Hír TV-Echo TV: kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?

Publikálás dátuma
2018.08.02 18:20

Fotó: Népszava/ Vajda József
Meg kell szüntetni a két csatorna párhuzamos struktúráit az új tulajdonosoknak, ha hatékonyan akarják működtetni a rendszert.
Szerdán – ha csak egy percre is – de megvalósult a régi, a szovjet tévéről szóló vicc. Hét óra után, amikor a Hír Tv-n újraindított Magyarország Élőben című műsorban a kormánymédia két leghűségesebb megmondóembere, Huth Gergely és Gajdics Ottó beszélt arról, hogy mennyire örülnek a „Hír tévé visszatérésének”, az Echo Tévére átkapcsolva azt láthattuk, hogy a Napi Aktuális című műsorban a kormánymédia két leghűségesebb megmondóembere, Huth Gergely és Gajdics Ottó beszélt arról, mennyire örül a „Hír tévé visszatérésének”. (Utóbbi persze csak egy felvételről sugárzott bejátszó volt, hogy felvezethesse azt a beszélgetést, aminek során három másik kormánypárti megmondóember elmondhatta, mennyire örülnek a Hír Tévé „visszatérésének”.)
Az abszurd jelenet akár szimbolizálhatja is azt a dilemmát, amivel a hatalom képviselőinek szembesülniük kell a Simicska-médiabirodalom megszerzése után két, egymással párhuzamos struktúra került a birtokukba, ami jelen állapotában tartósan fenntarthatatlannak látszik.
Egyszerűen nincs annyi képernyőképes kormánypárti politológus, megmondóember, aki a maga egyszerűségében tudja a nézőknek átadni az aktuális üzeneteket és egyben ideológiai fogódzót is adni az érdeklődőknek a történések okairól. Ráadásul az Echo Tévé jelenlegi műsorstruktúráját kifejezetten a Hír Tv-vel való konkurenciaharcra tervezték, így nem csak ugyanolyan profilú műsorok vannak a két tévén, de gyakran hasonló idősávban is, vagyis a két tévé immár kannibalizálja egymást a nézettség szempontjából. Ezzel nyilván a Hír Tv és az Echo Tv munkatársai is tisztában vannak, így Liszkay Gáborék szerdai hatalomátvétele után meglehetősen nagy a bizonytalanság mindkét csatornánál. A munkatársak csak abban lehetnek biztosak, hogy komoly változások jönnek mindkét helyen. A Hír Tv-nél már bejelentették, hogy ősszel új műsorszerkezetre váltanak, de úgy tudjuk, októberre ígérték ugyanezt az Echo Tv-nél is. 
Arról, hogy ez miként néz majd ki, egyik csatornánál sem mondtak egyelőre semmit a tartalom előállításán dolgozóknak. „Milliárdokat költöttek erre a tévére, a jelenlegi arculatra, szerintem nagyon drasztikusan ezek után nem nyúlhatnak majd hozzá” - mondta egy Echo tévés munkatárs lapunknak. Több jel mutat ugyanakkor arra, hogy – bár nem kerülnek egy kézbe – a két tévé működését szorosabban is összehangolják majd, a Zoom.hu szerint még össze is költöztetik őket. Erről mi egyelőre nem hallottunk, de Echo tévés forrásunk szerint az is elképzelhető,
hogy egy olyan közös hírcentrumot hoznak majd létre, mint amilyen a köztévében is működik és készíti a híradókat az M1, M4, Duna Tévé, Duna World, vagy akár még az egyelőre Andy Vajna kezében lévő TV2 számára – amiről korábban azt írtuk, hogy ősszel akár Mészáros Lőrinc kezébe is kerülhet.
Ezzel kapcsolatban több iparági forrásból azt is hallottuk, hogy szerepet kaphat a hírgyártásban a szakmában csak „Pitbullként” ismert Németh Zsolt, az MTVA – információink szerint jelenleg szabadságát töltő – hírigazgatója, aki a köztévében csinálta meg a hírcentrumot. (És akinek vezetési stílusára jellemző, hogy – mint azt a Magyar Nemzet áprilisban még megírta – maga utasította hírhamisításra egy németországi gázolásos eset kapcsán a híradó szerkesztőit, akiknek bele kellett írniuk a hírbe, hogy a gázoló „migráns hátterű”, holott ez nem volt igaz.) 
„A Hír Tévé lesz a hard pornó az Echo pedig a szoft pornó”
- ironizált informátorunk a két csatorna lehetséges tartalmi profilját illetően, alátámasztva a hvg.hu információját, miszerint a Hír Tv lesz a „komoly” politikai csatorna, az Echót magazinosabbra hangolják.
Van még egy nem elhanyagolható bizonytalansági tényező, mégpedig az, hogy a két tévé vezetői személyesen – erről mindkét helyről többen is meséltek lapunknak – nem kedvelik egymást. Szikszai Péter és Mentes Katalin korábban az Echo-nál dolgozott és idén januári távozásuk nem volt mentes a konfliktusoktól állítólag, egy a tévénél dolgozó forrásunk szerint az utolsó időszakban már nem is voltak beszélő viszonyban Farkas Boglárka vezérigazgatóval és Farkas Emese programigazgatóval. „Péter lenézi Boglárkát, mert egy »egyszerű riporterből« lett egyből vezérigazgató, Boglárka viszont szintén nem tartja sokra Mentes Katalint aki korábban a Hír Tévénél feliratozóként dolgozott” - érzékeltette a viszonyt egy forrásunk.
Közben, mint azt egy Hír tévés munkatárstól megtudtuk, az új vezetés azzal győzködi a maradás mellett a tévé szerkesztőit és műsorvezetőit, hogy „nem leszünk M1”, vagyis olyan direkt Fidesz-propaganda nem lesz majd a csatornán, mint amit a köztévében tapasztalni.

Feljelenti a kormányt a MÚOSZ

A magyar és az uniós hatóságoknál is kész tiltott állami támogatás miatt feljelentést tenni a MÚOSZ, ha ismét állami hirdetésekkel tömik ki a kormányközelbe épp csak visszaterelt hírcsatornát. A szervezet aggodalommal figyeli a tévénél zajló hatalomátvételt: bár a tulajdonosoknak joga van eldönteni, kivel dolgoznak együtt, az már súlyosan sérti az állampolgárok tájékozódásához való alapjogát, ha a kormányzat közvetlenül benyomul a szerkesztőségekbe, a hozzá való lojalitást támasztva az alkalmazás feltételül – olvasható a szervezet közleményében. A MÚOSZ a médiahatóságot is figyelmezteti a kockázatokra, egyben munkajogi segítséget kínálnak a tulajdonos- és szemléletváltás miatt elbocsátott sajtómunkásoknak. A szövetség figyelmeztet: semmilyen törvény nem biztosít jogot a kormányzatnak arra, hogy állami forrásokból, azaz közpénzből egyoldalú versenyelőnyt biztosítson a vele szimpatizáló médiumoknak – ha ez mégis megtörténik, tiltott támogatás gyanúja miatt fordulnak a hatóságokhoz.

A Népszava kereste az új műsorszerkesztési elvekkel kapcsolatban Mentes Katalint, az új hírigazgatót, de ő azt mondta, csak Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes (egyébként Mentes Katalin élettársa) nyilatkozhat, őt viszont lapzártánkig nem értük el. A szerdán felmondottakon, elbocsájtottakon túl csütörtökön távozott a Hír Tv-től Jáky Szabó Gergely híradós műsorvezető is. Jáky-Szabó Gergely volt az egyik szereplője a tévé legutóbbi reklámkampányának. Információink szerint ugyanakkor már megvan az utódja, az M1-től érkező Rabb Ferenc személyében, ő korábban már dolgozott a Hír Tv-nél. Rajta kívül – csütörtök délutáni információink szerint – más nem távozott, vagyis a híradós stáb végül egyben maradt, mint egy munkatárs elmondta, „egyelőre kivárunk, hogy mi történik”. 
Többen megpróbálnak bízni az új vezetés ígéreteiben arról, hogy „csak” a 2015 előtti állapotokhoz térnek vissza, de tényleg „nem lesznek köztévé”.
Ennek ellenére információink szerint az egyelőre maradók közül is többen azonnal elkezdtek munkát keresni és amint lehet, felmondanának. Ők bizonyára emlékeznek még arra: az Origó tulajdonosváltása után is az történt, hogy az új vezetés előbb arról győzködte az újságírókat, nem szólnak bele a munkájukba, majd a nem kormánypropaganda-cikkek szerzőit egyenként vonták felelősségre írásaik miatt, azt állítva, „szakmailag alkalmatlanok”.

Újra új Magyar Nemzet

Mind biztosabbnak tűnik a Magyar Nemzet újraindítása. Mint egy forrásunk fogalmazott, a nagy hagyományokkal bíró lapot „Orbán Viktor mindig is szerette volna megtartani”, persze kormánykritikus hangvételét biztosan elveszíti majd. A hvg.hu azt írta, éppen augusztus 25.-én, az újság elindításának 80. születésnapján kerülhet újra az utcára a Magyar Nemzet. Ezzel viszont teljes lesz a bosszú Simicska Lajoson, mivel az oligarcha áprilisban éppen arra hivatkozva nem adta el a Magyar Nemzetet Ungár Péternek, mert „attól tartott, az LMP–s képviselő édesanyja, Schmidt Mária révén valójában a Fidesznek vásárolná meg a lapot”. Megkérdeztük erről Simicska Lajos egyik ismerősét is, ő azt mondta, „Lajos nem volt olyan helyzetben, hogy bármiben is alkudozzon Nyerges Zsolttal, egyben kellett mindent eladnia, közte a Magyar Nemzet kiadóját is”. Ez egyébként utólag is megerősíti azt a korábbi közlésünket, miszerint a „kapituláció” egyik előzménye volt többek között az is, hogy Czeglédy Csaba letartóztatása után maga Simicska is úgy érezte, hogy „itt bárkit, bármikor el lehet vinni”. Nincs szó ugyanakkor a Magyar Idők bezárásáról, így a két napilap esetében a régi-új vezetők ismét csak azzal a helyzettel szembesülnek majd, mint amit a tévék esetében már felvázoltunk, különös tekintettel a „káderhiányra”, vagyis a megfelelő színvonalon dolgozni képes újságírókra, főleg, ha – mint azt lapunk elsőként közölte – valóban elindul egy kormánypárti hetilap is, a jelenleg online működő Mandiner.hu szerkesztőségére alapozva. Az időnként egymásnak is ellentmondó hírek között csak egyvalamiben volt biztos mindenki, akivel beszéltünk: a két tévé, a napilapok és általában az egész kormányzati médiabirodalom átszervezéséről Orbán Viktor mondja majd ki a végső szót.

Frissítve: 2018.08.02 19:43

Csütörtök délutántól esősre vált az időjárás

Publikálás dátuma
2019.02.20 18:16

Shutterstock
Az enyheség egyelőre megmarad, északkeleten lesz hűvösebb.
Az időjárási előrejelzés szerint éjszaka fátyolfelhők érkeznek, amihez csütörtökön már gomolyfelhők is társulnak, majd kora délutántól észak, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estére már jobbára mindenütt beborul az ég. Szerdán néhol futó zápor előfordulhat, csütörtök késő délutántól először az északi megyékben, majd egyre többfelé elered az eső, záporeső. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, szerdán az északi vidékeken olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között várható. Nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 7 és 14 fok között alakul. Északkeleten lesz hűvösebb.
Szerző

"Nem kell olvasni" a propagandát - véli a kormány kedvenc tudóskörének elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:10

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének első embere szerint az értelmiségnek a sorosozáson sem kell magát idegesítenie, mert "nem neki szól". Az más kérdés, hogy a "népet" szabad-e butítani?
"Én el tudom viselni a sorosozást, de sok embert ismerek, akik szerint sok." Ezt Náray-Szabó Gábor, a kormánnyal híresen jó viszonyt ápoló Professzorok Batthyány Körének elnöke mondta egy interjúban, amely az e heti Magyar Narancsban jelenik meg, és amelyből a hetilap internetes oldalán már most közöltek néhány részletet. A kémikus hozzátette, még az ő köreikben is szoktak viták lenni a kormány mindent elsöprő Soros-kampányáról, ő maga pedig ilyenkor azzal érvel: kár ezen bosszankodni, hisz az egész úgysem az értelmiségnek szól.
"Az értelmiség ne érezze magát idegesítve. Azt már lehet mondani, hogy a népet nem szabad butítani, de ez nem biztos, hogy teljesen igaz lenne."
-mondta Náray-Szabó, aki előtte azzal próbálta elvenni a sorosozás élét, hogy "ugyanúgy idegesít engem, ha huszonötször elmondják a tévében, hogy vegyek meg egy gyógyszer-helyettesítő készítményt."
A média egyre több és több szegletéből áradó propagandáról az elnöknek az a véleménye, hogy aki akarja, kerülje el:
"A Batt­hyány Körben is vannak, akiket idegesít, őket arra buzdítom, hogy váltsanak csatornát, és ne olvassák a propagandát."
Az interjúban szóba került az a közlemény is, amelyet a Professzorok Batthyány Köre a Magyar Tudományos Akadémia körüli ügy kapcsán írt, és amelyet Náray-Szabó szerint mind az MTA, mind Palkovics László "továbbgondolhatónak" és egyfajta tárgyalási alapnak tekint a jövőben - ebben szerepelt többek közt az is, hogy az MTA és a Minisztérium közösen hozzon létre egy alapítványt, amely átveszi az akadémiai intézethálózat fenntartását és működtetését. Ettől függetlenül, hacsak nem hívják őket, nem vesznek részt a későbbi tárgyalásokon.