Fagyival hűsölnek az állatok a Budakeszi Vadasparkban

Publikálás dátuma
2018.08.09. 10:10
Illusztráció: Facebook/Budakeszi Vadaspark
Fotó: Facebook/Budakeszi Vadaspark
A tartós hőség az állatokat is megviseli. A kánikulában ezért jégbe fagyott gyümölcsválogatással könnyíti meg a Budakeszi Vadaspark a lakók életét. A hűsítő finomságok nemcsak ínycsiklandó csemegeként szolgálnak, de a nyári melegben könnyen felboruló vízháztartást is stabilizálják.
Az állatoknak kínált „gyümölcsfagyik” nemcsak játékos csemegék, de elősegítik a belső hűtést, és a vízpótlást is. Az emberekhez hasonlóan az állatok számára is kiemelten fontos a vízháztartás folyamatos egyensúlya, ráadásul a meleg időszakban az állatok akár a testtömegük egyötödének megfelelő mennyiségű vizet is elfogyaszthatnak. A Budakeszi Vadaspark gondozói ezért nyáron napi több alkalommal is feltöltik az itatókat friss, tiszta vízzel, amiben az állatok akár fürdőzhetnek is.
A hőségben az állatok etetése is több odafigyelést igényel: kevesebb húst és több lédús takarmányt kapnak a lakók, így sok dinnye, alma, barack, bogyós gyümölcs is fogy ilyenkor.
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A vadaspark gondozói is felhívják a figyelmet, hogy ne a déli napsütésben vigyék sétálni kedvenceinket, és a tűzforró, felhúzott ablakú autóban semmiképpen se hagyják az állatot. A házban élő kedvencek esetében pedig a folyamatos folyadék utánpótlás mellett fontos, hogy egész nap megfelelő legyen a szoba hőmérséklete.
Szerző

Áramütött gólyát "üldöztek" a megmentői Dunabogdányban

Publikálás dátuma
2018.08.08. 17:17
Illusztráció: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Sérült gólyát mentettek a szentendrei tűzoltók hétvégén Dunabogdányban.
A madárvédők gyanúja szerint a dunabogdányi gólyafészek egyik fiókáját áramütés érhette, ezért a tűzoltóktól kértek segítséget. Miután az áramszolgáltató feszültségmentesítette a villanyoszlopot, a tűzoltók emelővel megközelítették a fészkét, ahonnan azonban kirepült a sérült szárnyú állat. Rövid hajszát követően sikerült befogni, és ma már jó kezekben gyógyul - olvasható a katasztrófavédelem Facebook-oldalán.
Szerző

Kitiltották a műanyag palackos italt az állatkertből

Publikálás dátuma
2018.08.08. 15:38

Fotó: MOHAMED EL-SHAHED / AFP
Nem engedélyezik a PET-palackok árusítását az Fővárosi Állat- és Növénykert büféiben.
Felismerve az egyszer használatos palackok környezetterhelését, az állatkert vezetése úgy döntött, megtiltja a PET-palackos italok árusítását. A büfékben kizárólag üveg és fém palackban lehet üdítőket vásárolni, amelyeket aztán a szelektív edényekbe dobhatnak a látogatók. A vízre szomjazók pedig bármelyik csapnál megtölthetik a kulacsukat - írta a Tudatos Vásárló
Az intézkedés célja az értelmetlen hulladék csökkentése, ami nagyon fontos lenne, hiszen egy nemzetközi felmérés szerint világszerte percenként egymillió, másodpercenként húszezer műanyag palack kerül a kukába. 
Szerző