vehetik szárnyuk alá a katalán függetlenség ügyét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.02. 14:17
Carles Puigdemont volt katalán elnök
Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök felkerülhet jövőre a flandriai nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) európai parlamenti (EP-) listájára.
Az N-VA számos tagja azt szeretné, ha a Belgiumba múlt hétvégén visszatért Puigdemont is felkerülne az EP-listára - írja be a Het Laatste Nieuws című belga napilap alapján az MTI. 
"Saját pártja listáján rendkívül csekély az esély a megválasztására, a miénken azonban könnyedén bekerülhetne"

- mondta egy neve elhallgatását kérő illetékes. A lap értesülései szerint az ügyben még nem született hivatalos párthatározat, az N-VA azonban már megkereste a katalán politikust, hogy érdekelné-e a lehetőség.
Puigdemont-t a Katalóniában tavaly októberben tartott, alkotmányellenes népszavazás miatt körözik a spanyol hatóságok. A referendumot követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet és leváltotta a katalán kormányt. A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a katalán vezetés több korábbi tagja ellen.
Puigdemont több társával Belgiumba menekült, a spanyol hatóságok azonban európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük. A volt elnököt ennek alapján őrizetbe vették Németországban, ahol a bíróság végül úgy döntött, hogy lázadás miatt nem lehet kiadni, de a hűtlen kezelés miatt igen. Azóta visszavonták az európai elfogatóparancsot, így Carles Puigdemontot nem fenyegeti őrizetbe vétel Spanyolországon kívül.