Előfizetés

Leállították az első pozsonyi felhőkarcoló építését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 16:38
A pozsonyi Eurovea 1 - a felhőkarcoló ennek a projektnek a folytatása lenne.
Fotó: Ian Trower / Robert Harding Premium / robertharding
Ugyan nem megfelelő a területrendezési terv, de a befektetőknek így is tiszteletben kell tartaniuk.
Egyelőre nem épül meg az első pozsonyi felhőkarcoló, mivel az illetékes óvárosi építésügyi hivatal nem adta ki az építési engedélyt - írja az Új Szó. A hivatal azzal indokolta az Eurovea 2 nevű projekt keretében tervezett 46 emeletes felhőkarcoló építésének leállítását, hogy a projekt ellen több panasz is érkezett különböző pozsonyi építésügyi hivataloktól.
A felhőkarcoló paraméterei nincsenek összhangban a pozsonyi területrendezési tervvel - mondta el a témában tartott sajtótájékoztatóján Dušan Pekár, a szomszédos városrész, Ružinov (Főrév) polgármestere. Elmondása szerint a területrendezési terv ugyan nem megfelelő, de ettől függetlenül a befektetőknek még tiszteletben kell tartaniuk azt. Pekár azt is furcsállotta, hogy bár az építési telek nagyrésze Ružinov területére esik, az építtető kérésére mégis az óváros hatáskörébe atrtozik az építkezés.

A levegőben ütközött két kisrepülőgép

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 15:23
Illusztráció
Fotó: FRANK MAY / dpa-Zentralbild / DPA
Az egyik pilóta kómában van, a másik életét vesztette a romániai légiszerencsétlenségben.
Összeütközött két sportrepülő szombat délelőtt a romániai Suceava megyében, Frătăuţii Vechi fölött - írja az Agerpres alapján a Transindex.ro.
A két gép gyakorlórepülést végzett. Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint az ütközést követően mindkét repülőgép lezuhant, a pilóták a fülkében rekedtek. Az egyik pilótát a helyszínen halottnak nyilvánították, a másikat egy mentőhelikopterrel a iaşi-i idegsebészeti klinikára szállították. Ő kómában van, helyzete válságos.

Sanchez, a baloldal reménysége

Gál Mária
Publikálás dátuma
2018.08.04. 15:00
Pedro Sanchez miniszterelnökként azonnal tárgyalóasztalhoz ült Quim Torra katalán elnökkel
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP
Pedro Sancheznek sikerült az, ami a gazdasági világválság óta csupán a portugál szocialistáknak jött össze. A spanyol szocialista párt igen mélyről jött vissza és immár nagy fölénnyel vezeti a népszerűségi listát is.
Ha most rendeznének parlamenti választást Spanyolországban, azt közel 10 százalékos előnnyel a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerné. A PSOE-t a választók 29,9 százaléka támogatja, a második helyen azonos eredménnyel – 20,4 százalékkal – áll a korábbi kormányzó Néppárt (PP) valamint a Ciudadanos. A Podemos 15,6 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. A spanyol kormányváltás, Mariano Rajoy néppárti kabinetjének bizalmatlansági indítvánnyal való megbuktatása és Pedro Sanchez szocialista kormányának június elseji hivatalba lépése óta ez volt az első nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás. Az előző, májusi felmérésben még a Néppárt vezetett 24 százalékkal, a Ciudadanos 22,4, a PSOE 22, a Podemos pedig 19,6 százalékon állt. Sanchez parlamenti többség nélkül vette át a kormányzást, a Rajoy-kabinet megbuktatásához szükséges 176 szavazat más ellenzékiek támogatásával gyűlt össze. A madridi törvényhozás 350 fős alsóházában ugyanis 84 képviselője van a szocialistáknak,  a PP-nek 134, a Podemosnak 67, a Ciudadanosnak pedig 32. A bizalmatlansági indítvány vitáján Mariano Rajoy azzal vádolta a szocialista pártvezért, hogy arra használja az indítványt, hogy választás nélkül lehessen miniszterelnök, miután a 2015-ös és 2016-os választást is elveszítette. 
Valóban, sőt, a legutóbbi voksoláson történelmi mélypontra (23 százalékra) süllyedt a Sanchez vezette PSOE, holott 2014-ben épp azzal nyerte el a pártelnökséget, hogy azt ígérte, talpra állítja a belső harcoktól szétzilált pártot és újra kormányzó erővé teszi. Két éve viszont az a helyzet állt elő, hogy a radikális baloldali protestpárt, a Podemos gyakorlatilag utolérte a PSOE-t, csupán 2 százalékkal maradt el a szocialisták mögött és annak a veszélye körvonalazódott, hogy átveszi a baloldal vezető erejének szerepét. Azóta tovább romlott a párt megítélése, 20 százalék körül mozgott.
Ebből a mélységből hozta vissza egyetlen hónapos kormányzással Sanchez a szocialistákat, úgy, hogy nem folyamodott populista eszközökhöz, és az Európai Unió legtöbb országában neuralgikus pontnak számító migráció kérdésében is szembement az egyre inkább uralkodó idegenellenes, keménykedő állásponttal. Nem utolsó sorban hajlandónak mutatkozott tárgyalni a katalán függetlenségpárti erőkkel. Hogy mennyire lesz pünkösdi királyság vagy tartósnak bizonyul a PSOE vezető szerepe, az rövidesen kiderül, és több tényezőtől függ. 
Spanyolországban rövidesen, legkésőbb a jövő évi EP-választással egybekötve előrehozott választást kell tartani, hiszen ennek ígéretével nyerte el Sanchez a kispártok támogatását Rajoy megbuktatásához. Felmérések azt mutatják, a lakosság is előrehozott választást akar, a pártok közül pedig a Ciudadanos az idő előtti voksolás leghangosabb követelője. 
A másik tényező a vezetőváltás a Néppárt élén. A Rajoy helyett színre lépő Pablo Casado ugyanis máris a migráció meglovagolásával próbálja visszaszerezni pártja korábbi pozícióit. Spanyolországban ugyan eddig nem harapózott el az idegenellenesség, de az olasz kormányzati fellépés eredményeként megváltozó migrációs útvonalak. komoly kihívás elé állítják a Sanchez-kormányt. És nem utolsósorban a katalán válság kezelésén múlhat Sanchez és a spanyol szocialisták sorsa.
Ha a PSOE-nek sikerül megőriznie vezető erejét és kormányt alakítani a választás után is, az reményt adhat a gazdasági válság óta folyamatosan gyengülő, már-már szétforgácsolódott, belső válsággal küszködő európai baloldalnak.