Leállították az első pozsonyi felhőkarcoló építését

Publikálás dátuma
2018.08.04 16:38
A pozsonyi Eurovea 1 - a felhőkarcoló ennek a projektnek a folytatása lenne.
Fotó: Ian Trower / Robert Harding Premium / robertharding/
Ugyan nem megfelelő a területrendezési terv, de a befektetőknek így is tiszteletben kell tartaniuk.
Egyelőre nem épül meg az első pozsonyi felhőkarcoló, mivel az illetékes óvárosi építésügyi hivatal nem adta ki az építési engedélyt - írja az Új Szó. A hivatal azzal indokolta az Eurovea 2 nevű projekt keretében tervezett 46 emeletes felhőkarcoló építésének leállítását, hogy a projekt ellen több panasz is érkezett különböző pozsonyi építésügyi hivataloktól.
A felhőkarcoló paraméterei nincsenek összhangban a pozsonyi területrendezési tervvel - mondta el a témában tartott sajtótájékoztatóján Dušan Pekár, a szomszédos városrész, Ružinov (Főrév) polgármestere. Elmondása szerint a területrendezési terv ugyan nem megfelelő, de ettől függetlenül a befektetőknek még tiszteletben kell tartaniuk azt. Pekár azt is furcsállotta, hogy bár az építési telek nagyrésze Ružinov területére esik, az építtető kérésére mégis az óváros hatáskörébe atrtozik az építkezés.
2018.08.04 16:38

Gyerekkatonák kiképzését finanszírozó iráni bankokat büntet Washington

Publikálás dátuma
2018.10.16 21:53
A szankciókban érintett Mellat teheráni központja.
Fotó: AFP/ BEHROUZ MEHRI
Az amerikai pénzügyminisztérium két iráni bank, egy traktorgyártó vállalat és az egyik bank további cégei ellen jelentett be intézkedéseket kedden.
Washington kedden újabb szankciókat foganatosított iráni cégek és bankok ellen - írja az MTI. A Steve Mnuchin tárcavezető aláírásával kiadott rendelkezés a Mellat bankra és a több vállalatban tulajdonos vagy többségi tulajdonos Mehr Eqtesad bankot érinti.
A két pénzügyi intézményt Washington felelősnek tartja a Baszidzs önkéntes paramilitáris alakulat finanszírozásáért.
A Baszidzs az iráni Forradalmi Gárdához köthető félkatonai milícia.
A Mellat bank - a pénzügyminisztériumi közlemény szerint - támogatja a Mehr Eqtesadot, amelyet a Baszidzs-hálózat bankjaként tartanak számon. Amerikai álláspont szerint a Mehr Eqtesad áll a Baszidzs több milliárd dolláros gazdasági hálózata hátterében. E hálózathoz gyárak, bányák, kisebb pénzügyi intézmények tartoznak, köztük például a traktorokat is gyártó, iszfaháni Mobarakeh acélvállalat. A hálózatról a közleményben Steve Mnuchin leszögezte:
gyermekkatonák kiképzéséhez teremt pénzügyi infrastruktúrát a Baszidzs számára, akiket aztán a Forradalmi Gárda harcosaiként használnak fel.
A büntető intézkedések értemében nemcsak az érintett vállalatok és bankok esetleges amerikai vagyonát fagyasztják be, hanem megtiltják amerikai vállalkozásoknak vagy személyeknek, hogy üzleti kapcsolatokat tartsanak fenn velük.
2018.10.16 21:53

Lavrov: Oroszország kiléphet az Európa Tanácsból

Publikálás dátuma
2018.10.16 21:00
Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.
Fotó: SPUTNIK/ ANTON DENISOV
Az orosz külügyminiszter szerint sokkal fontosabb országának tagsága az európaiaknak, mint Moszkvának.
Oroszország kész befizetni tagsági díját az Európa Tanácsnak (ET), de csak akkor, ha visszakapja jogosultságait az ET Parlamenti Közgyűlésében – nyilatkozta az Euronewsnak Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.
"Hallottam, hogy vannak orosz parlamenti képviselők, akik úgy gondolják, ha továbbra is kegyvesztettek leszünk, azzal az Európa Tanács a saját halálos ítéletét írja alá"
- fogalmazott Lavrov. Az Európa Tanács 2014-ben függesztette fel Oroszország szavazati jogát a Krím-félsziget annektálása miatt.
Az orosz külügyminiszter szerint országának ET-tagsága valójában csak az európai országoknak fontos. "Ha el akarják kergetni Oroszországot az Európa Tanácsból, nem szerezzük meg nekik ezt az örömet, inkább magunktól távozunk" - tette hozzá.
Lavrovot a Szkripal-ügyről is kérdezték, ám csak annyit mondott: "Ha minden, amit kapunk egy döglött macska vagy hörcsög teste, vagy – sajnálom – egy szegény hajléktalan nőé, meg még egy kölnisüveg, akkor azt kell mondjam, ez az egész groteszknek tűnik".
2018.10.16 21:00