Úszó Eb - Sós Csaba tíz dobogós helyezést vár

Publikálás dátuma
2018.08.03 10:00

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
A szövetségi kapitány a két évvel ezelőtt elért 20 dobogós helyezés felét jelölte meg elvárásként a pénteken kezdődő glasgow-i úszó Európa-bajnokságon.
A 2016-os londoni kontinensversenyt tíz arannyal, négy ezüsttel és hat bronzzal zárta a magyar csapat, az érmek összesített számát tekintve ennél csak a 2012-es debreceni Eb – melynek rendezését Antwerpen visszalépése után beugróként vállalta el a magyar szövetség – volt sikeresebb (9,10,7). Ehhez képest a szövetségi kapitány ezúttal tíz dobogós helyezés elérését jelölte meg hivatalos célként, ennél kevesebbel a 2008-as eindhoveni Eb-n (3,4,2) zárt legutóbb a magyar küldöttség kontinensversenyt.
A londoni Eb óta rengeteg esemény történt a sportágban, sor került két elnökváltásra – a 23 évig irányító Gyárfás Tamást váltotta a politikai hátszéllel érkező Bienerth Gusztáv, utóbbit nyolc hónap után követte tavaly ősszel Wladár Sándor, az 1980-as moszkvai olimpián aranyérmes hátúszó –, s bár az eredményeire eddig nem lehetett panasz, az úszósport mégis elveszítette Hosszú Katinkát, abból a szempontból mindenképpen, hogy szó szerint teljesen külön utakon jár, Glasgow-ba is a csapattól függetlenül utazott el, versenyprogramját még a szakvezetés előtt is sokáig titkolta. Végül kiderült, hogy egyéniben 100 és 200 m háton, illetve 200 m vegyesen indul. A neve után megjelenő magyar zászlón kívül nincs kötődése az együtteshez, ami pontosan mutatja, hogy nagyon komoly gondok vannak a magyar úszósportban, mert ezt a helyzetet Wladár sem tudja kezelni.
Elképzelhető, hogy Sós Csaba ezeket ismerte fel, amikor az előző Eb-n elért 20 helyett ezúttal beérné tíz éremmel is. A csapat összeállításában ugyanis nem történt akkora változás, amely indokolná ezt a rendkívüli visszafogottságot. Visszavonult Gyurta Dániel, de az olimpiai bajnok világklasszis nem volt ott két évvel ezelőtt a szigetországi Eb-n. 
Hosszú 2016-ban négy arany- és egy ezüstéremmel zárt, edzettségi állapotáról, formájáról az utóbbi időben kevesebbet lehet tudni, mint üzleti ügyeinek és magánéletének az alakulásáról, ami biztos: sokkal zaklatottabb volt a felkészülése, mint két évvel korábban, de az ő prognosztizálható gyengébb szereplése sem indokolja ezt a visszafogott várakozást. Korábbi edzőjével, Dave Salóval készült az Egyesült Államokban, az Eb-re viszont már a Svájcban élő Petrov Árpáddal utazik, aki a későbbiekben együtt dolgozik Hosszúval. Ez nem lehet magyarázat a rendkívül visszafogott várakozásra.
Különösen azért nem, mert tagja a csapatnak a köztudatba a tavalyi budapesti világbajnokságon berobbant – a sportágon belül ez persze nem okozott akkora meglepetést – Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Milák Kristóf, akiktől nem csupán érmeket, hanem győzelmeket is lehet remélni. Kenderesi 200 m pillangón egy bronzzal tért haza már Londonból is, Kozma ott még nem jutott döntőbe egyetlen számban sem, Milák pedig csupán tizenhat esztendős volt, nem állt rajthoz az Eb-n. Utóbbi július elején az érettségire készülve, állítása szerint gyengébb formában is négy aranyat nyert Helsinkiben a korosztályos kontinensbajnokságon, az elmúlt hetekben viszont már kizárólag Glasgow-ra koncentrált.
A névsor alapján a küldöttség semmivel sem tűnik gyengébbnek a londoninál, ezért talán joggal bízunk benne, hogy csak nagyon óvatos volt a szövetségi kapitány, nem pedig a jövőt látta előre.

A magyar csapat

A létszám az utolsó pillanatban módosult, a tervezett harminc helyett végül az alábbi huszonhat úszó vesz részt az Eb-n: férfiak: Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Gyurta Gergely, Holló Balázs, Holoda Péter, Horváth Dávid, Kenderesi Tamás, Kozma Dominik, Lakatos Dávid, Milák Kristóf, Németh Nándor, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid. Nők: Burián Kata, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Sebestyén Dalma, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn. Váltótagok: Balog Gábor, Grátz Benjámin, Lobanovszkij Maxim. Az úszó Európa-bajnokságon 47 ország 645 versenyzője indul, az eseményről 120 újságíró tudósít, s 45 tv-társaság közvetít, Magyarországon az M4 Sport és a magyar nyelvű Eurosport számol be az eseményekről.

Frissítve: 2018.08.03 10:01

Asztalitenisz-vb: két magyar jutott a 64 közé női egyesben

Publikálás dátuma
2019.04.23 19:01

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Egyesben csak Madarász Dóra és Pergel Szandra jutott be a legjobb hatvannégy közé a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon.
Pergel (62. a világranglistán) a francia Pauline Chesslin (111.) ellen nyert 4-0-ra. Következő ellenfele a japán Kato Miju (18.). Madarász (70.) a görög Aikaterini Toliut (127.) búcsúztatta szintén 4-0-lal, rá a csapatban négyszeres Európa-bajnok holland színekben induló Li Jie vár a folytatásban. Póta Georgina, Bálint Bernadett, Hartbrich Leonie és Fehér Orsolya az első körben kiestek. 
Nincsenek versenyben az egyéni küzdelmekben a magyar férfiak sem, mindannyiuk számára a nyitó forduló jelentette a végállomást: kiesett Szudi Ádám, Lakatos Tamás, Ecseki Nándor és Majoros Bence is. Utóbbi szoros csatában szenvedett 4-3-as vereséget, a döntő szettet 11-9-re nyerte meg cseh riválisa. Mindegyik hazai játékos előrébb rangsorolt ellenféltől kapott ki. 
Párosban jobban szerepeltek a vendéglátók: a nők versenyében Póta a svéd Matilda Ekholmmal, Madarász pedig Pergellel bejutott a második fordulóba. A férfiaknál az Ecseki, Szudi duó is elérte a második kört. 
A Szudi, Pergel vegyespáros két fordulót is sikerrel teljesített, a nyolc közé jutásért azonban óriási bravúrra lenne szükség: a szerda délelőtti programban a címvédő japán Josimura Maharu és Isikava Kaszumi vár a magyarokra.
Szerző

Babos a feladott selejtező után a második fordulóba jutott Isztambulban

Publikálás dátuma
2019.04.23 15:55

Fotó: www.babostimea.hu
Babos Tímea bejutott a legjobb 16 közé a 250 ezer dollár (71 millió forint) összdíjazású isztambuli salakpályás női tenisztornán.
A magyar játékos hétfőn, a selejtező második fordulójában feladta mérkőzését, de szerencsés vesztesként felkerült a főtáblára, és kedden két szettben, 1 óra 43 perces meccsen legyőzte a szerb Ivana Jorovicot.
A 25 éves Babos – aki párosban első kiemelt a francia Kristina Mladenovic oldalán – a nyolcaddöntőben a görög Maria Szakkari és az orosz Veronika Kugyermetova összecsapásának győztesével találkozik.

Eredmény: egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

 Babos Tímea-Ivana Jorovic (szerb) 6:4, 6:4

Szerző
Frissítve: 2019.04.23 15:56