Trump levelet küldött Putyinnak - Szorosabb együttműködést szeretne

Publikálás dátuma
2018.08.08. 17:46

Fotó: MIKE THEILER / AFP
Az orosz törvényhozók küldöttsége pedig elfogadta a meghívást az amerikai törvényhozásba.
A levelezés tényét szerdán a postát átadó kentuckyi szenátor, Rand Paul jelentette be Twitteren - írja az MTI. Mint írta, megtisztelve érzi magát.
A levél - mint a Twitter-üzenetből kitűnt - a két vezető közötti "további megbeszélések" fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy olyan területeken lehetne együttműködni, mint a terrorizmus elleni küzdelem, a két ország törvényhozói közötti párbeszéd erősítése és a kulturális csere felújítása.
A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta Rand Paul közleményét.
A kentuckyi szenátor - aki az amerikai elnök Oroszországgal kapcsolatos politikájának egyik legfőbb támogatója - a napokban tett látogatást Moszkvában amerikai törvényhozók küldöttsége élén. Donald Trump elnök levelét orosz partnereinek adta át, mivel Vlagyimir Putyin nem tartózkodott Moszkvában.
Rand Paul hétfőn azt jelentette be, hogy orosz törvényhozók küldöttsége elfogadta a meghívást az amerikai törvényhozásba.

Szerző
Frissítve: 2018.08.08. 18:13

Erdőtűz tombol Spanyolországban is

Publikálás dátuma
2018.08.08. 17:26

Fotó: JOSE JORDAN / AFP
Szerdára több mint 2600 hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Ugyanennyi embert kellett eddig evakuálni miatta.
A tűz egy zömében erdős, hegyvidéki térségben pusztít Valencia tartományban, Llutxent, Gandía és Pinet települések közelében - írja az MTI.
Két nap alatt eddig több mint 2600 embert evakuáltak a környékről.

A hatóságok tájékoztatása szerint mintegy húsz, a lakott területektől távolabb fekvő házban keletkezett eddig kár a tűz miatt, amely a településeket jelenleg nem fenyegeti.
Az oltás sikere az időjárási körülményeken múlik - nyilatkozta Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke. Kedden a délután feltámadt erős szél sokat rontott a helyzeten - jegyezte meg.
Az erdőtűz megfékezésében mintegy 700-an, tűzoltók, katonák, erdészek vesznek részt, a levegőből pedig 27 légi jármű segíti a munkálatokat.

A térségben ez az idei első nagy kiterjedésű erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott. Spanyolországban az évnek ebben az időszakában fokozott az erdőtüzek kialakulásának veszélye a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom miatt. Az idei év azonban ebből a szempontból eddigi kedvezően alakult a szokásosnál hűvösebb, csapadékosabb tavaszi és nyár eleji időjárásnak köszönhetően.
Tavaly a dél-európai országban 56 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely összesen több mint 178 ezer hektárnyi területet pusztított el. 2016-ban 65 ezer, 2015-ben pedig több mint 111 ezer hektáron tombolt tűz Spanyolországban.
Szerző

Véletlenül kilőtt egy 4 méteres rakétát egy NATO-gép Észtország fölött

Publikálás dátuma
2018.08.08. 15:25
Illusztráció - Rakétaindítás egy korábbi NATO hadgyakorlaton.
Fotó: impactpressgroup.org / NurPhoto
A hatóságok remélik, becsapódáskor megsemmisült. De lehet, hogy nem - minden esetre keresik.
Véletlenül kilőtt egy rakétát Észtország fölött kedden egy spanyol vadászgép - írja az Euronews. A repülő egy NATO-gyakorlat részeként volt a levegőben két másik, francia géppel, amikor elindította a csaknem 4 méter hosszú, 20 centi átmérőjű lövedéket.
Nem talált el senkit és semmit.

"Az incidens Észtország déli részén történt, Otepää fölött. A rakéta észak-északnyugati irányban haladt" - mondta Rivo Valge ezredes, az észt légierő parancsnoka. Úgy hiszik, hogy felrobbant, amikor a földbe csapódott. 
"De mivel fennáll a veszélye, hogy épségben landolt, éles és veszélyes, ezért döntöttünk úgy, hogy tájékoztatjuk róla a közvéleményt"

- fogalmazott Valge. A rakéta valahol Tartutól északra érhetett földet. Egyelőre keresik: azt kérik, hogy ha valaki megtalálja, távolodjon el tőle, és értesítse a hatóságokat. A történteket kivizsgálják
Szerző
Témák
NATO Észtország