Elhízott emberekre veszélyesebb az influenza

Publikálás dátuma
2018.08.10 12:12
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock/
Az elhízás fontos szerepet játszhat az influenzavírus terjedésében – derül ki egy új tanulmányból.
Az elhízott emberek védtelenebbek a súlyos betegségek, így például az influenzavírussal, illetve a fertőzés következtében kialakuló súlyos szövődményekkel szemben, különösen idősebb korban - írta a Futurity.  
Az Aubree Gordon, a Michigani Egyetem közgazdaságtudományi egyetemi adjunktusa által vezetett kutatócsoport 2015-től 2017-ig több mint 1800 embert vizsgált.
„Azt találtuk, hogy sokkal, 42 százalékkal tovább fertőzte az influenza A vírusa az elhízott felnőtteket, mint a súlyfelesleggel nem rendelkezőket. A betegség ráadásul kétszer olyan hosszú ideig tartott, mint az ugyanolyan tüneteket észlelő normál súlyúaknál.”
  A megállapítás azért jelentős, mert igazolja, hogy a világméretűvé vált elhízás az influenza súlyos kockázati tényezőjének is bizonyul. Az már nem újdonság, hogy a túlsúly befolyásolja a krónikus betegségek kialakulását, számos fertőző betegséget súlyosbíthat is, de a kutatás eredményei azt is jelzik, az elhízás az influenzavírus terjedését is befolyásolhatja, növelheti a fertőző betegségek arányát. 
A túlsúlyos, elhízott embereknek mindenképpen célszerű beoltatniuk magukat influenza ellen.
Szerző
2018.08.10 12:12
Frissítve: 2018.08.10 12:12

Tudta? Szívbetegség ellen védhet az étcsokoládé

Publikálás dátuma
2018.12.15 09:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Havi három tábla csokoládé csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát – derült ki egy amerikai kutatásból.
A New York-i Mount Sinai kórház orvosai által végzett vizsgálat szerint a csokoládéban lévő természetes flavonoidok, mint gyulladáscsökkentők, jótékonyan hatnak az erek egészségére, és növelik a jó koleszterin szintjét. 

Mértékkel

Három tábla havonta akár 13 százalékkal csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának esélyét, de a napi szintű csokievés, a cukor- és telített zsírtartalma miatt 17 százalékkal növeli. Korábbi tanulmányok szerint a rendszeresen csokoládét fogyasztók között 11 százalékkal alacsonyabb a szívroham, a stroke és más szív-, érrendszeri probléma kialakulása – írta a Daily Mail.
A kutatás vezetője úgy véli a magas kakaótartalmú étcsokoládé több flavonoidot és kevesebb cukrot tartalmaz, de ennek igazolására további vizsgálatokra van szükség.
Az öt, 575 ezer ember részvételével készült felmérés eredményeit összegző kutatást az Európai Kardiológiai Társaság müncheni konferenciáján ismertették.
2018.12.15 09:10
Frissítve: 2018.12.15 09:10

Ködjelző rendszeren dolgoznak magyar kutatók

Publikálás dátuma
2018.12.14 16:38
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
A biztonságosabb közlekedéshez is hozzájárulhat az a ködöt előrejelző, a korábbinál pontosabb adatokat szolgáltató rendszer, amelyen a veszprémi Pannon Egyetem kutatói dolgoznak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Pécsi Tudományegyetemmel közösen - tájékoztatta az intézmény rektora az MTI-t.
A rendszer képes lesz az autóutak és a repülőterek környezetében potenciális vészhelyzetet jelentő és gazdasági károkat okozó köd előrejelzésére. Az előrejelzés birtokában a hatóságoknak és az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik arra, hogy korlátozzák a légszennyező források kibocsátását, tehát a fejlesztésnek az egészség megóvása szempontjából is fontos szerepe lehet - mondta Gelencsér András.
Magyarországon a légszennyezettség évek óta meghaladja az uniós határértéket, ami jelentősen hozzájárul a ködképződéshez. A kutatás középpontjában a ködképződéshez vezető folyamatok állnak, kiemelten a szennyezett légkörben megtalálható részecskék és a ködöt alkotó vízcseppek közötti kölcsönhatás tanulmányozása.
A mintegy 800 millió forintos uniós támogatást a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek, valamint nagy teljesítményű szuperszámítógép beszerzésére és fiatal kutatók foglalkoztatására fordítják, a kutatás eredménye 2021-re várható.
2018.12.14 16:38