A mesterségesen leszorított díjak generálják a javuló rezsihelyezést

Publikálás dátuma
2018.08.08 09:34

Fotó: Népszava/ VAJDA JÓZSEF
Kérdés csak az, hogy a hazai energiaszektor meddig bírja tartalékokkal.
Júliusban a dobogó harmadik fokára lépett fel Budapest a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jövedelmekhez viszonyított európai gázárlistáján. Bár a hazai tarifa nem változott, az ottani díj jelentős emelkedése miatt éppenséggel Brüsszelt előztük meg. Így a 26 tételes listán belül már csak Londonban és Luxembourgban számít könnyebbnek a gázcsekk kifizetése. Bár a többi helyezésünk nem módosult, a hatóság jelentős gázáremelkedést észlelt Rigában, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Szófiában, Luxemburgban, Madridban és Bécsben is. A 29 tagú áramárlista szerint jelenleg a magyar fővárosban a negyedik legolcsóbb az áram, illetve 26-ból a második legolcsóbb a gáz. A rendre kedvezőbb helyezésű Belgrádot leszámítva, vagyis csak az EU-n belül tekintve egy hellyel még feljebb kerülünk a két listán. A vásárlóerő szerinti áramársorrendben ugyanakkor már kevésbé kedvező a helyzetünk: itt 13. helyezésünkkel csak a középmezőnyt erősítjük. A családi jövedelmen belüli áram- és gázköltségek tekintetében még rosszabbul állunk: a 4,1 százalékos budapesti arány a felmért 25 főváros közül továbbra is a 11. legkedvezőtlenebbnek számít. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy valamennyi helyezésünk sokat javult a pont öt évvel ezelőtti első kimutatáshoz képest. Szakértők szerint a kedvező magyar helyzet a kormány által mesterségesen leszorított lakossági rezsidíjaknak tudható be. A jelek szerint ugyanakkor az energiacégek költségei nőnek, amit egyre több nyugati állam vezet át a tarifába. Kérdés tehát, a hazai energiaszektor meddig bírja tartalékokkal.
Szerző
2018.08.08 09:34

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Férfi ifjúsági vízilabda-vb - Döntetlent játszott az oroszokkal a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda magyar válogatott szerdán 9-9-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szombathelyi férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon.
Horváth János együttese, amely csoportja második helyén végzett, csütörtökön 20 órától az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.
Eredmény (a hazai szövetség honlapjáról):
Magyarország-Oroszország 9-9 (1-2, 3-2, 2-1, 3-4)
A magyarok szombaton 22-11-re verték a kínaiakat, vasárnap 15-12-re kaptak ki a görögöktől, majd kedden 30-1-re múlták felül az argentinokat.
Szerző
Témák
vízilabda
2018.08.15 21:47