Felrobbant egy vízerőmű turbinája, hárman meghaltak

Publikálás dátuma
2018.08.02. 19:27
Illusztráció
Fotó: Lin mu / Imaginechina
Nagyjavítás közben történt a baleset, Boszniában.
A robbanás csütörtökön kora délután történt, a dolgozók éppen nagyjavítást végezetek a turbinán - írja az MTI. Adnan Beganovic, a rendőrség szóvivője elmondta: a rendőrök és a tűzoltók a helyiségből kimentettek egy dolgozót, akit életveszélyes sérülésekkel kórházba szállítottak.
Az üzemben, amelyet elárasztott a víz, három alkalmazott holtestét is megtalálták.

Az Una Kostel Vízerőmű 1952-ben kezdte meg működését. Ez volt a második vízerőmű, amit Boszniában építettek a második világháború után, és a területen máig az egyetlen. 1988 és 2001 között korszerűsítették. Jelenleg is terveznek bővítési célú és helyreállítási beruházásokat az erőműben. A 16,2 millió euró értékű projektről még 2014-ben született döntés. A beruházás 2020-ban kezdődik meg.
Szerző

Facebook-felkelést vert le a román rendőrség

Publikálás dátuma
2018.08.02. 18:41

Miután elkapták az autóst, aki a kormánypártot gyalázó rendszámmal közlekedett, 70 ezernél több egycsillagos értékelést szerzett a hatóság.
Eltűnt a román rendőrség Facebook-oldaláról csütörtökön az a lehetőség, hogy csillagokkal lehessen értékelni munkájukat - számol be a Transindex.ro. Ennek közvetlen előzménye, hogy pár nap alatt több tízezer egycsillagos felhasználói visszajelzést szereztek: a szám csütörtök délelőtt lépte túl a 70 ezret.
A hatóság elleni Facebook-felkelést az indíthatta el, hogy bűnvádi eljárást indítottak egy Svédországban élő román férfi ellen, akinek egyedi rendszámtábláján a "MUIEPSD" - szabad fordításban: "Kapd be, PSD!" - felirat volt olvasható. A kormánypárt ellen tiltakozó férfi jogosítványát bevonták, rendszámát lefoglalták, és akár több év börtönbüntetésre is számíthat.
Az ezt követő felháborodás tüzére a rendőrségi szóvivő, Ovidiu Munteanu öntötte az olajat. Facebook-oldalán azt ajánlotta, hogy aki kritizálja a hatóság munkáját, inkább ne is várjon attól segítséget, ha bajba kerül.
"Hívjátok a szomszédokat, a papokat, a rokonokat és ne a rendőrséget!”

- fogalmazott Munteanu. Posztját később hiába törölte; ekkor már 40 ezer körül járhatott a negatív értékelések száma.
A közösségi médiában ez után az is terjedni kezdett, hogy aki beszól a rendőrségnek, annak jelentik Facebook-fiókját, és az átmenetileg elérhetetlenné válik. A hatóság ugyan hivatalosan cáfolta ezt, de a rémhír így is megtette hatását.
A román rendőrség értékelése 1 csillagra süllyedt. Bár a kiszivárgott hírek szerint saját munkatársaikat is hadrendbe állították, hogy azok 5 csillagokat osztva mentsék a menthetőt - a gyűlölet-hullámot képtelenség volt ellensúlyozni.
Egyvalamit a jelek szerint mégis tehettek még: az értékeléseket láthatatlanná téve a nyomát is eltüntették, hogy valaha lezajlott ez az egész.

Szerző
Témák
Facebook Románia

Komoly bírságokkal lép a zaklatások visszaszorításáért Románia

Publikálás dátuma
2018.08.02. 17:14
A nők elleni erőszak szigorúbb megítéléséért tüntetnek bukaresti nők
Fotó: AFP
10-ből 8 nő nem érzi magát biztonságban éjszaka az utcán, de 4-en még nappal sem. A jövőben több százezer forintnyi pénzbírság sújthatja az elkövetőket.
A bukaresti képviselőházban július elején nagy szavazattöbbséggel elfogadott jogszabály a férfiak és nők esélyegyenlőségéről szóló, 2002 óta hatályos törvényt módosítja, leszögezve, hogy közterületen és a magánszférában is tilos a szexuális, illetve lelki zaklatás - írja az MTI. A jövőben 3000-től 10 ezer lejig terjedő - 210 ezer -700 ezer forint - bírsággal lesz büntethető a bűncselekménynek nem minősülő szexuális, vagy lelki zaklatás - az erről szóló törvénymódosítást csütörtökön hirdette ki Klaus Iohannis államfő.
A törvényben szereplő meghatározás szerint minden olyan helyzet zaklatásnak - és így szabálysértésnek - minősül, amikor valaki nemkívánatos, sértő, megfélemlítést, megalázás célzó vagy eredményező bánásmódban részesül. A szexuális zaklatást arra értik, ha valaki szexuális töltetű, nemkívánatos gesztusok, vagy megjegyzések áldozatává válik, amelyek méltóságának megsértését, megfélemlítését vagy megalázását célozzák, illetve eredményezik.
A törvénymódosítást kezdeményező Oana Bizgan-Gayral független képviselő az indoklásban azt írta, Romániában
annyira elterjedt a zaklatás, hogy tízből nyolc nő nem érzi magát biztonságban éjszaka az utcán, négy pedig nappal sem.

A nők hetven százaléka nem reméli, hogy bárki közbelépne, ha zaklatás áldozatává válna - teszi hozzá.
A szabálysértést a most hatályba lépő törvénymódosítás szerint rendőrök, csendőrök, határőrök vagy önkormányzati alkalmazásban lévő helyi rendőrök állapíthatják meg és nekik kell majd a bírságot is kiszabniuk. A tettenérés, vagy bizonyítási eljárás módozatait a jogszabály nem részletezi, az alkalmazási előírásokat vélhetően egy később kibocsátandó kormányhatározat, vagy miniszteri rendelet fogja tisztázni.
Szerző