Vasárnapig marad a hőségriasztás

Publikálás dátuma
2018.08.03. 15:39
Vasárnapig még biztos marad a hőség. Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton / Népszava
Meghosszabbította az országos hőségriasztást az országos tisztifőorvos, az egészségügyi államtitkárság közleményben figyelmeztet az extrém meleg veszélyeire.
Vasárnap éjfélig meghosszabbította az ország egész területére kiadott hőségriasztást az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel. Az államitktárság szerint legfrissebb meteorológiai előrejelzések indokolták, hogy a hétfőn kiadott országos riasztást két nappal meghosszabbítsák: az extrém meleg ugyanis tartós marad, és ez még az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyerekek pedig különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. 
Az államtitkárság kéri, hogy a vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Mivel a melegben a koncentrációs készség is gyengül, az autósoknak is fokozott óvatossággal kell vezetniük. Felhívták a lakosság figyelmét arra is, hogy fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, a legmelegebb órákban - 11 és 15 óra között - kerüljék a tűző napot, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett az ország nagy részén felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetnek. A jelenlegi előrejelzés szerint a hétvégén folytatódik a hőség. A maximumok általában 30 Celsius-fok felett lesznek, néhol pedig a leghidegebb órában is 25 fok körül alakul a hőmérséklet. 

A veszély fokozatai

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.  Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja. A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen. 

Szerző

Hőséget és sok napsütést hoz az első augusztusi hétvége

Publikálás dátuma
2018.08.03. 14:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szombatra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a kánikula miatt, 34 fokot is mérhetünk.
Szombaton már stabil, száraz levegő lesz felettünk, emiatt napos, gyengén felhős időre számíthatunk, csak egy-egy futó zápor alakulhat ki – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   A hőség miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére, itt a napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Forrás: OMSZ
Többnyire napos, gyengén felhős lesz az ég, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A változó irányú szél jobbára gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de északkeleten néhol ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között valószínű.
Vasárnap gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, főként északon várható helyenként zápor, zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakulhat. Nógrád megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében felhőszakadás miatt figyelmeztetnek, itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
Forrás: OMSZ
Szerző

Tarlós: A felújított metrókba nem fér be a klíma

Publikálás dátuma
2018.08.03. 14:43

Fotó: Tóth Gergő
A 3-as metró felújított, orosz kocsijaiban a levegő bőven 30 fok felett van, a ventilátorok csak keverik a forró levegőt. A teljes felújítás után állítólag kevesebb hőt termelnek majd, és az alagútba is több friss levegő jut.
„A BKV nagy teljesítményű ventilátorokban gondolkozik” – jelentette ki Tarlós István főpolgármester a pénteki Budapestinfón arra a kérdésünkre, hogy miként oldanák meg a légkondicionálást a 3-as metró vagonjaiban. A nyári melegben az orosz Metrovagonmas által felújított, klíma nélküli kocsik utastere hamar átforrósodik, és szinte szaunává alakul át: a napokban az RTL stábja a klíma nélküli metróban a levegőben 33 fokot, a padlón pedig 40 fokot mért, szemben a klimatizált villamosokkal, ahol kellemes, 24-25 fok van. Tarlós István kérdésünkre úgy fogalmazott: már többször is elmondták, a felújított orosz metrókocsik tetőrészébe nem fér be a klímaberendezés. A főpolgármester ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a főváros felújítás helyett inkább új metrókocsikat vásárolt volna. Mint azt korábban megírtuk, csak az Orbán-kormány nyomására döntött Budapest a renoválás mellett.
A felújított kocsikkal egyébként számos probléma akadt, átadás után például sorra lerobbantak, ráadásul egy Moszkvában készült fotó tanulsága szerint elképzelhető, hogy az oroszok valójában nem felújított szerelvényeket adták vissza, hanem kicserélték azokat készleten lévő darabokra.
Az évtizedekkel ezelőtti metrótípus kialakítása azonban olyan, hogy szerkezetileg nem lehet klímaberendezést beszerelni. Helyette belső ventilátorokat alkalmaztak, ám az csak az alagút felforrósodott levegőjét keveri az utastérben.

A szerelvények egy olyan felújításra váró sínpályán futnak, ahol csak úgy lehet lefékezni, hogy közben további, komoly mennyiségű hőt termelnek. Változás ennek megfelelően majd akkor várható, amikor már a teljes alagutat felújították, a metrók fékberendezése kevesebb hőt termel, illetve a teljes alagút is rendelkezik a Tarlós István által most utalásszerűen említett ventilátoros légcserélő berendezésekkel. Ez azonban még az optimista várakozások szerint is éveket vehet igénybe, a teljes metró felújítását ugyanis 2020-ra ígérik. 
Tarlós István a 3-as metró renoválásával kapcsolatban azt mondta: az Európai Unió 557 millió euróban, azaz 180 milliárd forintban határozta meg a felújítás teljes elszámolható költségét. A főpolgármester a kormánynak azt fogja javasolni, hogy az 85 százalékban az unió támogassa metrófelújítást- ez 149 milliárd forintot jelent - a fennmaradó összeget pedig a kormány és Budapest állja. Tarlós István a lapunknak tett szerdai nyilatkozatáról – miszerint már 70 éves, emiatt „valószínűleg nem indul” a 2019-es önkormányzati választáson – nem kívánt bővebben beszélni. A főpolgármester mindössze megismételte: van még hátra egy beszélgetése Orbán Viktor miniszterelnökkel és csak utána fog véglegesen dönteni.
Frissítve: 2018.08.03. 15:05