film;börtön;drog;

2018-08-08 18:33:07

Kiütéses győzelem

Bevallom férfiasan: kinevettem volna, ha azt mondja nekem valaki előre, hogy A kíméletlen című thai bokszos börtönmozi akkorát fog ütni, hogy abba szinte beleszédülök. Pedig, most ez a helyzet: a belga rendező, Jean-Stéphane Sauvaire rendező piszkosul betalált. 

A történet középpontjában Billy Moore áll, aki bunyós, kábítószeres és dealer egyben, méghozzá Thaiföldön. Ám egyik nap lebukik és „tárgyalás nélkül” tíz éves beutalót kap a legkeményebb börtönbe, Klong Prembe, azaz a hírhedt „Bangkok Hiltonba”, ahol angolként nem a legelőnyösebb helyzetben van. Most persze, hozzá kell tenni, hogy igaz történetről van szó, mely Moore saját önéletrajzi könyvén, a Prayer Before Dawn-on – Ima a napfelkelte előtt – alapszik.

Még ezen a ponton is lehetne azt gondolni, hogy egy jó kis B-kategóriás, a szabadságba bunyózom magam -féle tanmeséről van szó Sauvaire filmjében, de a rendezőt sokkal inkább a szerzőiség, illetve a hiperrealista művészi megközelítés izgatta. A bunyós egyre jobb és nagyobb tiszteletet vív ki, és ezzel megvan a mindennapos karakterfejlődés. Ám ennél sokkal erősebb és jelentősebb az az emberi folyamat, amely az állatiasságtól a humánumig vezet. Mert Moore, amikor bekerül a börtönbe, kőkemény drogos, aki bármit megtenne egyetlen adagért. Ne cifrázzuk: egy véglény. Ha kell, agyonver bárkit, miközben néha ő a szenvedő alany. És ebben a filmben – ahogy a valóságban sem – nem mennek a szomszédba az abúzusért. A hitelesség kedvéért egyébként a főszereplő színészeken túl Sauvaire volt fegyenceket alkalmazott. Egyszóval a sok börtöntetkó, amit látunk, nem a művészeti vezető fantáziájának műve. És, mivel itt nem tanmeséről, hanem szó szerint a túlélés stációiról van szó, nem a kedves jelzők a dominánsak. Sőt, szóba sem jöhetnek: bitang erős és egyedi vizuális élmény, amit látunk. És igen, így is lehet megtisztulni: Moore-nak a saját és a fikciós életében, illetve, nekünk, nézőknek, akiknek a katarzis jut.

A kíméletlen önmagában, egységesen erős film, és érdemes megemlíteni John Cole alakítását Moore-ként. Ezt a fiút még sokszor viszont fogjuk látni. Nem csak véresen. 

A kíméletlen

Forgalmazza a Vertigo Média