Iványi Gábor visszavágott Semjénnek

Publikálás dátuma
2018.08.09 07:30

Fotó: Népszava/ Vajda József
Minden alapot nélkülöző közönséges sértegetés – a lelkész így minősítette KDNP-s miniszterelnök-helyettes kijelentését, amely egyházát visszaélésekkel hozta összefüggésbe.
Mikor szüntetik meg végre az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elleni jogsértést? – kérdezte Szabó Szabolcs LMP-s parlamenti képviselő a közelmúltban Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettestől. Semjén vádak özönével válaszolt. Iványival szemben kifogásként említette, hogy a lelkész „sátáninak” nevezte a kormány politikáját, „folyamatosan gyűlölet szítására alkalmas politikai megnyilatkozásokat tesz”, ugyanakkor Béke Nobel-díjra (értsd: Nobel-békedíjra) jelölte a „hazánk biztonságát és jövőjét veszélyeztető” Soros Györgyöt. Most Iványi Gábor fejtette ki véleményét Semjén állításairól. Nyílt levelében kitért rá: a KDNP a rendszerváltás óta buzgólkodott azon, hogy olyan egyházi törvényt erőltessen keresztül újra a parlamenten, amilyen a második világháborúig létezett, de már akkor is a XIX. század előtti idők állapotait konzerválta, a kiváltságosok számára privilégiumokat tartalmazott. Ez a lehetőség akkor jött el számára, amikor a Fidesz árnyékában kormányzati tényezővé válhatott. Bár a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, korábbi egyházi jogállását máig nem kapta vissza. A MET ellen idestova hét éve folyik a méltatlan eljárás – konstatálta Iványi Gábor, aki igaza alátámasztására felidézte az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság megállapításait, valamint az Emberi Jogok Európai Bírósága (a kormányra nézve elmarasztaló) ítéletét. Soros György – hangsúlyozta a lelkész – hatalmas összegeket fordított a szegények és szükségben lévők megsegítésére is. Őt kiszemelni közellenségnek, gyűlöletkampányt indítani ellene, lejáratására arcképével teleplakátolni az országot, „ez igazi politikai gaztett”. Minden alapot nélkülöző közönséges sértegetés – Iványi Gábor így minősítette Semjén Zsolt kijelentését, amely egyházát visszaélésekkel hozta összefüggésbe. Visszautasította azt a vádat is, hogy egyháza csak az „egyházi kiegészítő normatív érdekében” vett volna át intézményeket. Aki ismeri, hogy milyen körülmények között működnek a szegényeket felkaroló iskoláink, az pontosan tudja, ez az állítás milyen hamis és alaptalan – írta a lelkész. Mint az emberi jogok, az örök bibliai mérték, és a demokratikus alapelvek mellett végleg elkötelezett szabad polgár és egyházvezető, töretlenül reménykedem abban, hogy egyszer Magyarországon is eljön a béke és a jogszerűség diadala. Amíg erőmből telik, a jövőben is ezért fogok küzdeni – zárja nyílt levelét Iványi Gábor. Ahogyan arról beszámoltunk, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) jelentése – sok egyéb mellett – a vallásszabadság korlátozását, az egyházak elismerésének önkényes, politikai kritériumait, az egyházi törvény alkotmányellenesnek bizonyult rendelkezéseinek hatályban tartását is bírálta. Márpedig a jelentés nyomán, az úgynevezett 7-es cikkely alapján várhatóan uniós eljárás indul Magyarország ellen.
Szerző
2018.08.09 07:30
Frissítve: 2018.08.09 07:30

Még csak nem is pénzzel, hanem egy apró gesztussal próbál kellemkedni a kormány tüntetések idején

Publikálás dátuma
2018.12.17 08:51
Képünk illusztráció
Fotó: / Vajda József
Előbb jön a családi pótlék, mert karácsony van, és ugye az embere a legfőbb érték - hiteltelen kormányzati "ajándék" a rabszolgatörvény mellé a fa alá.
A gyermeket nevelő családok a szokottnál korábban, még a karácsonyi ünnepek előtt, legkésőbb jövő csütörtökig megkapják a decemberi családi pótlékot, gyermeknevelési támogatást és gyermekgondozást segítő ellátást, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap az MTI-vel. A posta a jövő hét elején kézbesíti az ellátásokat, a bankszámlákra is ezekben a napokban érkeznek meg az összegek. Ha a jogosult a kézbesítéskor nincs otthon, az értesítőből tudhatja meg, hol és mikor juthat hozzá a támogatáshoz. Az intézkedés több mint 1 millió családot érint - és legalább ennyi família életét befolyásolja a rabszolgatörvény, amit a kormánypártok a héten erőszakoltak át a parlamenten.
2018.12.17 08:51

Hadházy Ákos életét kockáztatva próbált bejutni a köztévé stúdiójába, földön vonszolták ki az őrök

Publikálás dátuma
2018.12.17 07:49

Fotó: Facebook/Szél Bernadett/
Minden eszközzel megpróbál bejutni az MTVA egyik stúdiójába Hadházy Ákos: mivel a lépcsőn nem engedték fel, a korláton kívül mászott, mint egy ipari alpinista. A fegyveres őrök erőszakkal vetettek véget az akciónak.
Abszurd és ijesztő jelenetek tanúi lehettek, akik élőben követték Szél Bernadett Facebook-közvetítését, az MTVA fegyveres és fegyvertelen őrei nem engedték Hadházy Ákost, hogy bejusson a köztévé reggeli adásába, és beolvassa az ellenzék öt pontos petícióját.
Az őrök arra hivatkoztak, hogy csúszós a lépcső, ezért Hadházy a korláton kívül, a lépcső peremén egyensúlyozva mászott fel az emeleti stúdióhoz. Az őrök sokáig a korláton sem akarták átengedni a politikust, félő volt, hogy visszazuhan. 
Végül beengedték, és szó szerint lerángatták az emeletről, négy felfegyverzett biztonsági őr vonszolta a földön az ellenzéki képviselőt.
Hadházy előbb a lépcsőbe kapaszkodott, majd a földön feküdt, agresszió nélkül próbálta akadályozni, hogy  az őrök kivigyék.
A konfliktus azonban szó szerinti fizikai erőszakig fajult: a fegyveres őrök Szél Bernadettet és Hadházy Ákost is szó szerint kirángatták az MTVA épületéből - utóbbit pedig a rendőrök orra előtt lökték a földre, amikor megpróbált visszajutni a székházba.
Szél Bernadett ekkor kiborult, könnyeivel küszködve jelentette be, hogy befejezi élő közvetítését, és a rendőröktől kér segítséget - akik, nem mellesleg szó nélkül végignézték a képviselők elleni atrocitást.
Az öt pontos követelést Varju László DK-s képviselő osztotta meg Facebook-oldalán, ez az a petíció, amit az MTVA vezetősége nem hajlandó megosztani a publikummal:  
2018.12.17 07:49
Frissítve: 2018.12.17 08:19