Előfizetés

Ritka orrszarvúbébi született egy brit állatkertben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 15:15
Az újszülött orrszarvú - képernyőkép a videóból.
Fotó: nationalgeography.com
Súlyosan veszélyeztetett keskenyszájú orrszarvú született a Chester Állatkertben - összesen ha 650 példány él belőlük a vadonban.
Alig pár napos, még neve sincs a nagy-britanniai Chester Állatkertben született hím keskenyszájú orrszarvúnak - írja a nationalgeography.com. Anyja 15 hónap vemhesség után mindössze fél óra alatt hozta a világra - ő pedig nem sokkal később már lábra is állt, és szaladgálni kezdett.
A gondozók szerint rendesen eszik a borjú, és hamar kialakult a kötődés közte és anyukája között. Ez nem kis szó: a keskenyszájú orrszarvúak alapvetően magányosan élnek, közülük csak az anyák és borjak férnek meg egymással jól.
A kis orrszarvú a faj megmentéséért indított programnak hála született. A keskenyszájú orrszarvúak - a világ négy rinocérosz-fajának egyikei - súlyosan veszélyeztetettek. A közép- és dél-afrikai élőhelyükön a vadon élő egyedek száma mindössze 650 körül lehet - ez a 10 százalék annak, ahányan száz évvel ezelőtt lehettek. Az emberiség a szarvukért vadászta őket szine a kihalásig.

Együttműködve falják fel a korallok a medúzákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 12:12
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
Egész medúzákat képesek elkapni és felfalni a csapatban dolgozó földközi-tengeri korallok - írta az MTI egy tanulmány alapján, amely a világon elsőként számolt be a jelenségről.
Az Edinburgh-i Egyetem szakemberei és olaszországi kollégáik a Szicíliához közeli szigeteknél figyeltek fel a különös gyakorlatra az után, hogy észrevették a tengerfenéki sziklákhoz és barlangokhoz tapadt medúzákat - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.
A megfigyeléseik idején kiderült, hogy a korallok, amelyek egyébként döntően planktonokkal, vagyis apró tengeri teremtményekkel táplálkoznak, képesek nagyobb zsákmányok elejtésére is. Az Ecology című folyóiratban publikált tanulmány szerint amikor az óceáni áramlatok a korallokhoz sodorják a medúzákat és azok megpróbálnak elúszni, akkor a virágállatok egymás után belecsimpaszkodnak a zsákmányba. A kutatók szerint a közös erőfeszítésből nagyot profitálnak az Astroides calycularis korallfaj egyedei, mivel ezáltal mindnyájan bőséges táplálékhoz jutnak.
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A szakemberek által végzett megfigyelések során a korallok zsákmányai világító medúzák (Pelagia noctiluca) voltak. Ez a faj elsősorban a Földközi-tengerben elterjedt. A világító medúzák csak néhány centiméter nagyságúak, ezért nehéz észrevenni őket. Érintésük azonban erős, égő fájdalommal jár.
"Noha mindkét fajt évek óta ismerjük, fogalmunk sem volt arról, hogy a korallok képesek elkapni és megenni ezeket a medúzákat"

- mondta Fabio Badalementi, az olasz Nemzeti Kutatótanács vezető munkatársa, az Edinburgh-i Egyetem tiszteletbeli professzora.

 

Lótusznapokat rendeznek Szegeden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.03. 11:11
Illusztráció: AFP
Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a keleti emberek szokásait, életfilozófiáját, gyógymódjait, a távol-keleti tájak íz-, illat- és dallamvilágát, természeti látványosságait bemutató programok várják a látogatókat a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.
Az immár tizenegyedik alkalommal megszervezett Lótusznapokon tartanak tradicionális indiai táncbemutatót, ahogyan a hangfürdők, meditációs koncertek sem hiányozhatnak a programok közül. A vendégek Ázsia növényvilágával a Lótusz túrán ismerkedhetnek meg. Ezúttal egy kerti sétával egybekötött előadás idejére Japán különleges növényvilága kap kitüntetett figyelmet. Szombaton és vasárnap jóga-, és harcművészeti bemutatókkal, masszázzsal, henna- és arcfestéssel, kézművesvásárral fogadják a látogatókat. A keleti kultúrához elválaszthatatlanul kapcsolódó, testi, lelki feszültségoldó módszerekről, technikákról színvonalas előadások hallhatók, sőt az érdeklődők jó néhány módszert a helyszínen ki is próbálhatnak.
Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a koreai, japán és kínai teázási kultúrába, úti beszámolók segítségével Ázsia tájain barangolhatnak. Első ízben szerepel a programok között távol-keleti zsonglőrbemutató, klasszikus és modern japán dallamok is felcsendülnek, és a látogatók azt is megtudhatják, hogyan öltözködnek az indiai nők. Szintén újdonság, hogy szombat és vasárnap reggel közös jógázásra invitálják az érdeklődőket.
Illusztráció: AFP
Az indiai lótuszok a botanikus kert büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virág szinte beborítják a vízfelületet. Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.
A legenda szerint Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.