Előfizetés

Biztató döntetlent ért el a Vidi Malmőben

B.P.
Publikálás dátuma
2018.08.07. 21:13
Videoton-szurkolók a csapat májusi, Honvéd ellen vívott meccsén. Képünk illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
A Mol Vidi 1-1-es döntetlent ért el a Malmö vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első felvonásán.
Az első perctől védekezésre rendezkedett be a magyar bajnok, a fehérváriak visszahúzódtak a térfelükre, és minden eszközzel igyekeztek távol tartani a Malmö játékosait a kapujutól. 
Törekvésük egy kivétellel az első felvonásban sikerrel járt, Antonsson lépett ki a rossz ütemben lesre játszó védők közül, ám lövését Kovácsik védte. A magyar kapust nem kedvelték a hazai együttes szurkolói, ellenszenvüket a hálóőr az egy perc alatt elvégzett kirúgásokkal vívta ki, ezzel sok játékpercet „megölt” a Vidi. A félidő vége a magyaroké volt, a hosszabbítás két percében a Malmö térfelén tartották a labdát, igaz, helyzetet nem tudtak kialakítani.
A második 45 percben feljebb tolta védekezését a Vidi, és így előre is veszélyesebben tudott játszani, az 50. percben Nikolov éles szögből a kapusba lőtte a labdát. Kiegyenlítettebb volt a labdabirtoklás, mint az első félidőben, a svédek első távoli lövése az 57. percben jutott el a fehérvári kapuig, de Kovácsik könnyen megfogta Bachirou középre tartó félmagas kísérletét.
Öt perccel később vezetést szerzett a Malmö, Christiansen egy átlépős csellel két védőt is becsapott, majd 14 méterről Kovácsik mellett a jobb sarokba gurította a labdát (1-0). Élénkebb lett a mérkőzés, a 65. percben Lazovic 22 méterről szabadrúgásból a felső kapufára csavarta a labdát.
A 72. percben váratlanul egyenlített a Videoton, a helyszínen 17 209 néző nem hitt a szemének: két malmői egymást zavarta, egyikük sem tudta elrúgni a labdát, Nego kibújt Nielsen és Safari között, majd az ötös sarkáról a jobb felső sarokba bombázott (1-1). A gólt ünneplő fehérvári futballistákat egy üveggel próbálták megdobni a lelátóról a svéd szurkolók, szerencsére pontatlanul céloztak. 
A hajrában beszorult a Vidi, de az eredmény nem változott. A visszavágót jövő kedden rendezik.
A Kleinheisler Lászlót foglalkoztató kazah Asztana hazai pályán 2-0-ra kikapott a horvát Dinamo Zagrebtől.

Újabb Eb-érmet szerzett Késely Ajna

Korom Milán
Publikálás dátuma
2018.08.07. 19:59

Fotó: Oli SCARFF / AFP
A 16 esztendős magyar harmadik lett 1500 méter gyorson a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon. Hosszú Katinka 100 háton lemaradt a dobogóról.
A délutáni program a leghosszabb táv női döntőjével rajtolt, s ahogyan arra számítani lehetett, az olasz Simona Quadarella és a német Sarah Köhler diktálta a tempót, Késely Ajna pedig nagyjából egy testhosszal mögöttük úszott. A táv felénél a két rivális ellépett, de a 16 éves magyar is magabiztosan őrizte a dobogós helyét, ráadásul ekkor a résztávot tekintve több mint hat másodperccel volt gyorsabb eddigi legjobbjánál. Egyre inkább állandósult a sorrend, az olasz csakhamar messze ellépett német ellenfelétől, aki pedig őrizte a két testhossznyi különbséget a magyar úszóval szemben. A végén már csak az volt kérdés, hogy Késely mennyit farag egyéni legjobbjából, végül több mint nyolc másodperccel jobbat úszott, mint tavaly, a Netanyában rendezett junior Európa-bajnokságon.
„Próbáltam nem az olasszal és a némettel menni, de belülről végig azt éreztem, »Úristen, mennyire jó lenne tartani a lépést«, viszont azt is tudtam, ha ezt megtenném, a végére nem maradna erőm. Nagyon örülök az éremnek, de annak még jobban, hogy nyolc másodpercet tudtam javítani az egyéni legjobbamon” – mondta a verseny után Késely, aki második érmét szerezte a skót nagyvárosban zajló kontinensviadalon az után, hogy szombaton 800 méter gyorson második lett.
A női 100 méteres hátúszás döntőjében két magyar is érdekelt volt Hosszú Katinka és Burján Kata révén. A szám olimpiai címvédőjének ezúttal nem sikerült úgy a rajtja, mint az olimpián és a fordulónál is csak a hatodik helyen úszott, míg Burján nyolcadikként fordult. A háromszoros ötkarikás bajnok végül 59.64-es eredményével, mindössze három századdal, éppen csak lemaradt a dobogóról, míg Burján a hetedik helyen csapott as célba.
„Kicsit izgultam, de az úszás most jó volt, viszont nem lehet minden tökéletes, sajnos a fordulót rettenetesen elrontottam, ezen múlhatott az az öt század, ami hiányzott az egy percen belüli időhöz” – összegzett Burián.
Az délutáni programban egyetlen magyar férfi ugrott medencébe, Telegdy Ádám a 200 méteres hátúszás elődöntőjében volt érdekelt. Gyenge kezdés után féltávnál az élre állt, azonban a végére elfáradt, csak hatodik lett elődöntőjében. „Nem értem, ilyen még nem történt velem. Egyszerűen nem tudok mit mondani erről az úszásról, fogalmam sincs, miért sikerült így. Totál csalódott vagyok” – összegzett Telegdy, aki végül a 12. helyen zárt.
Az utolsó magyar érdekeltségű versenyszámban, női 200 vegyesen Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna ugrott medencébe, hogy kiharcolja a döntőbe jutást. Előbbi a második, utóbbi pedig a hatodik idővel kvalifikálta magát a fináléba.
„Ha nagyon pozitívan akarom nézni, most bizonyítottam azt, nagyon keményen kell dolgozni ahhoz, hogy fel tudjon állni az ember a dobogóra, főleg az első fokára - kezdte értékelését Hosszú. - Nagyon motivált vagyok, hiszen az évhez képest nem rossz a száz háton elért idő. A kétszáz vegyes egész jól ment, ezért úgy gondolom, jó csata lesz az aranyért. Összességében biztatóak ezek az idők, mégis sokszor kell emlékeztetnem magam arra, milyen évem volt eddig, és hogy a felkészülésem nem sikerült túl jól, de egyben mindenki biztos lehet: megölöm magam a vízben” - tette hozzá.
Jakabos nagyon örült annak, hogy 2:12-vel kezdődő időt tudott úszni, szerdán pedig arra törekszik, hogy még jobb legyen. „Nagy álom lenne a 2:11, de mindig megyünk egy picivel lejjebb” – mondta Jakabos, aki emlékeztetett rá, hogy 2004 óta nem úszott döntőt 200 méter vegyesen Európa-bajnokságon.
A magyar úszóválogatott öt nap után két arany-, két ezüst-, és egy bronzéremmel a hetedik helyen áll a nemzetek összevetésében.

Hárommeccses eltiltást kapott Jagodics Márk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.07. 17:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Paks és a Puskás Akadémia focistája pedig a soron következő bajnoki mérkőzésen nem állhat majd a csapata rendelkezésére.
Három soron következő bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott Jagodics Márk, amiért a játékvezető személyére sértő kifejezést használt a Ferencváros elleni találkozón – írja honlapján az MLSZ. Jagodics korábban a csakfoci.hu-nak azt mondta: a pályán sok mindenkinek „elszáll ilyenkor az agya”, de tény, hogy nem lett volna szabad megengednie magának ezt a magatartást. „A lefújás után egyből bementem a bírói öltözőbe, és bocsánatot kértem a játékvezetőtől. Közöltem vele, hogy a mérkőzés hevében történt az egész, nem akartam megbántani őt és senkit körülöttem. Azt nem tudom, mit írt a jegyzőkönyvbe. Remélem, minél kevesebb időre tiltanak el, mert szeretnék segíteni a csapatomnak” – tette hozzá. A fegyelmi bizottság úgy határozott, hogy a harmadik fordulóban szintén kiállított Papp Kristóf (Paks) és Spandler Csaba (Puskás Akadémia) egy mérkőzésre szóló eltiltást kap.