Apátia az időközi választásokon, csak az igazi Mészáros győz mindenképp

Publikálás dátuma
2018.08.10 07:30

Fotó: / Draskovics Ádám
Pásztón, Balmazújvárosban és Felcsúton is szavazást tartanak a hétvégén. De vajon megszakadhat-e az ellenzék rossz szériája? A miniszterelnök falujában induló Mészáros László ugyan tudja, hogy nem nyerhet, de azért optimista maradt.
– Az ellenzék állapotán nem javított, hogy a tavaszi országgyűlési választáson elszenvedett vereség után az időköziken is sorozatosan alulmaradt. Ennél is nagyobb sebet ejthetett azonban az, hogy az ellenzék bármilyen konstrukciót dolgozott is ki, ha külön indultak, ha összefogtak, a Fidesz rendre épp olyan simán győzött a falvakban, városokban, mint tavasszal országosan – vont mérleget Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetője az április 8. után tartott időközi választásokról.
A képet legfeljebb az árnyalja, hogy az összes eddigi idei időközi megmérettetésen rendkívül alacsony volt a részvételi arány. Július végén például Békéscsabán a választásra jogosultak mindössze 16 százaléka járult az urnák elé, 2014-ben itt még 41 százalékos részvételi arány volt. Miskolcon 27, Veszprémben 20, Sopronban 19 százalék ment el szavazni. A fővárosban sem jobb a helyzet: az V. kerületben 20, míg Józsefvárosban 23 százaléknyian voksoltak. A hétvégén újabb voksolásokkal folytatódik az időközi dömping: Pásztón, Balmazújvárosban és Orbán Viktor miniszterelnök falujában, Felcsúton is szavaznak. A Vas megyei Sorkikápolnán is időközi választást a polgármester halála miatt, itt két független jelölt indul.
Kiss Ambrus nem vár változást ezektől a választásoktól sem, a kérdés a szakértő szerint inkább az, hogy ősszel meg tudják-e fordítani a hangulatot az ellenzék pártjai. – Az is fontos, hogy a Fidesz csinál-e olyan intézkedéseket, amelyekkel felhergeli az ellenzéki tábort. 2015-ben az újpesti, a veszprémi és az ajkai időköziket megelőzte a kitiltási botrány, valamint a netadós tüntetés – hangsúlyozta a politológus. Balmazújvárosban, ahol polgármestert választanak, az egyik ellenzéki aktivista „furcsának” nevezte a kampányt. Itt Hegedűs Péter mögé sorakozott fel az ellenzék, sőt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is kampányolt. A komolyan vehető ellenfele Nagy Tamás, aki bár függetlenként indul, a Fidesz támogatja. Nagy mellett a térség fideszes országgyűlési képviselője több oldalas szórólapokon állt ki – bár Hegedűs lejáratása nagyobb terjedelmet kapott, mint a dicséretek. A Nógrád megyei Pásztón hárman indulnak a polgármesteri tisztségért. Újra megméretteti magát Dömsödi Gábor, eddigi polgármester. A korábbi műsorvezető áprilisban még az LMP támogatásával próbált bejutni a parlamentbe, most nem kereste meg egyik ellenzéki pártot sem. Rajta kívül a fideszes Farkas Attila, valamint a független Plecskó Péterre lehet szavazni. Orbán Viktor kedvenc falujában azért kell polgármester-választást tartani, mert lemondott a falut évekig irányító milliárdos üzletember, Mészáros Lőrinc. Ő Mészáros László alpolgármestert ajánlotta a felcsútiak figyelmébe, amit kihasznált a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is. A viccpárt ugyanis szintén egy Mészáros László nevű jelöltet indít. A helyi kampányról sokat elárul: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és jelöltje, Mészáros László kátyúzni kezdett a faluban, de partizánkodásuk nem tartott sokáig, mert megérkezett a rendőrség – rögtön öt járőrautóval, nagyjából húsz fővel. A rendőrök igazoltatták a kátyúzó aktivistákat, és felszólították őket a – közelebbről meg nem nevezett – jogszabályok betartására. Az aktivisták tapssal és „Mészáros! Mészáros!” – kiáltásokkal nyugtázták az intézkedést.

Nincs kolbászból a kerítés Felcsúton sem

Rátelepült az egész falura a bénító félelem - ezzel indokolja az ellenzéki Mészáros László, hogy miért indul a hétvégi, felcsúti polgármester-választáson. A jelenlegi alpolgármesterrel, vasárnapi ellenfelével azonos nevű jelölt abban hisz: ha valahol problémát látunk, akkor nem panaszkodni kell, hanem megoldani. – Mi van akkor, ha véletlenül nyer? – Nem fogok nyerni. – Akkor miért indul? – Mert közben mindenképpen győzök. Csak másképp. Nem arról van szó, hogy hatalmi pozíciót szeretnék Felcsúton. Számomra az igazi eredmény az, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt értékrendjét megismertetem a felcsútiakkal. Ez azt jelenti, hogy ha valahol problémát látunk magunk körül, akkor nem panaszkodunk, hanem összefogunk, összedobjuk a pénzt és megoldjuk. – Erre vevőek a felcsútiak? – Amikor először megjelentünk a faluban, voltak, akik őrültnek tartottak, hogy pont Felcsúton próbálkozom. A helybeliek is tudják, hogy a lakhelyük különleges helyet foglal el a magyarországi falvak között. Most, hogy megcsináltuk a buszmegállót, körbefestettünk megsüllyedt csatornafedeleket és kátyúztunk is, sokkal jobb a viszonyunk. Elhiszik ugyanis, hogy nem csak beszélünk, hanem teszünk is.

– A „mintafaluban” szükség van kátyúzásra? – Az egyik támogatóm azt mondta, szégyelli elmondani, hová valósi, mert az összes ismerőse rögtön azzal jön: Felcsúton a kerítés is kolbászból van. Ez nem igaz. A lakosok döntő többsége tisztes szegénységben él, van körülbelül öt nagyon gazdag felcsúti. – Mennyiből kampányol? – Ez egy olcsó kampány. A plakátjaim drágák, mert alacsony példányszámban készülnek, de ezt a Kutyapárt adta össze. – Nem érzi a választók becsapásának, amit csinálnak? – Az indulásom ötletét valóban az adta: Mészáros Lőrinc lemondott és arra kérte a felcsútiakat, hogy támogassák Mészáros Lászlót. Ha úgy fogalmazott volna, hogy támogassák az alpolgármestert, akkor nem mozdul meg bennem semmi. Fontos leszögezni, hogy amikor elkezdtünk ajánlásokat gyűjteni, hangsúlyosan megkülönböztettük magunkat az alpolgármestertől. – Mi a közös azokban, akik aláírtak önnek? – Az, hogy érzik: rátelepült az egész falura a bénító félelem. Félnek, nehogy valami olyat mondjanak, csináljanak, amivel felhívják magukra a figyelmet, mert abból baj lehet. – Ön nem fél? – Különösebb személyeskedő kampány ellenem nem indult, bár Mészáros Lőrinc tévéjében megjelent egy riport, amelyben elhangzott, hogy engem ki kellene pofozni a faluból. Inspirál a Dávid és Góliáthoz hasonló harc. Megmutatom, hogy nem mindenkit bénít meg ez a helyet. – A többi ellenzéki párttal beszélt? – Az a benyomásom támadt, hogy mivel egy polgármester-választáson nincs állami támogatás és mentelmi jog, ezért ez nem is érdekli az úgynevezett ellenzéki pártokat. Májustól kezdve egyébként egy ellenzéki párt működik Magyarországon, a Kétfarkú Kutyapárt

Névjegy

Mészáros László 51 éves, villamosmérnök. Már bejelentkezett Felcsútra, de Budapest mellett, egy kisvárosban él. 2018-ban a Kutyapártra szavazott egyéniben és listán is. Jelenleg a párt „passzivistája”. 2014-ben az LMP-re voksolt, de 1998-ban és 2002-ben még a Fideszt támogatta.

2018.08.10 07:30
Frissítve: 2018.08.10 07:30

Gyilkosság áldozata lett egy idős nő Városföldön

Publikálás dátuma
2018.12.15 17:34
Képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A gyanú szerint az élettársa ölte meg.
Holtan találtak egy idős nőt egy városföldi házban, a gyanú szerint élettársa ölte meg - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombat délután az állami hírügynökséggel. Hürkecz Zoltán elmondta, a 66 éves nő holttestét szombat délelőtt találták meg. Az élettársa a háztól nem messze egy bokros területen próbált véget vetni életének. Sérüléseit kórházban látták el. Az 55 éves férfit a rendőrség emberölés megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és kezdeményezte letartóztatását.
2018.12.15 17:34

Czeglédy Csaba: nyolc hónapig voltam magánzárkán, lett volna módom a lelkem eladni

Publikálás dátuma
2018.12.15 16:08
Czeglédy Csabát különösen nagy összegű költségvetési csalással gyanúsítják, a Fidesz a bíróságot megelőzve ítéletet mondott fel
Fotó: /
A börtönből kiengedett politikus majd pár nap múlva nyugszik csak meg, amikor biztos lesz benne, hogy nem viszik vissza - a házi őrizetben napi két órára hagyhatja el otthonát.
Mit gondol, miért engedték másfél év után szabadon? A Szegedi Törvényszék döntött úgy, hogy megváltoztatta a bíróság korábbi elsőfokú végzését, kimondva: már lezárult a nyomozás az ügyemben. Úgy tudni, hogy az már egy fél éve befejeződött. Igen, már augusztusban lezárták a nyomozást. Az eltelt nyolc hónapot magánzárkán töltöttem, szeptember eleje óta ott volt velem az ötvenötezer oldalnyi nyomozati irat. Szóval, ha akartam volna, akkor sem tudtam volna senkit sem befolyásolni az ügyben. A bíróság azt is figyelembe vette, hogy másfél éve vagyok (2017 júliusában tartóztatták le a politikust - a szerk.) a legsúlyosabb kényszerintézkedés hatálya alatt. és kifejezetten rendezettek a család és életkörülmények. Az ügyészség nem akarta ismét meghosszabbítani a letartóztatását? De, a múlt héten az ügyészség képviselője még azzal érvelt, hogy nyomozati cselekmények vannak folyamatban az ügyemben. A Törvényszék viszont kimondta: vége a nyomozásnak. Mikor lehet vádemelés az ügyében? Még tegnap is kaptam egy több száz oldal nyomozati anyagot, ezért január 15 előtt nem tudnak vádat emelni. (A büntetőeljárási szabályok szerint a terheltnek harminc nappal előbb meg kell kapnia minden nyomozati iratot -a szerk.) A vádiratról mit lehet tudni? A legutóbbi ügyészi iratban már felbujtóként szerepeltem. Ez mit jelenthet? Szerintem azt, hogy az én tettesi felelősségemet végképpen nem tudják bizonyítani - nem mintha a felbujtóit lehetne, mivel az sem voltam. Igazándiból engem most azzal gyanúsítanak, hogy másokat rábírtam: kövessenek el költségvetési csalást. Ez végképpen érthetetlen számomra, ahogy a korábbi vádak is azok voltak. Elfoglaltságom döntő részét az ügyvédi munkám tette ki, nem is lett volna módom érdemben belefolyni a cégeim munkájába. Márciusi letartóztatása óta kapott jelzést, hogy hamarabb is kiszabadulhat? Fogalmazzunk úgy, lett volna lehetőségem a lelkemet eladni. De szeretnék életem végéig tükörbe nézni. Miért dönthetett úgy a bíróság, hogy végül mégis szabadlábra helyezi? Az ügyészség folyamatosan a letartóztatása meghosszabbítását kérte, a kormánypárt pedig parlamenti határozatban minősítette önt bűnösnek. A hatalom mindenképpen rács mögött akarta látni. Változott valami? Szerintem ebben az ügyben eleve senkit sem lehetett volna letartóztatni. Csak összehasonlításképpen: akad olyan uniós költségvetési csalás, ahol harminc gyanúsított van, ám mind szabadlábon maradt. Ebben az ügyben pedig huszonvalahány embert, köztük büntetlen előéletű családanyákat tartóztattak le. Azt gondolom, hogy elmentek a falig, a bíróság pedig most úgy látta, hogy eddig és ne tovább. Visszatér a politikai életbe? Most a családra koncentrálok, szeretném velük tölteni a karácsonyt. Majd januárban feltűröm az ingujjam. Csak a büntetőügyébe áll bele vagy a politikába is visszatérne? Még nem tudom, hogy az emberek és a párttársaim hogyan viszonyulnak hozzám. Ha már párttárs: ki hívta fel önt elsőként? Nem titok: Gyurcsány Ferenc. Mit mondott? Azt, hogy szívből örül.   Tavasszal néhány órát tudott csak szabadon lenni, utána az adóhatóság egy másik ügyre hivatkozva visszavitette a börtönbe. Most számít meglepetésre? Azt mondtam a többieknek is , hogy akkor fogok megnyugodni, ha eltelik pár nap. A börtönőreimnek pedig azt mondtam félig viccese: azért a zárkámat tartsák szabadon. 
2018.12.15 16:08