A mesterségesen leszorított díjak generálják a javuló rezsihelyezést

Publikálás dátuma
2018.08.08 09:34

Fotó: Népszava/ VAJDA JÓZSEF
Kérdés csak az, hogy a hazai energiaszektor meddig bírja tartalékokkal.
Júliusban a dobogó harmadik fokára lépett fel Budapest a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jövedelmekhez viszonyított európai gázárlistáján. Bár a hazai tarifa nem változott, az ottani díj jelentős emelkedése miatt éppenséggel Brüsszelt előztük meg. Így a 26 tételes listán belül már csak Londonban és Luxembourgban számít könnyebbnek a gázcsekk kifizetése. Bár a többi helyezésünk nem módosult, a hatóság jelentős gázáremelkedést észlelt Rigában, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Szófiában, Luxemburgban, Madridban és Bécsben is. A 29 tagú áramárlista szerint jelenleg a magyar fővárosban a negyedik legolcsóbb az áram, illetve 26-ból a második legolcsóbb a gáz. A rendre kedvezőbb helyezésű Belgrádot leszámítva, vagyis csak az EU-n belül tekintve egy hellyel még feljebb kerülünk a két listán. A vásárlóerő szerinti áramársorrendben ugyanakkor már kevésbé kedvező a helyzetünk: itt 13. helyezésünkkel csak a középmezőnyt erősítjük. A családi jövedelmen belüli áram- és gázköltségek tekintetében még rosszabbul állunk: a 4,1 százalékos budapesti arány a felmért 25 főváros közül továbbra is a 11. legkedvezőtlenebbnek számít. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy valamennyi helyezésünk sokat javult a pont öt évvel ezelőtti első kimutatáshoz képest. Szakértők szerint a kedvező magyar helyzet a kormány által mesterségesen leszorított lakossági rezsidíjaknak tudható be. A jelek szerint ugyanakkor az energiacégek költségei nőnek, amit egyre több nyugati állam vezet át a tarifába. Kérdés tehát, a hazai energiaszektor meddig bírja tartalékokkal.
Szerző
2018.08.08 09:34

Kevesebb gázzal vágunk neki a télnek, mint tavaly

Publikálás dátuma
2018.10.17 08:30

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Bár az államtitkár szerint a tározók jobban fel vannak töltve, mint 2017-ben, az adatok nem ezt mutatják. Nagyon megijedni azért nem kell.
Az adatok cáfolják Kaderják Péter energiaügyi államtitkár közmédiában tett – az MTI által idézett kijelentését – miszerint a hazai gáztárolók jelenlegi, 4,6 milliárd köbméteres, 73,5 százalékos töltöttsége magasabb lenne a tavalyinál. A Gas Infrastructure Europe adatsora szerint az arány október eleje óta valójában 70-71 százalék, ami ráadásul az utóbbi napokban visszaesett 69 százalékra. Ez számításunk szerint közel 4,6 milliárd köbméter. Az arány tavaly ugyanekkor ténylegesen 73 százalékon állt, valójában magasabb, 4,7 milliárd köbméteres töltöttség mellett. Ráadásul ez visszaesés helyett később 74 százalékig emelkedett. Az állami MVM tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló mintegy 4,5 milliárd köbméteres egységeiben jelenleg 2,7 milliárd köbméter áll. Habár Fritsch László vezérigazgató korábban lapunknak úgy vélte, novemberre felfuthatnak a tavalyi 2,9 milliárd köbméteres csúcsig, az adatok tanúsága szerint egységeik egy részéből október 1. óta erőteljes a kitárolás. A szintén állami MFB irányította MMBF 1,9 milliárd köbméteres algyői tárolója 1,84 milliárd köbméterrel majdnem csurig tele van, bár már innen is nyertek ki gázt. Ennek az egységnek része az ország 1,2 milliárd köbméteres, eddig még soha fel nem szabadított úgynevezett stratégiai gázkészlete is. 
Szakértők szerint, a hidegek miatt emelkedő fogyasztást az Oroszország, illetve Ausztria felőli behozatallal, illetve a hazai kitermelés fokozásával is biztosíthatják, a hazai gáztárolók jelentős mérete és a betárolt mennyiség a viszonylag szerény arányok ellenére se aggasztó.
2018.10.17 08:30
Frissítve: 2018.10.17 08:30

Csökkent az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2018.10.17 08:21

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomásoknál.
Bruttó 7 forinttal csökkentette literenként a benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A csökkenéssel a benzin ára 399 forint, míg a gázolajé 433 forint lett. A gázolaj ára múlt szerdán változott legutóbb, akkor 8 forinttal emelkedett, a benzin előző pénteken drágult 5 forinttal. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző
2018.10.17 08:21
Frissítve: 2018.10.17 08:21