Komoly bírságokkal lép a zaklatások visszaszorításáért Románia

Publikálás dátuma
2018.08.02. 17:14
A nők elleni erőszak szigorúbb megítéléséért tüntetnek bukaresti nők
Fotó: AFP
10-ből 8 nő nem érzi magát biztonságban éjszaka az utcán, de 4-en még nappal sem. A jövőben több százezer forintnyi pénzbírság sújthatja az elkövetőket.
A bukaresti képviselőházban július elején nagy szavazattöbbséggel elfogadott jogszabály a férfiak és nők esélyegyenlőségéről szóló, 2002 óta hatályos törvényt módosítja, leszögezve, hogy közterületen és a magánszférában is tilos a szexuális, illetve lelki zaklatás - írja az MTI. A jövőben 3000-től 10 ezer lejig terjedő - 210 ezer -700 ezer forint - bírsággal lesz büntethető a bűncselekménynek nem minősülő szexuális, vagy lelki zaklatás - az erről szóló törvénymódosítást csütörtökön hirdette ki Klaus Iohannis államfő.
A törvényben szereplő meghatározás szerint minden olyan helyzet zaklatásnak - és így szabálysértésnek - minősül, amikor valaki nemkívánatos, sértő, megfélemlítést, megalázás célzó vagy eredményező bánásmódban részesül. A szexuális zaklatást arra értik, ha valaki szexuális töltetű, nemkívánatos gesztusok, vagy megjegyzések áldozatává válik, amelyek méltóságának megsértését, megfélemlítését vagy megalázását célozzák, illetve eredményezik.
A törvénymódosítást kezdeményező Oana Bizgan-Gayral független képviselő az indoklásban azt írta, Romániában
annyira elterjedt a zaklatás, hogy tízből nyolc nő nem érzi magát biztonságban éjszaka az utcán, négy pedig nappal sem.

A nők hetven százaléka nem reméli, hogy bárki közbelépne, ha zaklatás áldozatává válna - teszi hozzá.
A szabálysértést a most hatályba lépő törvénymódosítás szerint rendőrök, csendőrök, határőrök vagy önkormányzati alkalmazásban lévő helyi rendőrök állapíthatják meg és nekik kell majd a bírságot is kiszabniuk. A tettenérés, vagy bizonyítási eljárás módozatait a jogszabály nem részletezi, az alkalmazási előírásokat vélhetően egy később kibocsátandó kormányhatározat, vagy miniszteri rendelet fogja tisztázni.
Szerző

90 cég sodorhatja klímakatasztrófába a világot

Publikálás dátuma
2018.08.02. 16:01
Illusztráció
Fotó: XIAOLU CHU / EUROPRESS/GETTYIMAGES
A konkrét kibocsátókat felelősségre vonva hatékonyabban is fel lehetne lépni a károk mérsékléséért.
Mindössze 90 cég felel a világ szennyezőanyag-kibocsátásának kétharmadáért - szúrta ki az Euronews egy, a Climatic Change című, tudományos szaklapban megjelent tanulmányban.
Az ipari forradalom óta az átlaghőmérséklet emelkedésének durván feléért, a tengerszintek emelkedésének harmadáért konkrétan a rekorder vállalatok felelősek a klímakutatók modellje alapján.

A 90 közül 83 cég szenet, olajat és földgázt állít elő, a fennmaradó 7 pedig cementipari vállalkozás. Közülük 14 cég - felük állami és felük magántulajdonban áll - gyakorlatilag egy évszázada egyhuzamban szerepel a legszennyezőbb vállalatok 20-as toplistáján.

A legek

Az átlaghőmérséklet-emelkedéshez a tanulmány szerint az amerikai olajóriás, a Chevron járul hozzá leginkább. Őt követi a szaúdi Saudi Aramco és az orosz Gazprom.

Három másik amerikai vállalat, a ConocoPhillips, a Consol Energy és a Peabody Energy részesedése is jelentős a szennyezésben, csakúgy mint két brité, a BP-é és a British Coal Corporationé. Rekorder továbbá a holland Royal Dutch Shell, a francia Total és az ausztrál BHP Billiton kibocsátása is. A Közel-Keletről és Észak-Afrikából a National Iranian Oil Company, a Kuwait Petroleum Corp. és az algír Sonatrach is szerepel a listán. Ázsiából a PetroChina és a Coal India, Latin-Amerikából a Petroleos de Mexicanos és a Petroleos de Venezuela tesz hozzá jelentős mértékben a globális kibocsátáshoz.

Felelősség?

A tanulmány megmutatja, hogy az egyes nagyvállalatokra konkrétan visszavezethető a globális felmelegedés, felelősségük mértéke számszerűsíthető. Mivel pedig felelősek a közelgő klímakatasztrófáért - mi több, igen komolyan meg is gazdagodtak annak előidézéséből -, a katasztrófa elkerülésében és a károk enyhítésében is szerepet kéne vállalniuk.
A tanulmány szerzői az ilyen és ehhez hasonló megfontolások mentén ténykedő jogalkotók munkáját kívánják segíteni.
Szerző
Frissítve: 2018.08.02. 16:52

Három oldalról vadásszák le az Iszlám Állam menekülő fegyvereseit

Publikálás dátuma
2018.08.02. 15:32
Izraeli katonák a határon
Fotó: JALAA MAREY / AFP
A szír kormányerők megkezdték a dzsihadisták kiszorítását a Golán-fennsíkról: az izraeli és a jordán hadsereg is csapásokat mér a határaik felé menekülő terroristákra.
Izrael megölte az Iszlám Állam merényletre készülő hét fegyveresét a szíriai Golán-fennsíkon végrehajtott légicsapással - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön. A lap információi szerint izraeli légierő szerda éjjel hajtotta végre a támadást az Iszlám Állam fegyveresei ellen a Golán-fennsík szíriai oldalán, kétszáz méterre az izraeli-szíriai határtól.  Reggel, a terep átfésülésekor találták meg a holttesteket, mellettük a kalasnyikovokat, gránátokat és valószínűleg robbanóöveket a légicsapás helyszínén, idézi az izraeli sajtóértesülést az MTI.
Az al-Arabija tévétársaság jelentése szerint ugyanebben az időben Jordánia hadserege is támadást intézett az Iszlám Államnak a jordániai határához közeledő harcosaira.
A dzsihadisták menekülése mögött az áll, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök orosz támogatással megerősített hadserege éppen ezekben a napokban fejezi be a Golán-fennsík szíriai részének elfoglalását, és elkezdte a fennsík déli területének visszaszerzését az Iszlám Államtól. Mint az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, a kiszorított dzsihadisták megjelentek a Jarmuk völgyében, a határ mellett, ekkor vették észre mozgásukat. Az nem volt egyértelmű, hogy a terrorszervezet emberei merényletre készültek volna, de a izraeli égierő nem kockáztatott, rakétákkal végeztek velük.
A ynet úgy tudja, hogy az Iszlám Állam háromszáz fős csapata még nem adta meg magát, tovább küzdenek a szír kormányerők ellen a fennsík déli részén. Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint az orosz katonai rendőrség egységei nyolc ellenőrző pontot létesítettek a fennsíkon az Izrael és Szíria közötti demarkációs zónában, hogy megakadályozzák az esetleges összetűzéseket.
 Csütörtökön Avigdor Liberman védelmi miniszter az izraeli légvédelem északi támaszpontjára látogatott. "Véleményünk szerint visszatértünk a polgárháború előtti helyzethez, ismét van vitathatatlan felelős és központi hatalom Szíriában" - jelentette ki Liberman.  Az izraeli védelmi miniszter utalt Jeruzsálem be nem avatkozási politikájára a szíriai belügyekbe, s ennek feltételeként határozta meg az 1974-es tűzszüneti vonalak további tiszteletben tartását. 
Szerző