Menekültek csónakja süllyedt el az Égei-tengeren, gyerekek is meghaltak

Publikálás dátuma
2018.08.09. 10:22
Illusztráció
Fotó: Sezgin Pancar / AFP
Kilenc ember életét vesztette, a csónakban összesen 13-an tartózkodtak.
Legkevesebb 9 menekült, köztük 7 gyerek és 2 nő meghalt csütörtök hajnalban az Égei-tenger török partjainál, miután a görög szigetekre tartó csónakjuk egyelőre ismeretlen okból elsüllyedt – írja az MTI a Demirören török magánhírügynökség közlése alapján. A baleset a nyugat-törökországi Aydin tartomány Kusadasi körzeténél történt.  A török parti őrség egy bejelentést követően két hajót, egy helikoptert, egy repülőt és egy búvárcsapatot küldött a helyszínre. A hatóságok 4 menekültet még ki tudtak menteni a vízből. A túlélők elmondása alapján a csónakban összesen 13-an tartózkodtak, a kutatás egy esetleges eltűnt ember után ennek ellenére folytatódik. A szerencsétlenül jártak nemzetiségét a török sajtó nem közölte.
A török parti őrség legfrissebb adatai szerint az Égei-tengeren az év eleje óta összesen 14 ezer 301 Görögországba tartó menekültet tartóztattak fel, legutóbb júliusban 2331-et, eddig augusztusban pedig 293-at. A múlt évhez képest nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma az Égei-tengeren. A török parti őrség 2017 júliusában még 1529 Görögországba tartó menekültet tudott feltartóztatni, míg a tavalyi évben összesen 19 084-et. Az Európai Unió és Törökország 2016 márciusában kötött menekültügyi egyezményt. A megállapodás értelmében Ankara minden illegálisan Európába érkező embert visszafogad, az EU pedig minden visszaküldött, illegálisan próbálkozó szíriai állampolgár helyett befogad egy Törökországban élő szíriai menekültet. A megállapodás, valamint a nyugat-balkáni országok határainak lezárása mindazonáltal 2016 elején sikeresen megfékezte a menedékkérők tömeges beáramlását Görögország felől.
Szerző

Iskolai vérengzésre képezték ki a tanyán fogva tartott gyerekeket

Publikálás dátuma
2018.08.09. 10:06
illusztráció
Fotó: ULISES RUIZ / AFP
Gépkarabéllyal kellett gyakorolniuk azoknak a gyerekeknek, akiket egy új-mexikói nyomortanyáról szabadítottak ki az amerikai hatóságok. A helyszínen egy kiskorú holttestét is megtalálták.
Iskolai lövöldözésre képezhették ki a gyanú szerint azt tizenegy gyereket, akiket az új-mexikói sivatagban, egy deszkákból ácsolt nyomortanyán találtak meg az amerikai nyomozók Az öt és tizenöt év közötti fogvatartottakat három asszony és két, gépkarabéllyal felfegyverzett férfi őrizte. A nők feltehetőleg a gyerekek anyjai lehetnek, egyikük kihallgatásán arról beszélt, hogy a tábor lakóit gépfegyverek használatára tanították, és arra, hogy végre tudjanak hajtani egy iskolai lövöldözést -írja az AFP.
A bűnügy értelmi szerzője, a 40 éves Siraj Ibn Wahhaj jelenleg is szökésben van: jelenleg 11 rendbeli gyermekbántalmazással gyanúsítják a rendőrök, de nem kizárt, hogy ennél súlyosabb bűnért is felelnie kell. A nyomortanyán ugyanis megtalálták Siraj Ibn Wahhaj korábban elrabolt, három éves gyermekének holttestét is: a fejlődésben visszamaradott Abdult tavaly decemberben rabolta el anyjától a férfi – a hatóságok szerint Siraj Ibn ördögűzésnek akarta alávetni a fiút, mert fogyatékosságát démoni megszállottságnak tudta be, a gyermek anyja szerint azonban nem exorcizmusról, csak egy iszlám imagyakorlatról volt szó.
CNN úgy tudja, hogy Siraj Ibn Wahhaj az egyik legismertebb amerikai imám, Siraj Wahhaj fia, a táborban letartóztatott nők közül kettő pedig szintén az imám gyermeke.  A megosztó személyiségnek tartott Siraj imám neve korábban  több, terrorizmussal és merényletekkel kapcsolatos ügyben felmerült, bár soha nem gyanúsították meg. Azon 170 személy egyike volt, akit összefüggésbe hoztak a World Trade Center elleni 1993-as támadással, bár eljárás nem indult ellene. Később a védelem tanúja volt a „vak sejk”, Omar Abdel-Rahman ellen terrorizmus gyanújával indított perben. 
Szerző
Frissítve: 2018.08.09. 10:10

Merénylet után leszámolás Venezuelában

Publikálás dátuma
2018.08.09. 10:00

Fotó: HO / VENEZUELAN PRESIDENCY / AFP
A jelek szerint épp az következik be, amelytől az ellenzéki hangok tartottak: Nicolás Maduro elnök a hétvégi, állítólagos gyilkossági merénylet mögött politikai ellenlábasait sejti, s már el is kezdődött a felelősségre vonás.
Az idén tavasszal kétes tisztaságú voksoláson újraválasztott államfő szombaton tartott beszédet a nemzeti gárda tagjainak, amikor a színpad közelében robbanóanyagokkal felszerelt drónok semmisültek meg. Maduro azt mondja, az életére akartak törni, s a merénylet kitervelésével részben a napokban leköszönt – Nobel-békedíjjal kitüntetett – kolumbiai elnököt, valamint a venezuelai ellenzéket gyanúsította meg. Az elnök kedden már konkrét nevekkel állt elő: többek között Julio Borgest, Kolumbiában élő prominens venezuelai ellenzéki vezetőt említette, ám arra már nem tért ki, hogy pontosan milyen szerepe volt az állítólagos merényletben.
A másik nevesített személy Juan Requesens, ellenzéki képviselő, akit egy a közösségi médiában terjedő videó szerint le is tartóztattak a venezuelai hatóságok – írta szerdai összefoglalójában az NPR. A Twitterre feltöltött, biztonsági kamerás felvételen néhány másodpercig látni, amint maszkos, golyálló mellényt viselő, fegyveres férfiak durván belöknek egy férfit egy liftbe, majd miután észreveszik a kamerát, letakarják azt. A venezuelai törvények szerint egyébként a képviselőket védi a mentelmi joguk, ám a Maduróhoz hű alkotmányozó nemzetgyűlés jelezte, hogy készek megvonni a gyanúsított politikusok mentelmi jogát. 
Épp az a forgatókönyv játszódik le a súlyos politikai-gazdasági válsággal küzdő latin-amerikai országban, amelyre az ellenzékiek már szombat este figyelmeztettek. Nevezetesen, hogy Maduro arra használja fel az állítólagos támadást, hogy lecsapjon kritikusaira, s így jó ürüggyel akár be is börtönözze őket.
Nem ez volt az első furcsa eset egyébként Venezuelában: tavaly júniusban a Legfelsőbb Bíróság épülete ellen indítottak helikopteres támadást. A rendkívül népszerűtlen, s az országot diktatórikus módszerekkel irányító Nicolás Maduro akkor azt mondta, hogy meghiúsult puccskísérlet történt. Az ügy szinte filmbe illő volt, a – később kormányzati akcióban meggyilkolt – merénylő mellékállásban színész volt, s már akkor is sokan kételkedtek abban, hogy valódi támadás történt. Egyes hangok arra utaltak, hogy nem kizárt, Maduro tervelte ki az egészet, hogy a terrorista veszélyre hivatkozva még keményebb eszközökkel irányíthassa az országot, s kiiktathassa politikai ellenfeleit.
Frissítve: 2018.08.09. 10:12