Előfizetés

Százszámra sodródnak védett halak tetemei egy Sopron melletti patakban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 16:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A probléma eddig is megvolt, de a nyári meleg gyakorlatilag megfőzte a sekély vizű Ikvát.
Szennyezés érte az Ikva patakot - írja az ügyben napok óta nyomozó kisalföld.hu. Előbb habzott, aztán elszíneződött a víz, hol fekete, hol türkiz színt öltve. Az Ikva élővilága rohamosan pusztul, a szag elviselhetetlen a környéken.

A hatóságok már tudnak róla

A Soproni Vízmű tud a szennyezésről, de a patakok nem hozzájuk tartoznak. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) szakemberei jártak a helyszínen, a rendőrséggel és a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakembereivel együtt: megállapították, hogy az Ikvát erős szennyezettség érte, a vízügy várhatóan rendőrségi feljelentést fog tenni.
Amennyiben a vízügyi szakemberek bűncselekményre utaló körülményt állapítanak meg, úgy megteszik a feljelentést, a rendőrség pedig nyomozást rendel el az ügyben – mondta el a megyei főkapitányság szóvivője.
A katasztrófavédelem megyei igazgatóságának vízügyi hatósága hétfőn értesült a szennyezésről: szintén helyszíni szemlét tartottak, és eljárást indítottak.

Megvan a forrás - mindig is megvolt

A probléma legjelentősebb forrása a soproni Selmeci út hídja felett található csapadékvíz-kifolyón keresztül érkező szennyvíz – nyilatkozta a portálnak Németh József, az Éduvízig igazgatója. Elmondása szerint a városban több helyen is az esővíz elvezetésére szolgáló hálózatba engedik a szennyvizet.
"Már évek óta szót emeltünk a városnál, a hatóságoknál és a vízműnél is. Több mint húsz ilyen kivezetésről van tudomásunk. A probléma folyamatos"

- tette hozzá Németh, aki szerint a nagy meleg miatti alacsony vízállásnak köszönhető a jelenlegi drámai helyzet. Nincs sem jogi, sem műszaki lehetőségük beavatkozni.

Menthetetlen

Az Ikva élővilágának egy része már menthetetlen - írja a Kisalföld. Információik szerint több száz kiemelten védett kövi csík és más halak, például pataki domolykó, szivárványos ökle, fenékjáró küllő pusztult el.
Nem tudni, hogy a szennyezettség meddig érhet el, és kell-e tartani más élővíz károsodásától. Az Ikva vize a Hanság-főcsatornán át a Rábcába folyik.

Két évig rejtegették: félmillió magyar hagyná itt az országot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 11:17
Illusztráció
Fotó: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Harmaduk vissza se akart jöni. Egyszer majd az is kiderül, az emberek 2016-os terveiből mi vált valóra.
Durván félmilliós emigrációs potenciállal kell kalkulálni Magyarországon a legutóbbi népszámlálás alapján - írja a hvg.hu. A 2016-os kis népszámlálás eredményeit egészen mostanáig rejtegették, és az adatok alapján ez nem is meglepő.
Az aktív korú (16–64 év közötti) népesség tagjai közül minden 12. személy (8,4 százalék) tervei között szerepelt, hogy rövidebb-hosszabb időre – vagy akár véglegesen is – elhagyja az országot. A külföldre költözés lehetőségét mérlegelők egyik fele még csak tervezgette távozását, amikor a KSH emberei megkeresték, 14 százalékuk viszont már végleg eldöntötte, hogy legalább egy időre veszi a kalapját. Az érintettek fennmaradó bő harmada ugyancsak távozni készült, ám még nem körvonalazódott pontosan, hogy mikor és hova.
A kivándorlásról gondolkodó 542 ezres népesség 29 százaléka örökre hátat kívánt fordítani Magyarországnak.

Ugyanakkor többségük – 71 százalék – úgy képzelte el, hogy egyszer még visszatér. Közel a felük legfeljebb ötévi távolléttel kalkulált.
Azok közül, akik már nem csak terveznek, de döntöttek is az emigrálásról, 41 százalék volt azoknak az aránya, akik többé nem térnének vissza az országba.

Arról, hogy a tavalyelőtt őszi migrációs tervek végül is milyen arányban váltak valóra, továbbra sem lehet semmi biztosat tudni.

Százmilliós pénznyelő lett az új szombathelyi stadion

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 10:30
Látványterv
Fotó: Sportkomplexum.haladas.hu
Senki sem vállalja a működtetést, a kialakult káoszban lemondott az ügyvezető is.
Lemondott tisztségéről Rácz-Racker Viktória, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Noprofit Kft. ügyvezetője, értesült a Nyugat.hu. Úgy tudják, a háttérben a stadion üzemeltetése körüli zűrzavar áll.
A tavaly novemberben átadott, több mint 9 milliárd forint közpénzből épült stadion működtetésére hiába írtak ki több pályázatot, nem találtak piaci alapon üzemeltetőt. A működtetést jobb híján, már kétszer is az építtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-re bízták, illetve a Haladás VSE kapta a komplexumhoz tartozó műcsarnok működtetésének feladatát. Ami azt jelenti:
A város által támogatott sportszervezetek egy városi cégtől, a város pénzén bérlik a stadiont.

Az avatómeccsen kívül összesen két mérkőzést játszottak a stadionban 2017 novembere óta - ez a két mérkőzés több mint nyolcmillió forintjába került az önkormányzatnak. Rengeteg költséget termel Szombathelynek az is, hogy nem tisztázott a működtető cégek egymáshoz és a stadionhoz való viszonya: a HVSE és a focicsapat bérleti díjat fizet a használatért, a Nyugat.hu szerint a rezsit is nekik kellene fizetniük, de a HVSE-vel még most sem írták alá a szerződést. Nincs rendezve, hogy ki fizeti a karbantartást, így megesett már, hogy meccs alatt nem volt víz a stadion egyes részein. A gyep karbantartására éves szinten mintegy 50 milliót kell fordítani: annyira féltik, hogy csak az NB1-es csapatot engedik fel a meccsekre. De őket sem mindig, az edzéseket sem itt tartják.
Az idén eddig közel 350 millió forintot adott az önkormányzat a Haladás Labdarúgó Kft-nek és a Haladás VSE-nek.

Év végére az összeg a félmilliárdot is elérheti.