Kiütéses győzelem

Publikálás dátuma
2018.08.08 18:33

Fotó: Vertigo Média/
Bevallom férfiasan: kinevettem volna, ha azt mondja nekem valaki előre, hogy A kíméletlen című thai bokszos börtönmozi akkorát fog ütni, hogy abba szinte beleszédülök. Pedig, most ez a helyzet: a belga rendező, Jean-Stéphane Sauvaire rendező piszkosul betalált. 
A történet középpontjában Billy Moore áll, aki bunyós, kábítószeres és dealer egyben, méghozzá Thaiföldön. Ám egyik nap lebukik és „tárgyalás nélkül” tíz éves beutalót kap a legkeményebb börtönbe, Klong Prembe, azaz a hírhedt „Bangkok Hiltonba”, ahol angolként nem a legelőnyösebb helyzetben van. Most persze, hozzá kell tenni, hogy igaz történetről van szó, mely Moore saját önéletrajzi könyvén, a Prayer Before Dawn-on – Ima a napfelkelte előtt – alapszik. Még ezen a ponton is lehetne azt gondolni, hogy egy jó kis B-kategóriás, a szabadságba bunyózom magam -féle tanmeséről van szó Sauvaire filmjében, de a rendezőt sokkal inkább a szerzőiség, illetve a hiperrealista művészi megközelítés izgatta. A bunyós egyre jobb és nagyobb tiszteletet vív ki, és ezzel megvan a mindennapos karakterfejlődés. Ám ennél sokkal erősebb és jelentősebb az az emberi folyamat, amely az állatiasságtól a humánumig vezet. Mert Moore, amikor bekerül a börtönbe, kőkemény drogos, aki bármit megtenne egyetlen adagért. Ne cifrázzuk: egy véglény. Ha kell, agyonver bárkit, miközben néha ő a szenvedő alany. És ebben a filmben – ahogy a valóságban sem – nem mennek a szomszédba az abúzusért. A hitelesség kedvéért egyébként a főszereplő színészeken túl Sauvaire volt fegyenceket alkalmazott. Egyszóval a sok börtöntetkó, amit látunk, nem a művészeti vezető fantáziájának műve. És, mivel itt nem tanmeséről, hanem szó szerint a túlélés stációiról van szó, nem a kedves jelzők a dominánsak. Sőt, szóba sem jöhetnek: bitang erős és egyedi vizuális élmény, amit látunk. És igen, így is lehet megtisztulni: Moore-nak a saját és a fikciós életében, illetve, nekünk, nézőknek, akiknek a katarzis jut. A kíméletlen önmagában, egységesen erős film, és érdemes megemlíteni John Cole alakítását Moore-ként. Ezt a fiút még sokszor viszont fogjuk látni. Nem csak véresen. 
A kíméletlen Forgalmazza a Vertigo Média
2018.08.08 18:33

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07