Hír TV-Echo TV: kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?

Publikálás dátuma
2018.08.02 18:20

Fotó: Népszava/ Vajda József
Meg kell szüntetni a két csatorna párhuzamos struktúráit az új tulajdonosoknak, ha hatékonyan akarják működtetni a rendszert.
Szerdán – ha csak egy percre is – de megvalósult a régi, a szovjet tévéről szóló vicc. Hét óra után, amikor a Hír Tv-n újraindított Magyarország Élőben című műsorban a kormánymédia két leghűségesebb megmondóembere, Huth Gergely és Gajdics Ottó beszélt arról, hogy mennyire örülnek a „Hír tévé visszatérésének”, az Echo Tévére átkapcsolva azt láthattuk, hogy a Napi Aktuális című műsorban a kormánymédia két leghűségesebb megmondóembere, Huth Gergely és Gajdics Ottó beszélt arról, mennyire örül a „Hír tévé visszatérésének”. (Utóbbi persze csak egy felvételről sugárzott bejátszó volt, hogy felvezethesse azt a beszélgetést, aminek során három másik kormánypárti megmondóember elmondhatta, mennyire örülnek a Hír Tévé „visszatérésének”.)
Az abszurd jelenet akár szimbolizálhatja is azt a dilemmát, amivel a hatalom képviselőinek szembesülniük kell a Simicska-médiabirodalom megszerzése után két, egymással párhuzamos struktúra került a birtokukba, ami jelen állapotában tartósan fenntarthatatlannak látszik.
Egyszerűen nincs annyi képernyőképes kormánypárti politológus, megmondóember, aki a maga egyszerűségében tudja a nézőknek átadni az aktuális üzeneteket és egyben ideológiai fogódzót is adni az érdeklődőknek a történések okairól. Ráadásul az Echo Tévé jelenlegi műsorstruktúráját kifejezetten a Hír Tv-vel való konkurenciaharcra tervezték, így nem csak ugyanolyan profilú műsorok vannak a két tévén, de gyakran hasonló idősávban is, vagyis a két tévé immár kannibalizálja egymást a nézettség szempontjából. Ezzel nyilván a Hír Tv és az Echo Tv munkatársai is tisztában vannak, így Liszkay Gáborék szerdai hatalomátvétele után meglehetősen nagy a bizonytalanság mindkét csatornánál. A munkatársak csak abban lehetnek biztosak, hogy komoly változások jönnek mindkét helyen. A Hír Tv-nél már bejelentették, hogy ősszel új műsorszerkezetre váltanak, de úgy tudjuk, októberre ígérték ugyanezt az Echo Tv-nél is. 
Arról, hogy ez miként néz majd ki, egyik csatornánál sem mondtak egyelőre semmit a tartalom előállításán dolgozóknak. „Milliárdokat költöttek erre a tévére, a jelenlegi arculatra, szerintem nagyon drasztikusan ezek után nem nyúlhatnak majd hozzá” - mondta egy Echo tévés munkatárs lapunknak. Több jel mutat ugyanakkor arra, hogy – bár nem kerülnek egy kézbe – a két tévé működését szorosabban is összehangolják majd, a Zoom.hu szerint még össze is költöztetik őket. Erről mi egyelőre nem hallottunk, de Echo tévés forrásunk szerint az is elképzelhető,
hogy egy olyan közös hírcentrumot hoznak majd létre, mint amilyen a köztévében is működik és készíti a híradókat az M1, M4, Duna Tévé, Duna World, vagy akár még az egyelőre Andy Vajna kezében lévő TV2 számára – amiről korábban azt írtuk, hogy ősszel akár Mészáros Lőrinc kezébe is kerülhet.
Ezzel kapcsolatban több iparági forrásból azt is hallottuk, hogy szerepet kaphat a hírgyártásban a szakmában csak „Pitbullként” ismert Németh Zsolt, az MTVA – információink szerint jelenleg szabadságát töltő – hírigazgatója, aki a köztévében csinálta meg a hírcentrumot. (És akinek vezetési stílusára jellemző, hogy – mint azt a Magyar Nemzet áprilisban még megírta – maga utasította hírhamisításra egy németországi gázolásos eset kapcsán a híradó szerkesztőit, akiknek bele kellett írniuk a hírbe, hogy a gázoló „migráns hátterű”, holott ez nem volt igaz.) 
„A Hír Tévé lesz a hard pornó az Echo pedig a szoft pornó”
- ironizált informátorunk a két csatorna lehetséges tartalmi profilját illetően, alátámasztva a hvg.hu információját, miszerint a Hír Tv lesz a „komoly” politikai csatorna, az Echót magazinosabbra hangolják.
Van még egy nem elhanyagolható bizonytalansági tényező, mégpedig az, hogy a két tévé vezetői személyesen – erről mindkét helyről többen is meséltek lapunknak – nem kedvelik egymást. Szikszai Péter és Mentes Katalin korábban az Echo-nál dolgozott és idén januári távozásuk nem volt mentes a konfliktusoktól állítólag, egy a tévénél dolgozó forrásunk szerint az utolsó időszakban már nem is voltak beszélő viszonyban Farkas Boglárka vezérigazgatóval és Farkas Emese programigazgatóval. „Péter lenézi Boglárkát, mert egy »egyszerű riporterből« lett egyből vezérigazgató, Boglárka viszont szintén nem tartja sokra Mentes Katalint aki korábban a Hír Tévénél feliratozóként dolgozott” - érzékeltette a viszonyt egy forrásunk.
Közben, mint azt egy Hír tévés munkatárstól megtudtuk, az új vezetés azzal győzködi a maradás mellett a tévé szerkesztőit és műsorvezetőit, hogy „nem leszünk M1”, vagyis olyan direkt Fidesz-propaganda nem lesz majd a csatornán, mint amit a köztévében tapasztalni.

Feljelenti a kormányt a MÚOSZ

A magyar és az uniós hatóságoknál is kész tiltott állami támogatás miatt feljelentést tenni a MÚOSZ, ha ismét állami hirdetésekkel tömik ki a kormányközelbe épp csak visszaterelt hírcsatornát. A szervezet aggodalommal figyeli a tévénél zajló hatalomátvételt: bár a tulajdonosoknak joga van eldönteni, kivel dolgoznak együtt, az már súlyosan sérti az állampolgárok tájékozódásához való alapjogát, ha a kormányzat közvetlenül benyomul a szerkesztőségekbe, a hozzá való lojalitást támasztva az alkalmazás feltételül – olvasható a szervezet közleményében. A MÚOSZ a médiahatóságot is figyelmezteti a kockázatokra, egyben munkajogi segítséget kínálnak a tulajdonos- és szemléletváltás miatt elbocsátott sajtómunkásoknak. A szövetség figyelmeztet: semmilyen törvény nem biztosít jogot a kormányzatnak arra, hogy állami forrásokból, azaz közpénzből egyoldalú versenyelőnyt biztosítson a vele szimpatizáló médiumoknak – ha ez mégis megtörténik, tiltott támogatás gyanúja miatt fordulnak a hatóságokhoz.

A Népszava kereste az új műsorszerkesztési elvekkel kapcsolatban Mentes Katalint, az új hírigazgatót, de ő azt mondta, csak Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes (egyébként Mentes Katalin élettársa) nyilatkozhat, őt viszont lapzártánkig nem értük el. A szerdán felmondottakon, elbocsájtottakon túl csütörtökön távozott a Hír Tv-től Jáky Szabó Gergely híradós műsorvezető is. Jáky-Szabó Gergely volt az egyik szereplője a tévé legutóbbi reklámkampányának. Információink szerint ugyanakkor már megvan az utódja, az M1-től érkező Rabb Ferenc személyében, ő korábban már dolgozott a Hír Tv-nél. Rajta kívül – csütörtök délutáni információink szerint – más nem távozott, vagyis a híradós stáb végül egyben maradt, mint egy munkatárs elmondta, „egyelőre kivárunk, hogy mi történik”. 
Többen megpróbálnak bízni az új vezetés ígéreteiben arról, hogy „csak” a 2015 előtti állapotokhoz térnek vissza, de tényleg „nem lesznek köztévé”.
Ennek ellenére információink szerint az egyelőre maradók közül is többen azonnal elkezdtek munkát keresni és amint lehet, felmondanának. Ők bizonyára emlékeznek még arra: az Origó tulajdonosváltása után is az történt, hogy az új vezetés előbb arról győzködte az újságírókat, nem szólnak bele a munkájukba, majd a nem kormánypropaganda-cikkek szerzőit egyenként vonták felelősségre írásaik miatt, azt állítva, „szakmailag alkalmatlanok”.

Újra új Magyar Nemzet

Mind biztosabbnak tűnik a Magyar Nemzet újraindítása. Mint egy forrásunk fogalmazott, a nagy hagyományokkal bíró lapot „Orbán Viktor mindig is szerette volna megtartani”, persze kormánykritikus hangvételét biztosan elveszíti majd. A hvg.hu azt írta, éppen augusztus 25.-én, az újság elindításának 80. születésnapján kerülhet újra az utcára a Magyar Nemzet. Ezzel viszont teljes lesz a bosszú Simicska Lajoson, mivel az oligarcha áprilisban éppen arra hivatkozva nem adta el a Magyar Nemzetet Ungár Péternek, mert „attól tartott, az LMP–s képviselő édesanyja, Schmidt Mária révén valójában a Fidesznek vásárolná meg a lapot”. Megkérdeztük erről Simicska Lajos egyik ismerősét is, ő azt mondta, „Lajos nem volt olyan helyzetben, hogy bármiben is alkudozzon Nyerges Zsolttal, egyben kellett mindent eladnia, közte a Magyar Nemzet kiadóját is”. Ez egyébként utólag is megerősíti azt a korábbi közlésünket, miszerint a „kapituláció” egyik előzménye volt többek között az is, hogy Czeglédy Csaba letartóztatása után maga Simicska is úgy érezte, hogy „itt bárkit, bármikor el lehet vinni”. Nincs szó ugyanakkor a Magyar Idők bezárásáról, így a két napilap esetében a régi-új vezetők ismét csak azzal a helyzettel szembesülnek majd, mint amit a tévék esetében már felvázoltunk, különös tekintettel a „káderhiányra”, vagyis a megfelelő színvonalon dolgozni képes újságírókra, főleg, ha – mint azt lapunk elsőként közölte – valóban elindul egy kormánypárti hetilap is, a jelenleg online működő Mandiner.hu szerkesztőségére alapozva. Az időnként egymásnak is ellentmondó hírek között csak egyvalamiben volt biztos mindenki, akivel beszéltünk: a két tévé, a napilapok és általában az egész kormányzati médiabirodalom átszervezéséről Orbán Viktor mondja majd ki a végső szót.

2018.08.02 18:20
Frissítve: 2018.08.02 19:43

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08