időjárás;

Néhol még lehet felhőszakadás, de marad a kánikula

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, 30 fok feletti maximumokat mérhetünk.

Pénteken északkelet felől szárazabb, stabilabb léghullámok érkeznek fölénk, így egyre kevesebb helyen alakulhat ki zápor, zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.

Több megyében viszont továbbra is heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt figyelmeztetnek. Napközben elsősorban a Dunántúlon és a déli országrészben számíthatunk további zivatarok, akár heves zivatarok kialakulására. A legjellemzőbb kísérőjelenség egyértelműen a nagy intenzitású eső lesz. Emellett néhol az intenzív csapadékhullás folytán rövid ideig viharossá fokozódhat a szél, illetve kisebb jég is hullhat.

Nyugaton, délnyugaton is csökken a felhőzet, napközben nagyrészt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul.

Szombaton többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, legfeljebb egy-egy futó zápor fordulhat elő. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között várható. A hőség miatt csaknem az egész országra (Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével) elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Vasárnap gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de az északi megyékben több lehet a gomolyfelhő. Az ország északi felén helyenként zápor, zivatar előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között valószínű.

A hőség miatt Nógrád megye kivételével az egész országra, felhőszakadás veszélye miatt pedig a fővárosra és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.