Leállították az első pozsonyi felhőkarcoló építését

Publikálás dátuma
2018.08.04 16:38
A pozsonyi Eurovea 1 - a felhőkarcoló ennek a projektnek a folytatása lenne.
Fotó: Ian Trower / Robert Harding Premium / robertharding
Ugyan nem megfelelő a területrendezési terv, de a befektetőknek így is tiszteletben kell tartaniuk.
Egyelőre nem épül meg az első pozsonyi felhőkarcoló, mivel az illetékes óvárosi építésügyi hivatal nem adta ki az építési engedélyt - írja az Új Szó. A hivatal azzal indokolta az Eurovea 2 nevű projekt keretében tervezett 46 emeletes felhőkarcoló építésének leállítását, hogy a projekt ellen több panasz is érkezett különböző pozsonyi építésügyi hivataloktól.
A felhőkarcoló paraméterei nincsenek összhangban a pozsonyi területrendezési tervvel - mondta el a témában tartott sajtótájékoztatóján Dušan Pekár, a szomszédos városrész, Ružinov (Főrév) polgármestere. Elmondása szerint a területrendezési terv ugyan nem megfelelő, de ettől függetlenül a befektetőknek még tiszteletben kell tartaniuk azt. Pekár azt is furcsállotta, hogy bár az építési telek nagyrésze Ružinov területére esik, az építtető kérésére mégis az óváros hatáskörébe atrtozik az építkezés.

Elsüllyedt egy komp Irakban, legalább százan meghaltak, köztük sok gyerek

Publikálás dátuma
2019.03.22 12:35
Elhunyt rokonát sirató férfi az iraki kompkatasztfófa után
Fotó: AFP or licensors/ WALEED AL-KHALED
Az első hírek szerint az okozhatta a tragédiát, hogy a hajón túl sokan utaztak. A többség nem tudott úszni, így bár sokakat kimentetettek, rengeteg az áldozat, akik között 19 gyerek is van.
Mintegy száz ember meghalt, amikor elsüllyedt egy komp Irakban, Moszul városánál a Tigris folyón - írja a brit BBC értesüléseire hivatkozva a 444.hu. A pontos számok még nem ismertek, de a nemzetközi sajtó másutt már "legalább száz" áldozatról beszél, azaz a helyzet még rosszabb is lehet. Beszámolók szerint az áldozatok többsége nő és gyerek volt. A komp, csaknem kétszáz emberrel a fedélzetén épp egy sziget felé tartott, ahol a kurdok újévi ünnepségére készülődtek.
Úgy tudni, az áldozatok között 19 gyerek volt.
A mentésben résztvevőknek 55 embert sikerült kimenteni. A többségük úszni sem tudott.

Az egyik utas szerint a kompon túl sokan utaztak, ezért a már eleve túlterhelt hajóra elkezdett beömleni a víz, ami csak még nehezebbé tette, ez vezethetett a tragédiához. A vélhetően túlzsúfolt hajó előbb az oldalára fordult, majd teljesen átbukott, és rögtön magával ragadta a gyors sodrású folyó.

Az iraki igazságügyi minisztérium a kompot üzemeltető cég kilenc emberét tartóztatta le, a tulajdonosoknak pedig megtiltotta, hogy elhagyják Irakot.

Járókelők közé hajtott egy autó Kínában, hatan meghaltak

Publikálás dátuma
2019.03.22 10:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Imaginechina
A 44 éves sofőr a hírek szerint az ámokfutás előtt a feleségét és a lányát késsel megsebesítette, majd a volán mögé ült. A világ legnépesebb országában nem ez volt az első hasonló eset a közelmúltban.
Járókelők közé hajtott autójával egy férfi a közép-kínai Hupej tartomány Csaojang nevű településén, és halálra gázolt hat embert - közölte a 24.hu helyi médiabeszámolókra hivatkozva. A sofőrt, aki az áldozatok mellett nyolc sérültet is hagyott maga után, a rendőrség agyonlőtte.
Indítékairól egyelőre nem tudni semmit, mindenesetre az már kiderült, hogy a 44 éves Cuj Li-tung a feleségét és a lányát késsel megsebesítette, mielőtt a volán mögé ült, és a tömegbe hajtott.
A portál emlékeztet, az ázsiai országban egy hasonló támadás miatt tavaly decemberben halálra ítéltek egy férfit, aki terepjárójával a Hunan tartománybeli Hengjang egyik terén tizenöt embert szándékosan halálra gázolt, majd többeket megkéselt, illetve egy lapáttal támadott meg. Ott összesen negyvenhárman sebesültek meg. Szintén decemberben Kína délkeleti részén egy férfi lopott el egy buszt, és azzal az emberek közé hajtott, nyolc ember halálát okozva.

A kínai hatóságok gyakran személyes leszámolásokkal vagy a tettesek pszichikai zavaraival magyarázzák az ilyen jellegű incidenseket, néha azonban szeparatista szélsőségeseket okolnak a támadások végrehajtásáért.