Előfizetés

3000 év börtönre ítélték, 31 után szabadult az ETA egy tagja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.05. 18:39
Santi Potros 2014-ben, mikor két börtönbüntetés között 45 napig szabadlábon várt egy újabb ítéletre.
Fotó: MANUEL LORENZO / AFP
Szabadlábon Santiago Arrospide Sarasola, ismertebb nevén Santi Potros, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet hírhedt tagja.
Santi Potros a baszk terrorszervezet egyik legvéreskezűbbnek tartott vezetője volt, őt tették felelősség az 1986-os, 12 rendőr halálát okozó és 77-et megsebesítő madridi pokolgépes merényletért. Ő felelt továbbá az ETA valaha elkövetett legvéresebb, gyújtóbombás merénylete miatt, amely 1987. június 19-én a barcelonai Hipercor bevásárlóközpont parkolójában 21 ember halálát okozta és 45 embert sebesített meg.
A baszk terroristát 1987-ben Franciaországban tartóztatták le, ahol 13 évet ült börtönben, majd 2000-ben kiadták Spanyolországnak.
A most 70 éves férfit tizenegy perben, negyven gyilkosság miatt, összesen 3 ezer évnyi börtönbüntetésre ítélték, amelyből a ténylegesen letölthető maximális szabadságvesztés most telt le.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteit. Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek. Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, idén májusban pedig a terrorszervezet fel is oszlatta magát.

20 halálos áldozata volt a svájci repülőgép-szerencsétlenségnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.05. 18:16

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP
Egy 80 éves kis repülő zuhant le.
Lezuhant egy repülőgép a svájci Alpokban szombaton - írja az Euronews. A fedélzeten utazó mind a húsz ember meghalt. A Ju-52-es típusú gép már majdnem 80 éves volt, és turistarepülésekre használták.
A baleset 2500 méter magasan fekvő helyszínét csak helikopterrel lehetett megközelíteni. Mire azonban a mentőcsapatok kiértek a Piz Segnas hegycsúcs közelébe, már késő volt.
Légügyi szakértők szerint a balesetben közrejátszhatott a nagy meleg is. Hivatalos álláspont mindenesetre még nincsen, a szakemberek vizsgálják a történteket. Ami biztosnak tűnik, hogy a repülő szinte függőlegesen, orral lefelé száguldva csapódott a földbe.
A gépet üzemeltető Ju-Air közleményében mély együttérzését fejezte ki az áldozatok rokonainak. További bejelentésig minden járatukat felfüggesztik.

Földrengés rázta meg Indonéziát, cunamira figyelmeztetnek a hatóságok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.05. 15:56

Fotó: Jepayona Delita / ANADOLU AGENCY
Mindenkit arra kérnek, menjen minél távolabb az óceántól.
7-es erősségű földrengés rázta meg Indonézia északi részén Lombok szigetét - írja Channel NewAsia. A 15 kilométer mélységben történt rengés után szökőárra számítanak a hatóságok.
A földrengést átélők szerint az utóbbi idők egyik legerősebb rengése volt a mostani. Az emberek az utcákra szaladtak otthonaikból, és egy ideig pánik lett úrrá mindenkin, mesélik. Ennek ellenére, vasárnap estig csak egy halottról érkezett hír.
Az utórengések erősségét 5,6 körüli értékre számítják a szakértők.

Múlthéten egy 6,4-es rengés 17 áldozatot követelt. Az emberekben még élénken él a 2004-es cunami emléke: egy 9,3-as erősségű földrengés nyomában járó szökőárnak akkor 220 ezren estek áldozatul, közülük 168 ezren indonézek voltak.