Tényleg elküldték az MVM-vezért

Publikálás dátuma
2018.08.02 18:42

Fotó: Népszava/ Vajda József
Kóbor Györgyöt nevezi ki az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatói posztjára Bártfai-Mager Andrea.
Kóbor Györgyöt nevezi ki az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatói posztjára Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélkül miniszter – közölte a Népszava mai értesülését megerősítve az általa elnökként tovább irányított NKM Nemzeti Közművek. Az NKM vezérigazgatói feladatait Hiezl Gábor, a társaság eddigi digitalizációs és innovációs vezérigazgató-helyettese veszi át.
Mára a nemzeti tulajdonú energetikai társaságok, az MVM és az NKM együttesen képesek ellátni az energetikai értéklánc minden részét a termeléstől az elosztáson és a kereskedelmen át az ügyfelekig – idézi közleményük Kóbor Györgyöt. Indokolt egy nagy, egységes nemzeti energetikai társaságcsoport az MVM és az NKM bázisán – tette hozzá. A kormányzat intézkedéseinek köszönhetően ma a lakossági földgáz és áram ára az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban – emlékeztet Hiezl Gábor, aki a főképp lakossági gázellátást végző NKM eddigi kommunikációjába illeszkedően leginkább „ügyfélélményt” nyújtana ügyfeleiknek. A közös megegyezéssel távozó Zsuga János az MVM Csoport versenyképességének növelése érdekében jelentős kultúraváltási és átszervezési programot indított. Röviddel októberi kinevezése után beindította az ország legnagyobb megújulóenergia-fejlesztését. (Ez több mint száz, jellemzően kisebb méretű napenergia-farmot jelent.) Emellett sikeresen kitolták a Paksi Atomerőmű üzemidejét a 2030-as évek végéig. Az MVM Csoport az energiapiaci verseny élénkülése és a nemzetközi árnyomás közepette is megőrizte nyereségtermelő képességét - hangsúlyozzák.
Kóbor György 2016 októberétől irányította az NKM-et elnök-vezérigazgatóként. Korábban 2010 és 2012, valamint 2013 és 2016 között az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese, 2012-2013 között pedig a MET Power Hungary Kft. vezérigazgatójaként tevékenykedett. Ezt megelőzően 8 évig az E.ON Energiakereskedő Kft. ügyvezető igazgatója, majd az E.ON Hungária Zrt. energia-beszerzési és -értékesítési vezérigazgató-helyettese volt. Hiezl Gábor 2016 decemberétől töltötte be az NKM kereskedelmi, majd digitalizációs és innovációs vezérigazgató-helyettesi pozícióit. 2013-2016 között a MET Power Hungary Kft. portfoliómenedzsment-igazgatója volt, majd 2016 decemberéig az E2 Hungary Zrt.-ben kereskedelmi igazgatóként dolgozott. 2000-től 2013-ig az E.ON Csoport kereskedelmi területein töltött be vezetői pozíciókat – zárul a közlemény. Lapunk értesülései szerint Kóbor György első állománygyűlésén cáfolta az MVM és az NKM cégszerű összeolvasztási tervéről szóló híreket, ugyanakkor a két állami energiatársaság közötti nagyon szoros együttműködést hirdetett. 
Mai beszámolónk szerint a – például a központi áramhálózatot, a Paksi Atomerőművet, a gáztárolók zömét és az NKM felét – birtokló MVM másfélezer milliárd, az országos lakossági gázszolgáltatást végző, az észak-dunántúli, közép- és dél-magyarországi ellátórendszert, valamint utóbbi területen az áramszolgáltatást és hálózatot is birtokló NKM pedig közel háromszázmilliárd forintos eszközértéket képvisel. A „régi” és az „új” állami energiacég között az elmúlt időszak során a tulajdonosi kapcsolat ellenére is súrlódásokat okoztak például az olyan párhuzamosan végzett tevékenységek, mint az üzleti ügyfelek kiszolgálása.
2018.08.02 18:42

Megőrizte előnyét, biztosan főtáblás a Vidi

Publikálás dátuma
2018.08.14 22:10

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A keddi, Malmö elleni visszavágón büntetőt hibázott, de bejutott a labdarúgó BL 4. selejtezőkörébe a Vidi, amely legrosszabb esetben is az Európa-liga csoportkörében szerepelhet az ősszel.
Ahhoz képest, hogy a mérkőzést megelőzően alig másfél órával a Budapestről kivezető úton már-már inkább a csónak tűnt volna ideális közlekedési eszköznek a személyautóval szemben, Felcsútra érve visszafogottan, mégis intenzíven szemerkélt az eső. Nem is lehetett kérdés, hogy lesz meccs – a gyep minősége ugyanakkor csakúgy, mint a Vidi péntek esti bajnokija alkalmával, ezúttal is hagyott némi kívánnivalót maga után. Szokatlan látvány volt a milliókból, milliárdokból felhúzott és működtetett Pancho Aréna „darabos” talaja, melyet korábban a magyar bajnokot felkészítő Marko Nikolic és a vendégek trénere, Uwe Rösler is kritizált. 
A csendben csepergő csapadék szüntelenül hullott a játékosokra és a megtépázott gyepszőnyegre, amikor a kezdőcsapatok pályára léptek. Mintha csak azokat a Vidi-drukkereket siratta volna, akik a pénteki, Debrecen elleni találkozóról hárman elindultak, ám autóbalesetet szenvedtek, így sosem értek haza. Rájuk emlékeztek a futballisták és a mini-stadiont majd' megtöltő 3500 néző a kezdősípszót megelőzően.
Tekintve, hogy a párharc idegenbeli felvonása egy hete 1-1-es végeredménnyel zárult (a vendégségben szerzett gólt előnyben részesítő szabály miatt a Vidi állt továbbjutásra), kezdetben a svédeknek volt sietősebb. Igazán veszélyes gólszerzési lehetőség nem alakult ki Kovácsik Ádám kapuja előtt, sokáig inkább a mezőnyjáték dominált, jellemzően a Vidi térfelén zajlott a játék. A Malmö türelmesen járatta a labdát, 45 perc után százalékosan kifejezve körülbelül 65-35 volt a labdabirtoklási arány a svédek javára. A szorításból egyszer, a 28. percben tudott kiszabadulni a Vidi, ám Kovács István pár lépésre a kaputól könnyűnek találtatott Eric Larsson mellett. Ezzel együtt továbbra is a magyar bajnokcsapat állt közelebb ahhoz, ami a hazai csapatok közül legutóbb a Debrecennek sikerült még 2009 nyarán: a Vidinek egy félidő hiányzott a BL kvalifikációjának negyedik, utolsó köréhez.
A játék képe kezdetben a térfélcserét követően sem változott, az első lövést a 48. minutumban Anders Christiansen eresztette el (Kovácsik könnyedén védte), néggyel később pedig csak Anel Hadzic mentése miatt nem szerzett vezetést a Malmö. Elállt az eső, ám továbbra is csak momentumai voltak a Vidinek: az ötösről fejelő Juhász Roland részéről szerencsésebb lett volna lábbal megjátszani a játékszert a 60. percben. A következő magyar gólszerzési lehetőség kisvártatva egy büntetőszituáció volt, Danko Lazovic azonban kihagyta a tizenegyest. A szerb dühében a hálóra csimpaszkodott...
A hajrában egy-egy elfutásnál többször felhördülhetett a hazai közönség, amely bár gólt nem láthatott, a lefújás pillanatában aligha volt elégedetlen: az 1-1-es összesítéssel a MOL Vidi FC jutott tovább, amely újabb nívós csapatot búcsúztatott az európai kupaporondon, s készülhet a következő körre, az AEK Athén elleni, jövő szerdai – már a budapesti Groupama Arénában sorra kerülő – találkozóra. Egyúttal az őszi folytatásra is, hiszen az európai szövetség lebonyolítása szerint az Európa-liga csoportköre már mindenképpen biztos.

Kádárék folytathatják, Kleinheislerék nem

A kora este lejátszott második mérkőzésen a Kádár Tamást 90 percen át a soraiban tudó Dinamo Kijev az idegenben elért 1-1 után Kijevben 2-0-ra legyőzte a Slavia Prágát, így a nemzeti tizenegy védőjének személyében szinte biztosan lesz magyar résztvevője a BL-selejtező 4. fordulójának. Persze, előfordulhat, hogy a hátvéd még a jövő heti párharc előtt eligazol, sajtóhírek szerint ugyanis majdnem biztosra vehető, hogy másik csapathoz szerződik a nyáron. Kleinheisler László együttese, a kazah Asztana 1-0-ra kikapott a Dinamo Zágráb otthonában, így vereséggel búcsúzott.

2018.08.14 22:10

Csillámporral mentette meg pénzét egy hajléktalan

Publikálás dátuma
2018.08.14 21:43
Illusztráció
Fotó: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library/
A hatósági csapdaállításnál használt módszert sikeresen alkalmazta egy a Szovjetunióban született tolvaj ellen, akinek fél pár zokniját most a vádhatóság meg akarja semmisíteni.
Egy gyöngyösi hajléktalanszállón lakott a sértett, akivel a volt Szovjetunió területén született vádlott idén májusban került egy szobába - írja az ügyészség. A sértettől már többször loptak pénzt, ezért úgy döntött, a hatósági csapdaállításnál használt módszert alkalmazva csillámporral megjelöli a fiókban tartott bankjegyeit, hogy azok nyomot hagyjanak egy esetleges tolvaj ruházatán.
A vádlott erről mit sem sejtve, 2018. június elsején eltulajdonított az éppen távol lévő lakótársa szekrényéből egy 500 forintos bankót. A sértett röviddel ezután észrevette a lopást, és értesítette a rendőrséget.
A járőrök a vádlott zoknijában akadtak rá a csillámporral jelölt bankjegyre, melyet azóta visszaadtak tulajdonosának.
A Gyöngyösi Járási Ügyészség szabálysértési értékre a lakáshoz hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére elkövetett lopás vétségével vádolja az elkövetőt. Élve az új törvény adta lehetőségekkel, a vádhatóság – egy esetleges előkészítő ülés megtartásának esetére – a vádiratában a büntetés konkrét mértékére, és
A vádhatóság arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendelje el a vádlottól lefoglalt, csillámporos fél pár zokni megsemmisítését.
2018.08.14 21:43