Előfizetés

Kiszivárgott: Észak-Korea nem hagyott fel atomprogramjával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 19:24
Illusztráció
Fotó: AFP
Ballisztikus rakétákkal házalnak polgárháborús területeken, és a kereskedelemben ott trükköznek, ahol csak tudnak.
Egyáltalán nem hagyott fel Észak-Korea sem az atomprogramjával, sem rakétakísérleteivel - tudta meg a Reuters egy kiszivárgott ENSZ-dokumentumból. A független szakértők által készített, és az ENSZ által kivetett szankciók betartását 2018-ban nyomonkövető jelentés a szervezet Biztonsági Tanácsa (BT) számára készült, pénteken került bemutatásra.
Mint a 149 oldalas dokumentumból kiderül, a koreai diktatúra folyamatosan szembe megy az ENSZ BT határozataival. Egyre több olyan tiltott kereskedelmi praktikát folytatnak, mint például a kőolajszármazékok nemzetközi vizeken hajóról hajóra történő átfejtése, vagy a tengeri szénszállítás.
A jelentésből az is kiderül, Észak-Korea katonai együttműködést tart fenn a szír kormánnyal: rakéta-technikusai 2011-ben, 2016-ban és 2017-ben is jártak az országban. Továbá, fegyvereket - többek közt ballisztikus rakétákat - próbáltak eladni a jemeni hútiknak is.
A textil-kivitel tiltásáról szóló rendeletet is megsérti Phenjan: tavaly október és idén március között 100 millió dollár árut exportált Kínának, Ghánának, Indiának, Mexikónak, Srí Lankának, Thaiföldnek, Törökországnak és Uruguaynak.
A Biztonsági Tanács Észak-Koreával foglalkozó bizottsága szerint az ország trükközésének hála a gazdasági szankciók hatásukat vesztették. Észak-Korea ENSZ-küldöttsége nem kommentálta a jelentést.

Trump vadasparkokban engedélyezte a méhpusztító rovarirtókat és a GMO-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 18:13
Illusztráció
Fotó: AFP
Ettől lesz jobb a vadászoknak - indokolták.
Ismét komolyan felháborította a környeztvédelemmel és fenntarthatósággal a vállalati profitnál többet foglalkozó embereket Donald Trump: szembefordulva a vadvédelmi területek óvásával kapcsolatos, 2014-es politkáva, ismét engedélyezte a neonikotinoid tartalmú rovarirtók használatát ezeken a területeken - olvasható a BBC cikkében. Ezek a vegyszerek közvetlen kapcsolatban állnak a méhek tömeges pusztulásával. Trump engedélyezte továbbá a génmódosított növények (GMO) termesztését is - minthogy az Egyesült Államok vadasparkjaiban van lehetőség korlátozott mezőgazdasági tevékenységre.
A GMO segít a termelés maximalizálásában, és a neonikotinoidok kellhetnek ehhez a fajta termeléshez

- indokolták a döntést az illetékesek; például az amerikai hal és vadvédelmi szolgálat igazgatóhelyettese, Greg Sheehan. Hozzátette:
Így könnyebb etetni azokat a vándormadarakat, amiket utána lelőhetnek a vadászok.

Elsőre 50 vadvédelmi övezet több mint 600 ezer négyzetkilométere érintett.
Semmi keresnivalója az ipari mezőgazdaságnak a vadvilág megőrzéséért és a leginkább sérülékeny fajok megóvásáért elkülönített területeken - kommentálta mindezt a BBC-nek Jenny Keating, a környezetvédelemmel foglalkozó Defenders of Wildlife (Vadvilág Védelmezői) csoport nevében.

Leállították az első pozsonyi felhőkarcoló építését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.04. 16:38
A pozsonyi Eurovea 1 - a felhőkarcoló ennek a projektnek a folytatása lenne.
Fotó: Ian Trower / Robert Harding Premium / robertharding
Ugyan nem megfelelő a területrendezési terv, de a befektetőknek így is tiszteletben kell tartaniuk.
Egyelőre nem épül meg az első pozsonyi felhőkarcoló, mivel az illetékes óvárosi építésügyi hivatal nem adta ki az építési engedélyt - írja az Új Szó. A hivatal azzal indokolta az Eurovea 2 nevű projekt keretében tervezett 46 emeletes felhőkarcoló építésének leállítását, hogy a projekt ellen több panasz is érkezett különböző pozsonyi építésügyi hivataloktól.
A felhőkarcoló paraméterei nincsenek összhangban a pozsonyi területrendezési tervvel - mondta el a témában tartott sajtótájékoztatóján Dušan Pekár, a szomszédos városrész, Ružinov (Főrév) polgármestere. Elmondása szerint a területrendezési terv ugyan nem megfelelő, de ettől függetlenül a befektetőknek még tiszteletben kell tartaniuk azt. Pekár azt is furcsállotta, hogy bár az építési telek nagyrésze Ružinov területére esik, az építtető kérésére mégis az óváros hatáskörébe atrtozik az építkezés.